(Foto): ''Vse možnosti puščam odprte''

Čas branja: 4 min
21.01.2012  08:32  Dopolnjeno: 21.01.2012 15:03
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković odprte pušča vse možnosti: da ostane poslanec, spet kandidira za mandatarja ali pa kandidira na županskih volitvah

Obveščaj me o novih člankih:  

Na današnjem kongresu stranke Pozitivna Slovenija je njen predsednik Zoran Janković povedal, da odprte pušča vse možnosti: da ostane poslanec, spet kandidira za mandatarja ali pa kandidira na županskih volitvah. »Nobene od te možnosti ne izključujem,« je povedal.

Kot pravi, ima še nekaj dni časa za premislek, ali bo prihodnji teden še enkrat kandidiral za mandatarja.Če pa se Janković ne odloči za kandidaturo za mandatarja, pa prav tako pušča odprte možnosti glede tega, ali bo ostal poslanec ali pa se bo vnovič potegoval za ljubljanskega župana. »Nedvomno bom pa ostal predsednik stranke,« je poudaril v izjavi za medije.

»Enostavno bom glasoval proti Janši«

Na vprašanje, kako bo ob verjetni kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja na glasovanju ravnala Pozitivna Slovenija, Janković pojasnjuje, da se bo vsak poslanec odločil po svoje, sam pa bo »enostavno glasoval proti«.

Je pa eden od izvoljenih podpredsednikov stranke Robert Golob povedal, da se pri naslednjem glasovanju za mandatarja lahko zgodi kakšno "presenečenje", kot se je to zgodilo ob glasovanju o zaupnici Jankoviću za mandatarja.

Izzivam naj pridejo in me preiščejo

»Pa naj še kdo reče, da je danes zmagovalno vzdušje samo v Kranjski gori. Veliko nas je in še več nas bo,« je zbrane na današnjem kongresu stranke Pozitivna Slovenija pozdravila Melita Župevc. Med podprniki so prišli pravnik Lojze Ude, Jože Mencinger, igralec in režiser Branko Đurić-Đuro. Dvorana sicer nabito polna.

Predsednik stranke Zoran Janković je že na začetku kongresa komentiral svojo (ne)izvolitev za mandatarja: »Ali sploh še obstaja zaupanje, da bodo isti poslanci glasovali pošteno? Da si ne bodo kazali listkov ali sploh ne bodo glasovali?«

Janković meni, da bodo desne stranke očitno sestavile koalicijo. »Pri tem se je treba vprašati, kaj mislijo volivci, ki vsak dan kličejo in pravijo: Razpustite parlament in imejmo še ene predčasne volitve. Toda mi moramo dati državo na prvo mesto,« meni Janković.

»Izzivam, naj pridejo in me preiščejo, pravi Janković. Ne vem kako naj bi pral denar, še pralnega stroja ne znam prižgati,« Janković odgovarja na očitke o pranju denarja, zaradi katerih ga je ovadila Davčna uprava.

»V stranki nas je 1.250, želim si, da bi nas bilo 20 tisoč«

»Danes nas je v stranki 1.250, želim si, da bi nas bilo 20 tisoč, da delamo na dolgi rok in se ukvarjamo s programom in pomagamo, da se ta država vzpne med 15 najboljših v EU,« je dolgoročni cilj stranke opisal Janković.

Pravi, da je 12 let nazaj videl trgovske centre, nato v občini nov most, nov park, novo igrišče. Danes še vedno vidi novo državo in prepričan je, da je Slovenija lahko najboljša država.

Sprejeli spremembe statuta

Na kongresu so za podpredsednike stranke izvolili Mašo Kociper, Robert Golob in Melito Župevc. Izvolili so tudi nove predsednike in podpredsednike lokalnih in regionalnih odborov, ter nov statut, ki med drugim določa:

  • sprememba imena iz Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića na Pozitivna Slovenije
  • sprememba načina volitev predsednika in podpredsednika, ter ostalih organov stranke (vsi člani bodo imeli možnost voliti organe po pošti, če ne bodo prisotni na kongresu)
  • možno bo ustanoviti tudi podmladek
  • članov sveta bo 20, ne več 10

[A] jankovic_zoran6_be.1320263670.jpg

»Imeli smo željo narediti najboljšo državo v Evropi«

»Imel sem tri pomembne razloge in trenutke, zaradi katerih sem se odločil iti za volitve: podžupan Aleš Čerin je rekel, da imam odgovornost do države, nimam več izbire, moram iti na volitve, imel sem podporo družino in podporo 26 izjemnih ljudi, ki so mi predlagali, da grem na volitve. 10. oktobra se je začela naša pravljica. Nismo imeli infrastrukture in političnega znanja, a imeli smo optimizem in željo narediti najboljšo državo v Evropi,« je povedal Janković.

