Kos označil Pezdirjevo kolumno za strokovno napako

Čas branja: 2 min
28.03.2012  11:31
Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in novoimenovani vršilec dolžnosti direktorja direktorata za medije Miro Petek razpravljata o tem, ali bo Pezdirjeva pobuda pripomogla k zmanjšanju korupcije

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Drago Kos dodaj
Miro Petek dodaj

Tokratna iztočnica debate v rubriki E-rgument revije Manager je: Ali mislite, da bo pobuda Rada Pezdirja pripomogla k zmanjšanju korupcije?

O tem prek e-pošte razpravljata Drago Kos, nekdanji predsednik protikorupcijske komisije in donedavni predsednik evropske protikorupcijske organizacije Greco, ter Miro Petek, nekdanji poslanec SDS in novinar Večera ter novoimenovani vršilec dolžnosti direktorja direktorata za medije.

Eden od namenov rubrike E-rgument je, da razpravljavca debatirata čim bolj sproščeno in spontano. Izmenjana e-sporočila tako objavljamo v celoti, vsebina pa, za razliko od povzetka v reviji Manager, ni lektorirana.

2.

Od: Drago Kos

Za: Miro Petek

Poslano: sobota, 24. marca 2012, ob 10:11Spoštovani g. Petek!

Kljub temu, da se poznava že dolgo, ne vem, ali se tokrat pogovarjam z Mirom Petkom - novinarjem, Mirom Petkom - politikom ali Mirom Petkom - (po novem) državnim uradnikom? Sicer pa je vseeno, korupcija tako prizadeva nas vse, a ne?

Strinjam se z vami, da pobuda Rada Pezdirja ne bo dobila sodnega epiloga, po moje še kakšnega drugega ne. Če sem prav razumel njegove izjave, so mu - poenostavljeno - ljudje želeli plačati samo za to, da bi jih spravil v stik s finančnim ministrom. To pa zagotovo ni kaznivo dejanje, še poskus nedovoljenega lobiranja ne. Ampak, ker ne vem podrobnosti, počakajmo, kaj bodo ugotovili pristojni organi.

Gledano izključno strokovno je njegova kolumna znatno otežila, če ne celo onemogočila delo teh organov, saj je z njo opozoril tudi morebitne malopridneže. "Morebitne" pravim ne samo zaradi tega, ker ne vem, kaj se je v resnici dogajalo, ampak tudi zato, ker ne bi rad, da bi kdo mislil, da je vsako lobiranje že samo po sebi problematično. Ni in še enkrat ni! Lobiranje je v drugih državah cenjen in spoštovan, povsod, tudi pri nas, pa zelo potreben poklic. Je pa res, da ga pri nas nekateri povsem zgrešeno kar enačijo s korupcijo.

Strokovno je bila Pezdirjeva kolumna torej napaka. Mnogo bolje bi bilo, če bi z zadevo najprej seznanil policijo ali protikorupcijsko komisijo, počakal nekaj časa, da bi videl, kako bodo ukrepali in se šele potem razjezil tudi javno - zaradi ugotovitev teh organov ali/in zaradi njihove neodzivnosti. To bi priporočal tudi vsem naslednjim prijaviteljem.. Naj naprej pristojni državni organi naredijo svoje. Če svojega dela ne opravijo, je še vedno čas za javno obsodbo nedostojnih ponudb, pa tudi pasivnosti organov. Včasih je slednje celo bolj pomembno: dokler celoten državni mehanizem na področju zatiranja korupcije ne bo delal tistega, za kar je pooblaščen in plačan, je morda celo bolje javno brcati njega kot pa posamezne ekscese s tega področja.

Moram pa reči, da Pezdirja ob njegovi že izpričani eksplozivnosti človeško popolnoma razumem: enostavno mu je bilo dovolj ponudb in je z enim tekstom enkrat za vselej opravil z njimi. Upam samo, da ga pri tem niso vodili še kakšni drugi motivi. Znano je namreč, da rad nastopa v javnosti, da rad preseneča, nekatere njegove izjave v kolumni in po njej pa so bile tudi takšne, da bi jih kakšen zlobnež zlahka prepoznal kot tiste, katerih namen je zgolj gladiti odnose z novo vlado, predvsem pa z njenim predsednikom.

Kakorkoli že, zaradi kolumne Pezdirja korupcije v državi ne bo nič manj, ljudje pa se je tudi ne bodo bolj zavedali in to iz preprostega razloga: ker slabšega mnenja o stanju na tem področju pač ne morejo več imeti. Je pa zagotovo prispeval k temu, da smo se vsaj za trenutek spet streznili in še enkrat več ugotovili, kje živimo. Na žalost je bil ta trenutek zelo kratek...

Lep pozdrav,

Drago Kos

Nadaljevanje e-debate, v kateri si razpravljavca izmenjata po tri e-sporočila, bo objavljeno jutri. Povzetek je objavljen v najnovejši številki revije revije Manager, ki izide v sredo, 4. aprila.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

27.03.2012
08.03.2012
29.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Zakrajšek: Banke je v težave pahnilo neukrepanje 18

"Če se ljudje zaprejo v svoje pisarne, potem je rezultat tak, kot je," je pred preiskovalno komisijo DZ dejal Boris Zakrajšek

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.