Čas branja: 3 min
23.01.2012  22:30
Spoštovani predsednik Türk, priznajte na glas: za vas in za sive strice iz ozadja so bile predčasne volitve instrument pokoritve levice in ustavljanja SDS. To, da ta država nevzdržno drsi v stečaj in da je nujno programsko usklajevanje političnih strank, pa je za vas očitno samo tehnična podrobnost.

Obveščaj me o novih člankih:  
ZZZS dodaj
Rado Pezdir dodaj
Danilo Türk dodaj
Borut Pahor dodaj
Zoran Janković dodaj

Lepotno tekmovanje, ki ga nekateri imenujejo celo volitve in sestavljanje vlade, se nadaljuje, in to z vse bolj bizarnimi eskapadami in krepitvijo levo-desnega ekstremizma. Če že ni dovolj, da novinarji iz vsega skupaj delajo resničnostni šov »Slovenija išče lastnika«, da moramo prenašati to, da se levi in desni obmetavajo, kdo je izdajalec, trojanski konj ali hlapec, in s tem pretvarjajo najbolj resno politično krizo v času najbolj resnih gospodarskih težav po letu 1993 v tekmovanje sprenevedanja, sta morala v dogajanje poseči še politični populizem in antijanševski dogmatizem predsednika države.

Zakaj Voljč? V čem je fora?

Spoštovani predsednik Türk, priznajte na glas: za vas in za sive strice iz ozadja so bile predčasne volitve instrument pokoritve levice in ustavljanja SDS. To, da ta država nevzdržno drsi v stečaj in da je nujno programsko usklajevanje političnih strank, pa je za vas očitno samo tehnična podrobnost.

Pojasnimo tako, da bo jasno tudi predsedniku Türku: najprej predčasnih volitev nismo imeli zato, ker bi se naveličali frazeologije Boruta Pahorja, ampak zaradi tega, ker se je ekonomska politika njegove vlade izkazala kot neustrezna in omejena. In sicer je bila omejena zgolj na najemanje dolga za prebroditev socialnih težav in zastoja naložb v gospodarstvu, saj ni dala drugega rezultata kot eskalacijo dolga in poslabšanje javnih financ.

Drugič, ko se je po ustavitvi ekonomskih reform začela še politična kriza in je postalo jasno, da v pomanjkanju pravega koncepta ekonomske politike in ob politični nestabilnosti ni več sposobna upravljati države, smo imeli predčasne volitve. Torej: predčasnih volitev ni bilo zaradi tega, ker bi bilo treba na političnem trgu narediti prostor Zoranu Jankoviću in Gregorju Virantu, reducirati levico na ničlo ali dokončno obračunati z Janezom Janšo. Ne, razlog je bil bolj pragmatičen: ljudem omogočiti odločitev, kateri paket ukrepov ekonomske politike, ki ga ponujajo politične stranke, je najustreznejši odgovor na zastoj slovenskega gospodarstva in potencialno novo gospodarsko krizo. Na volitvah je padel rezultat in začela so se sestavljanja koalicij.

Koga zapušča logika?

Ker koalicijska pogodba s Pozitivno Slovenijo (PS) ni bila usklajena, je jasno, da podpore mandatarju, ki izhaja iz vrst PS, ni moglo biti. Še enkrat, spet za predsednika države: ni bil razlog za padec koalicije Janković, razlogi so bili denimo pričakovanje, da bo Državljanska lista (DL), katere ekonomski program temelji na doktrini klasičnega liberalizma v razmerah, ko je Slovenija davčno preobremenjena, podprla dvig DDV in uvajanje nove davčne stopnje (in s tem postala edina liberalna stranka na svetu, ki nima težav z novimi in višjimi davki), zavrnila idejo o vzpostavitvi konkurenta ZZZS (v čem je potem poanta zdravstvenih reform, če so vse finance ujete v rokah monopolista?), objela idejo o državni banki (in privolila, da je cel bančni trg ujetnik političnih intervencij, ter zanikala lasten program) ... Je to tako težko razumeti? Očitno je. Še manj resno je predlagati kogarkoli, ki vstopa v igro z nepopisanimi programskimi papirji in ki javno zatrdi, da niti sam ne ve nič o namigih glede mandatarstva.