Tekst z drugimi strankami je združeval konkurenčno in socialno državo

Janković je prepričan, da Slovenija hoče dobiti nekaj novega, nekaj boljšega. »Predsednik Danilo Türk je povedal, da sem najboljši kandidat, edini kandidat in da verjame vame, ko me je predlagal. Ko sem se pogajal s strankami za oblikovanje vlade, je tekst z drugimi strankami združeval to, kar država potrebuje: da bo Slovenija konkurenčna država, hkrati pa ostala socialna država,« pravi.

Erjavec Jankoviću predlagal umik pred glasovanjem

Povedal je tudi, da nikoli ne bo preprečil svojim kolegom iz stranke glasovanja v državnem zboru. Prvak DeSUSa Karl Erjavec naj bi mu pred glasovanjem o zaupanju v parlamentu predlagal, naj se umakne in si prihrani bolečino. »Če bi to storil, bi razočaral 315 tisoč državljanov,« je svojo odločitev, da vseeno poskusi dobiti podporo državnega zbora, komentiral Janković.

[A] F04DO_zupevc_melita1_be.1325796576.jpg

Melita Župevc: V kampanjo smo vstopili iskreno

»Že nekaj let sem v politiki, a je Pozitivna Slovenija moja prva stranka. S svojimi vrednotami smo uspeli pridobiti 315 tisoč državljank in državljanov. Ne moremo biti poraženci, ker smo v kampanjo vstopili iskreno, ker lahko danes pogledamo v oči in stisnemo roko,« je svojim kolegom sporočila poslanka stranke Melita Župevc (na sliki).

Kociprova: Naš čas šele prihaja

»Nesojena« predsednica državnega zbora Maša Kociper pa meni, da ima relativni zmagovalec volitev prednost, da prvi sestavi vlado, ter da Janković v resnici možnosti za sestavokoalicije nikoli ni imel. »Vsaka stranka ima dolžnost prva vstopiti v vlado in tam uresničiti voljo svojih volivcev. Težko se je pogajati z nekom, ki ima figo v žepu,« meni Kociprova in dodaja, da čas stranke šele prihaja.

Gašpar Gašpar Mišič

Mišič: Zoran Janković je dal upanje, da bo boljše v Sloveniji

»Ne razumemo politike, ki trenutno sporoča, da ni pomemben volilni rezultat. Volivci si danes želijo stabilno državo, ki bi o vodil nekdo z uspešnimi managerskimi izkušnjami: Zoran Janković,« pravi Roman Jakič. »Zoran Janković je dal upanje, da bo boljše v tej državi,« dodaja njegov strankarski kolega Gašpar Gašpar Mišič (na sliki).Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Janković molči, ali bo umaknil kandidaturo za šefa PS 43

Na kongres PS bom prišel kot član stranke, pravi ljubljanski župan in nekdanji šef stranke Zoran Janković. Prvi šef PS pričakuje, da...

FINANCE
Članki
Članki Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke 39

"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran...

FINANCE
Članki
Članki Dogajanje na kongresu PS do glasovanja 117

Zakaj je stranka kongres delno zaprla za javnost?

FINANCE
Članki
Članki Razpad 'najboljšega moštva': Aleš Čerin odstopil s funkcij v PS 70

Pozitivno Slovenijo pod vodstvom Zorana Jankovića je zapustilo 13 poslancev, ki ustanavljajo novo stranko; vodila jo bo Alenka Bratušek

FINANCE
Članki
Članki `A vlada pada? Kar naj pada!` 24

Kaj pravijo člani PS pred odhodom na kongres stranke

FINANCE
Članki
Članki Lukšič proti morebitnim poskusom oblikovanja nove vlade brez volitev 156

Koalicijski partnerji Pozitivne Slovenije so tokrat enotni: z Zoranom Jankovićem ne bomo sedeli v vladi

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.