Komentar

Varčevati je treba, pa naj stane, kar hoče

21.03.2012  22:30
Z zanimanjem sem prebral zamisli Gregorja Viranta o varčevanju v državnem zboru. Najprej sem se nasmejal, pozneje ujezil.

Preberite tudi:
  1. Kako preživeti?

Z zanimanjem sem prebral zamisli Gregorja Viranta o varčevanju v državnem zboru. Najprej sem se nasmejal, pozneje ujezil.

Nasmejal sem se ob navedbi, da se bo varčevalo z odpovedovanjem časopisov. Morda ob tem pomislite, da so tudi Finance časopis in da zato pač »moram« tako napisati. Kaj mislite, je vaša stvar. Res pa je, da je varčevanje pri časopisih in drugih vrstah papirja - kopirnem in tistem za WC - klasičen simptom zadnje faze zatona.

Tu govorim o podjetjih, ki so zaradi presežka upravljavske pameti denimo zagonila ves kapital in še kredite zraven, zdaj pa se bodo menda izvlekla z manjšo porabo raznega papirja. Lokalni bogovi so res dosegli blago neoptimalen poslovni izid, ampak zdaj bomo voz potegnili iz blata s štetjem rolic. O ja, gotovo.

Res je, da je vsak prihranek, ki je večji od nič, pač prihranek. Res pa je tudi, da takšno pomanjkanje občutka za velikostna razmerja kaže predvsem nadaljevanje tiste pameti, ki je privedla do položaja, v katerem je na voljo samo še varčevanje. Dobro se sliši tisto, da je pač treba z majhnim začeti. Težava je v tem, da potem pogosto pri majhnih stvareh tudi ostane. Ampak saj varčujemo, izpolnili smo nalogo!

V podjetju, kjer ni prišlo do zamenjave šefov, ker je nadzorni svet kot običajno društvo prijateljev uprave, je takšno nadaljevanje razumljivo, četudi žalostno. Tam, kjer so se glave zamenjale - kot recimo v državnem zboru in še zlasti v primeru Gregorja Viranta kot »novega obraza« -, pa ni razumljivo, temveč samo žalostno.

Še bolj žalostno je, ko pogledamo naslednji ukrep - kosila v parlamentarni kuhinji bodo dražja za fantastičnih 15 centov. Kar pomeni, da se bodo poslancem znižale prehrambne subvencije za brutalnih nekaj evrov na mesec. Če lahko temu z resnim obrazom rečete varčevalna poteza, oprostite, nismo na istem planetu.

Varčevanje in nižanje standarda - predvsem tam, kjer je ta prenapihnjen in plačan iz žepa drugih - sta pomemben in pravilen cilj. Vendar je pri tem dobro imeti občutek. Občutek za praktično razumevanje, da bo ljudstvo pripravljeno »zategovati pas« kvečjemu v primeru, da bo videlo, da tudi »tisti zgoraj« to počnejo - da znajo začeti pri sebi. V tem primeru torej pri vseh ugodnostih, ki jih uživajo poslanci, in to ne tako, da je krčenje zgolj matematično večje od nič.

Poslanci so zame navadni zaposleni. To, da so plačani iz denarja, ki je bil prisilno pobran drugim, pomeni, da imajo lahko v primerjavi z drugimi delavci kvečjemu manj, ne pa več ugodnosti.

Če tega ne zmorejo, bi bilo boljše, da ne bi naredili nič. Ker s predlaganim varčevanjem na cente kažejo, da nimajo nikakršnega občutka ali pa niti želje kaj doseči. Zlorabljajo pojem varčevanja, tako kot je slovenska praksa s folklorno specifiko že uničila na primer pojme trg, liberalnost in pravna država.

To pišem kot volivec DLGV. Še vedno menim, da je ta stranka po programu najboljša ponudba, ki jo osebno lahko dočakam v Sloveniji, in danes bi glasoval enako. Hkrati pa menim, da so to, kar predlaga Virant, absolutna jajca. Ob tem si zelo želim, da bi DLGV in Gregor Virant v nasprotju z običajnim slovenskim refleksom znala razumeti, da lahko človek nekaj ali nekoga kritizira ne zato, da bi čim bolj popljuval, temveč zato, da bi bilo v naslednjem poskusu boljše. Prosim, izpolnite mi to željo.

[A] aa15Untitled-1.1332361967.jpg

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

21.03.2012
23.03.2012
22.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Šušteršič: Banke bi lahko očistili v pol leta 21

Minister za finance Janez Šušteršič je zadovoljen, ker je nekdo v teh pregretih časih ohranil trezno glavo

FINANCE
Članki
Članki Janša: Ne vem, če bom odstopil 168

"Če bom jutri na svetu SDS dobil nezaupnico, bom odstopil tudi kot predsednik vlade," pravi premier Janez Janša, ki je zažugal tudi...

FINANCE
Članki
Članki Predsedniki strank ignorirajo Virantov sestanek o SDH 19

SD in SDS na sestanek nista poslali svojih predstavnikov

FINANCE
Članki
Članki Poslanci sprejeli proračun za prihodnji dve leti 20

Opozicija: Proračun je zlagan in ne podpira gospodarstva

FINANCE
Članki
Članki Janković: Mirno spim, ker verjamem v pravosodni sistem 33

Zoran Janković v intervjuju za Dnevni avaz, da moramo pravosodnemu sistemu pustiti, da opravlja svoje delo, sicer pa bi to moralo potekati...

FINANCE
Trendi
Trendi Zadnja večerja pred koncem sveta 1

Če bo danes konec sveta, potem si vsekakor privoščite zadnjo večerjo v stilu - predvsem pa zanjo porabite ali zapravite vse kar imate

FINANCE
Članki
Članki Janković: Če bi se umaknil danes, bi šel za vedno 126

"Do konca si bom prizadeval, da operem svoje ime in ugled," v pismu članom stranke piše prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković