Janša: Iluzij, da stricev iz ozadja ne bo več, si nismo delali

Čas branja: 2 min
25.01.2012  17:14  Dopolnjeno: 25.01.2012 18:05
Prvak SDS in najverjetnejši prihodnji predsednik vlade o stanju gospodarstva in prioritetah vladanja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

janez janša

Strici iz ozadja bodo skušali vladati še naprej, kot se je to dogajalo v zadnjih letih, je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal predsednik SDS Janez Janša. To po njegovem nakazujejo tudi napadi na vlado, ki še nastala ni, v zadnjih dneh.

"Iluzij, da bo drugače, si nismo delali. Me pa veseli, da koalicija, ki je danes nastala, tega ne jemlje kot nekaj tragičnega, temveč kot neko folkloro."

Kako do tujih investicij

V koalicijski pogodbi gre skoraj tretjino ukrepov v smeri, kako privabiti tuje investicije in narediti domače poslovno okolje bolj privlačno za tujce.

"Če bo Slovenija privlačna najprej za domače, potem bo tudi za tuje podjetnike. Pri nas imamo okolje, ki podjetnikom ni naklonjeno, kjer vladajo plačilna nedisciplina, birokratske ovire, nespoštovanje pravne države," pravi Janša.

Janković o aktualnem dogajanju jutri

Relativni zmagovalec parlamentarnih volitev Zoran Janković, ki se v zadnjih dneh ni odzval na aktualno dogajanje, bo pred novinarje stopil jutri ob 14.uri.

"Napad na še nenastalo vlado ni državniška gesta"

Janša je pokritiziral tudi današnjo novinarsko konferenco predsednika države, za katero meni, da je bila nepotrebna. "Sklicati jo zato, da rečeš, da ne boš za mandatarja predlagal nikogar, je nekoliko mimo. Tiskovna konferenca za napad na vlado, ki še nastala ni, pa tudi ni neka državniška gesta," je dejal.

Skrbi ga čas, ki je pred nami, saj se bo vsak mesec porabljen za sestavo vlade, poznal v končni bilanci države.

Strinja se z napovedmi ekonomistov, da bo letošnje leto najslabše. To po njegovem kažejo tudi popravljene gospodarske napovedi Mednarodnega denarnega sklada in Evropske komisije.

O nevarnosti prihoda "trojke"

"Številke so neusmiljene. Če letos ne naredimo nič in trošimo preko naših zmožnosti, bomo v letu in pol v situaciji, ko bo prišla "trojka" (predstavniki MDS, EK in ECB, op.a) in nam bodo oni določili, kako bomo delali. Potem bo te pogoje treba sprejeti ali bankrotirati. Imamo še čas, da se temu izognemo, ta čas pa je zdaj," meni Janša.

Prva stvar, ki jo Slovenija potrebuje, bo rebalans proračuna, v tem bo potrebno popraviti cel paket zakonov, ki določajo, da lahko več porabimo kot ustvarimo, dodaja.

Milan Zver za predsednika države

Milan Zver bo kandidat stranke za predsednika na predsedniških volitvah, napoveduje Janša. Kot pravi, je Zver primeren, ker prestavlja "nek obči interes države" in lahko kot tak povrne moralno avtoriteto funkciji predsednika države.

Bolj kot varčevanje pomembno ustvarjanje

Številka o 800 milijonih prihrankov, ki je zakrožila v medijih, je le ena izmed številk v delovnih dokumentih, pojasnjuje Janša. "Bolj od tega, da govorimo o prihrankih, je pomembno zavedanje, da lahko porabimo, kolikor ustvarimo. Treba je ustvariti manevrski prostor za gospodarstvo. Treba je ustvarjati, če ne bo enkrat zmanjkalo," je povedal.

Koalicijska pogodba obet za vladanje cel mandat

Podpisana koalicijska pogodba je zagotovo najresnejši programski dokument v zgodovini Slovenije, je dejal Janša.

"V njej so stvarni vložki petih strank. Koalicija nima jedra in dodatkov, vsi imajo realne deleže in realno odgovornost. Vsebinska podlaga je tukaj in to je neka dodana vrednost, obet, da bo koalicija zdržala cel mandat," ocenjuje Janša.

Do socialne države z delovnimi mesti

Ključ za socialno državo so delovna mesta. "Kaj ti pomaga socialna država, če smo brezposelni," se sprašuje Janša. "Nobena od strank, ki je danes podpisala pogodbo, ne sprejema "pajdaškega kapitalizma", kjer je profit vse in ni nobene solidarnosti. To ni naš koncept, nobena od koalicijskih partneric ni temu naklonjena. Vsi ukrepi so usmerjeni v to, da ustvarimo podlago za državo blaginje," napoveduje Janša.

Ukinjanje agencij: Od 35 agencij le dve upravičeni

Janša ocenjuje, da je v zadnjih treh letih, ko je bila gospodarska kriza najhujša, nastalo 35 agencij, uradov,..., od katerih sta dve zaradi evropskih direktiv upravičeni.

"V koalicijski pogodbi smo zapisali, da bomo to drastično zmanjšali. Začeli bomo pri vrhu pri krčenju števila ministrstev, kjer bo po novem le enajst ministrstev," napoveduje. Sicer pa bo narejena revizija potrebnosti uradov, agencij.... "Na ta način računamo, da bomo prihranili tako pri masi plač kot funkcionalnih stroških," dodaja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti! 43

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Tadej Toš, komik: Kot družba se vrtimo v krogu, kot v nakupovalnem centru

Stand up komik in televizijski voditelj o tem, zakaj je pustil redno službo, kaj združuje in razdvaja Slovence ter zakaj je dobro na...

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

PRO
Članki
Članki Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...