Ali bo Pezdirjeva pobuda pripomogla k zmanjšanju korupcije?

Čas branja: 1 min
27.03.2012  12:09
O tem za rubriko E-rgument revije Manager prek e-pošte razpravljata nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in novoimenovani vršilec dolžnosti direktorja direktorata za medije Miro Petek

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Drago Kos dodaj
Miro Petek dodaj

Tokratna iztočnica debate v rubriki E-rgument revije Manager je: Ali mislite, da bo pobuda Rada Pezdirja pripomogla k zmanjšanju korupcije?

O tem prek e-pošte razpravljata Drago Kos, nekdanji predsednik protikorupcijske komisije in donedavni predsednik evropske protikorupcijske organizacije Greco, ter Miro Petek, nekdanji poslanec SDS in novinar Večera ter novoimenovani vršilec dolžnosti direktorja direktorata za medije.

Eden od namenov rubrike E-rgument je, da razpravljavca debatirata čim bolj sproščeno in spontano. Izmenjana e-sporočila tako objavljamo v celoti, vsebina pa, za razliko od povzetka v reviji Manager, ni lektorirana.

1.

Od: Miro Petek

Za: Drago Kos

Poslano: petek, 23. marca 2012, ob 22:25Pobuda Rada Pezdirja bo v prvi vrsti prispevala k zavedanju o korupciji, potencialno ali kdaj kasneje morebiti tudi k zmanjševanju korupcije. Soglašal bi s tistimi, ki pravijo, da iz tega ne bo kakšnega sodnega epiloga, ker najbrž ne bo dovolj dokazov za to. Pezdirju po vseh njegovih aktivnostih ljudje zaupajo, zato tudi upam, da bo kdo šel po njegovi poti in na pravem mestu razkril kak primer.

Kakršen koli bo že razplet Pezdirjevega primera, ljudem je treba povedati, kako korak po koraku priti do tega, da bo korupcija razkrita in na koncu obsojena.

V javnosti in medijih se veliko piše in razpravlja o korupciji, zato se dobiva vtis, da je ta vseprisotna. Pravnomočnih sodb pa je le za prste na eni ali dveh rokah.

Kot zanimivost lahko iz svoje novinarske prakse povem za primer nekega kroškega gradbinca, ki je dobil solidno velik posel na javnem razpisu, konkurenčni gradbinec, ki na razpisu ni uspel, pa mu je ponudil, da se na razpis ne bo pritožil, če mu nakaže določeno vsoto denarja.

Pritožba bi glede na dolgi rok procedure pomenila, da bi zaradi konca proračunskega leta projekt padel v vodo. Podjetnik je plačal nekomu denar le za to, da se ni pritožil, ker se mu je to še vedno splačalo, najbolj pa seveda tistemu, ki je zaslužil z nič dela. Ko sem podjetniku omenil, da bom to zapisal z imenom in priimkom, je seveda rekel, da bo v tem primeru vse zanikal. V korupcijskem vrtiljaku sta bila oba, tisti, ki je dajal, in tisti, ki je prejel. Moral sem objaviti zgodbo brez imen.

Miro Petek

Nadaljevanje e-debate, v kateri si razpravljavca izmenjata po tri e-sporočila, bo objavljeno jutri. Povzetek je objavljen v najnovejši številki revije revije Manager, ki izide v sredo, 4. aprila.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

08.03.2012
28.03.2012
29.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Zakrajšek: Banke je v težave pahnilo neukrepanje 18

"Če se ljudje zaprejo v svoje pisarne, potem je rezultat tak, kot je," je pred preiskovalno komisijo DZ dejal Boris Zakrajšek

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke 39

"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran...

PRO
Članki
Članki To so top last minute slovenski hoteli za prvomajske praznike

Objavljamo izbrano ponudbo pretežno štirizvezdičnih hotelov v Sloveniji.