Grki, z izjemo politikov, pomoč sprejeli s pesimizmom

Čas branja: 2 min
21.02.2012  14:38
Sindikati napovedujejo proteste, mediji so opozorili, da gre za zgolj začasno rešitev, analitiki pa so izpostavili pasti nočnega dogovora
avtor

[A] F14DO_grcija_bl.1308083522.jpg

Grški sindikati so za jutri napovedali nov protest pred stavbo parlamenta v Atenah, mediji so opozorili, da gre za zgolj začasno rešitev, analitiki pa so izpostavili pasti nočnega dogovora.

Glede na novo zakonodajo, ki bo na klopeh grških poslancev še danes, varčevanje ne bo prizadelo le javnih uslužbencev in upokojencev, temveč tudi zaposlene v zasebnem sektorju. Grške oblasti so namreč predvidele 22-odstotno krčenje minimalne plače.

Papademos in Venizelos kot Asterix in Obelix

Grški mediji so novico o dogovoru glede drugega programa pomoči državi sprejeli brez pretiranega navdušenja. Večinsko mnenje je, da gre za začasno rešitev grške dolžniške krize, a razlogov za slavje ni. Obenem novinarji opozarjajo, da je za Grčijo nastopil čas gospodarskega prestrukturiranja in prilagoditve novemu načinu delovanja družbe in gospodarstva.

Levo liberalno usmerjeni časnik Ta Nea je v uredniškem komentarju zapisal, da Grčijo čakajo nova žrtvovanja in težave, a država je dobila vsaj priložnost, ki jo mora izkoristiti. Naslovnica časnika je sicer korpulentnega grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa in precej bolj drobnega premiera Lukasa Papademosa prikazala kot Asterixa in Obelixa, ki rešujeta Grčijo.

'Ne smemo dovoliti, da Grčija še kdaj iztiri'

Nekateri časniki, kot je neodvisni Ethnos, pa so opozorili, da so Grki za trenutne težave v veliki meri odgovorni sami in da nikoli ne smejo več dovoliti, da država tako iztiri. Evropske partnerje pa so pozvali, naj Grčiji pomagajo, da začne njeno gospodarstvo zopet rasti. V nasprotnem primeru bo treba državo znova reševati.

Ekonomisti: Grčija bo zdaj pod strogim nadzorom

Grški ekonomisti in analitiki so medtem poudarili, da bo glede na novi program Grčija predmet zelo poostrenega nadzora. Med njimi je prevladalo mnenje, da se je moderna odisejada Grčije šele začela in da cilj znižati javni dolg države do leta 2020 na 120,5 odstotka BDP ni nujno dosegljiv.

Skeptični so tudi tuji strokovnjaki. Ekonomist ING Carsten Brzeski je več kot 12-urna pogajanja v Bruslju označil za "maratonsko srečanje v okviru maratona brez konca". O zeleni luči finančnih ministrov držav z evrom drugi pomoči Grčiji je menil še: "Zgleda kot dogovor, deluje kot dogovor, skoraj je dogovor."

Na 'ulici' pesimizem

Pesimizem veje tudi iz odzivov posameznih Grkov. "Dogovor me ne osrečuje, saj za nas pomeni nova bremena posojil, posojil, posojil. Posojilom ni videti konca," je izid zasedanja evroskupine komentiral atenski arhitekt Valia Roku.

"Čutim olajšanje, ker je moja država uspela uiti nevarnosti, ki ji je grozila ta trenutek. Hkrati pa me skrbi, da naši partnerji v območju evra kot garancijo od nas zahtevajo spremembe ustave. Zdi se mi, da je to precej ekscesna zahteva, ki gre prek principa solidarnosti," pa je poudaril atenski odvetnik George Sabalos.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Grčija hoče še več pomoči 9

Iz Grčije prihajajo zahteve po novem prestrukturiranju javnega dolga, ki so pospremljene z grožnjami, a kaj drugega kot odpis skoraj ni...

FINANCE
Članki
Članki Dijsselbloem z Grčijo 'izgublja potrpljenje' 5

Od končne ocene mednarodnih posojilodajalcev bo odvisno, ali bo Grčija dobila nov obrok posojila, težak milijardo evrov

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Ne odlašajte s slabitvami!

Ameriški ekonomist Joseph Quinlan

FINANCE
Članki
Članki Analitiki: Ukrepi monetarne politike pogosti, a ne dovolj učinkoviti 5

Med najbolj pogosto uporabljenimi instrumenti sta tiskanje denarja in zniževanje obrestnih mer centralnih bank.

FINANCE
Članki
Članki Proračun umaknjen z dnevnega reda zasedanja evropskih poslancev 2

Kompromis med poslanci, Evropsko komisijo in državami članicami še ni dosežen, najverjetneje bo proračun uvrščen na novembrsko sejo.

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova za Suddeutsche Zeitung: Sanjala sem davek na nepremičnine 100

Premierka Alenka Bratušek za nemški časopis o razmerah v državi, strankarskih pripetijah, privatizaciji.

PRO
Članki
Članki Od česa boste živeli leta 2040?

S staranjem prebivalstva je pokojninska blagajna pod vse večjim pritiskom. Poleg tega študije kažejo na nadaljni upad deleža redno...