Ne nazadnje, kaj pa se je z »namigom« spremenilo? Je morda koalicijska pogodba s PS usklajena? Se je kaj fundamentalnega spremenilo? Ni. Razen da se je razkrilo dvoje: prvič, vse skupaj je farsa, lepotno tekmovanje in iskanje nekoga dovolj všečnega in populističnega, zelo verjetna implozija ekonomskega sistema pa je pri tem nepomembna. In drugič, levičarska obsesija z Janšo je šla predaleč, zašla je na področje neracionalnega histeriranja in daleč stran od racionalnega premisleka, ki ga ekonomske težave in nujnost po operativni koalicijski pogodbi, brez gradov v oblakih, zahtevajo. Torej težava s tistimi, ki so sedeli na pogajalski strani DL, ste vi, predsednik države. Vsakdo, kdor podpre novega mandatarja brez uskladitve koalicijske pogodbe, je zato lahko samo prevarant. Tisti, ki predlaga takšne rešitve, pa je neodgovoren politikant.

Farsa, farsa, farsa

Je kdo prišel po mandatarskem debaklu do katere izmed strank, ki ni PS (in po definiciji SDS), in rekel: Janković se umika, ker razume, da pogajanja o koalicijski pogodbi niso bila uspešno izpeljana, zato predlagamo novega mandatarja Voljča, ki je pripravljen, če to še vedno želite, uskladiti, kar je ostalo neusklajeno, in to toliko, da koalicijsko pogodbo lahko podprete z vstopom v vlado. Ne, nič takega se ni zgodilo. Preprosto je predsednik države »namignil« novo ime in naredil slepilni manever, ki naj bi bil tako zelo bleščeč, da bi vse preslepil, da je koalicijska pogodba še vedno neusklajena na ključnih točkah, proti naravi stvari in proti glavnim programskim izhodiščem strank. Še enkrat, od padca ideje o vladi narodne enotnosti (ali kakorkoli se je že temu reklo) ni bila težava v likih in tudi Janković ni izgubil podpore zaradi tega, kar sam je, ampak zaradi tega, ker je bila na glavnih točkah koalicijska pogodba s PS neusklajena. Če se je samo z nastopom novega kandidata za mandatarja koalicijska pogodba spremenila in se uskladila sama od sebe, potem me, prosim, predsednik države, obvestite. Zamenjati eno faco za drugo pa lahko dobi podporo samo pri izbiri misic.

Spoštovani predsednik Türk, priznajte na glas: za vas in za sive strice iz ozadja so bile predčasne volitve instrument pokoritve levice in ustavljanja SDS (ki sicer najučinkoviteje ustavlja samo sebe, zato ne vem, kaj se sploh trudite). To, da ta država nevzdržno drsi v stečaj in da je nujno programsko usklajevanje političnih strank, pa je za vas očitno samo tehnična podrobnost.

Rado Pezdir, ekonomist

Razkritje: avtor besedila je dvakrat sodeloval pri usklajevanju koalicijske pogodbe s PS. Na volitvah je aktivno podprl DL s pisanjem in predstavljanjem ekonomskega programa, to pa zato, ker se mu ekonomski programi drugih strank niso zdeli primerna rešitev za nastale ekonomske težave. Članek ni nastal zato, da bi kakorkoli poskušal prikazati SDS kot rešitelje pred poblaznelimi levičarskimi ekstremisti.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Rado Pezdir, ekonomist


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Koalicijska pogodba - nov preizkus za Bratuškovo, Erjavca, Lukšiča in Viranta 46

V SD svoje zahteve vežejo zlasti na izboljšanje položaja kakovosti življenja ljudi, za DeSUS je najpomembnejše vprašanje pokojnin, DL...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Za vsak večji projekt potrebujemo po enega državnega sekretarja 53

Prvak SD Igor Lukšič meni, da je situacija v Sloveniji po objavi stres testov odvisna predvsem od politične stabilnosti

FINANCE
Članki
Članki Nova koalicijska pogodba verjetno ne bo določala, katera podjetja prodati 14

V koalicijski pogodbi ne bo nič o možni ustavitvi projekta Teš 6, prav tako se partnerji niso uspeli dogovoriti, ali bo v pogodbi...

FINANCE
Članki
Članki Nova koalicijska pogodba usklajena, sporne člene preprosto izpustili 20

Imena novih ministrov bodo znana v ponedeljek, stranke bodo vsebino potrjevale nekje do sredine februarja; drugi paket podjetij za...

FINANCE
Članki
Članki Dobovšek: V Sloveniji problem način kadrovanja in pisanja zakonodaje 24

V Sloveniji sta problematična prijateljsko kadrovanje in zakonodaja, ki je v preteklosti pogosto niso pisali državni organi, temveč...

FINANCE
Članki
Članki Koalicijska pogodba: Teš 6 naj bi šel naprej 10

Vlada obravnava osnutek koalicijske pogodbe, do končnega dogovora naj bi minilo še dva tedna.

FINANCE
Članki
Članki 'Ne moti me, če se plače v državnih podjetjih omejijo na mojo plačo' 68

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v parlamentu odgovarjala na poslanska vprašanja

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...