Komentar

Drevo ne pozna maščevanja

Čas branja: 2 min
24.05.2012  22:30
Čas uživanja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
EPSO dodaj
Carl Sagan dodaj

Osemnajsti maj je bil prvi mednarodni dan očarljivih rastlin. Tako je sklenila evropska organizacija za raziskavo rastlin EPSO (European Plant Science Organisation), ki združuje 43 držav, od tega 30 evropskih.

Pomena rastlin se ljudje premalo zavedamo, komajda jih upoštevamo, zdijo se nam same po sebi umevne, imamo jih za ozadje, za kuliso, pravzaprav jih več niti ne opazimo, razen ko se jim posvetimo z orodji ekonomije. Utečenost našega življenja je tako naduta, da skoraj nikoli ne pomislimo, da brez rastlin in njihove fotosinteze za živali, torej tudi ljudi, ne bi bilo kisika in hrane. Živali preprosto ne bi bilo. Morda bi bile rastline ljudje.

Edina napaka dneva očarljivih rastlin je, da smo se ga domislili prepozno.

Moj simbol rastline je drevo. Odkar vem zase. Ne samo zato, ker mora moški zgraditi hišo, vzgojiti otroka, napisati knjigo in posaditi drevo. Vsako od teh dejanj je po svoje oporoka, saj z njimi sežemo v čas, ko nas več ne bo. Od vsega pa je drevo morda najbolj simbolno. Drevo, ki je življenje, se dviguje proti soncu, nebu. Združuje štiri pradavne elemente, voda kroži z njegovimi sokovi, zemlja se povezuje s koreninami, zrak hrani liste, ogenj použije njegovo telo. Vendar je drevo večno, vsako pomlad si na novo nadene obleko iz listov, in ko po stoletjih pade tudi najstarejše, je nekje njegovo seme, čolniček, ki se bo preveslal v nov košček skoraj nesmrtnosti.

Astronom Carl Sagan je zapisal, da sta drevo in človek brata, sestri. Eno drevo in en jaz sva zgrajena iz - v bistvu - enakih zidakov, načelo življenja je isto in enako za vsa živa bitja na planetu, če gremo dovolj daleč v preteklost, pridemo do istega prvega praprednika. Čeprav zveni noro in celo bogokletno, s katerokoli zemeljsko obliko življenja, s katerimkoli živalskim ali rastlinskim enoceličarjem smo si ljudje bolj v sorodu, kot bi bili s še tako človekolikimi nezemljani, alieni. Če je kje v vesolju še kaj življenja, celo samozavedajočega se, je zgrajeno na nezemeljskih osnovah, čeprav najbrž na ogljikovih molekularnih verigah.

Kaj misli drevo, moj brat, moja sestra? Kdo bi vedel. Zaradi slabe vesti nas je, krone stvarstva, strah pomisli, da kaj čuti. A drevo ne pozna maščevanja. Ta sijajni stroj življenja, ki ga poganja Sonce, si jemlje vodo iz tal, ogljikov dioksid iz zraka. Oceani zelenega klorofila s fotosintezo delajo hrano zase in druge oblike življenja. Ljudje smo samo paraziti, ki od dreves, rastlin brez sramu in omejitev krademo ogljikove hidrate in kisik.

Ko posadiš drevo, ga namesto sebe pošiljaš v prihodnost. Včasih v Drči pri Pleterjah obiščem oreh, ki ga je zasadil moj dedek. Tisti Janez Korošec, ki se je jezil, ko sem v še mlado drevo vrezal svoji začetnici. Deček, ki bi se rad podpisal na večnost. Vreznin danes ni več. Kaj misli oreh, drevo, ko stojim pod njim? Želim si, da bi kaj mislilo, kaj povedalo, kaj videlo. Da bi vzpostavilo komunikacijo. Da ne bi bili ljudje tako prekleto sami. A lahko tolaži misel, da so moje oči tudi njegove? Da sva en organizem, brata v svetlobi pomladnega, zelenega jutra?

Edina napaka dneva očarljivih rastlin je, da smo se ga domislili prepozno.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

17.05.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor