Čas branja: 2 min
11.01.2012  16:51
Kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću so zmanjkali štirje glasovi

Obveščaj me o novih člankih:  
Danilo Türk dodaj
Zoran Janković dodaj
DZRS dodaj
Ivan Vogrin dodaj
Janez Janša dodaj

Potem, ko je predsednik države Danilo Türk predlagal kandidata za mandatarja zmagovalca predčasnih volitev, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, je ta na današnjem glasovanju v Državnem zboru (DZ) prejel 42 glasov, za izvolitev pa jih je potreboval 46. Oddanih je bilo 47 glasovnic, pri čemer so bile štiri glasovnice neveljavne, en poslanec pa je glasoval proti Jankovićevi izvolitvi.

"Žal mi je, da se je izteklo tako, kot se je. Program, ki smo ga predstavili je bil dober, Slovenija bi lahko šla hitro naprej," je takoj po glasovanju povedal Janković in ob tem dodal, da bodo nedvomno konstruktivna opozicija.

Predsednik države Danilo Türk je svoje mnenje, o današnjem dogajanju v Državnem zboru glede glasovanja za mandatarja nove slovenske vlade, povedal na tiskovni konferenci. Več si lahko preberete tukaj.

jankovic.1326298911.JPG
Foto: Aleš Beno

Med razpravo v DZ smo sicer že poročali, da se je sprva ugibalo, kdo bi lahko bil potreben 46 glas, kolikor jih je Janković potreboval za izvolitev, do katerega pa na koncu ni prišlo, saj je Janković prejel le 42 glasov.

Podprla naj bi ga le SD in DeSUS

JANSA.1326298325.jpg

Med najverjetnejšimi kandidati za dodatno podporo Jankoviću se je sicer čez dan omenjalo poslanca Liste Virant Ivana Vogrina , ki pa na koncu glasovnice ni oddal.

Janković je imel le načelno podporo 28 poslancev Pozitivne Slovenije, 10 poslancev SD in osmih poslancev DeSUS, kar pa ni bilo dovolj za potrditev v DZ. Potreboval je namreč 46 poslanskih glasov, podporo pa so mu odrekle SDS, Lista Virant, SLS in NSi.

Kot smo danes že poročali, viri v SDS pravijo, da imajo desnosredinske stranke koalicijsko pogodbo že parafirano in da predsednika SDS Janeza Janšo kot kandidata za mandatarja podpira 50 poslancev.

Iskanje novega mandatarja ali drugi krog z Jankovićem?

Ker Janković ni bil izvoljen za mandatarja, bo predsednik države Türk, kot je zatrdil v včerajšnjem intervjuju za TV Slovenija, znova poklical vse parlamentarne stranke na razgovor, vendar ta po neuradnih informacijah zdaj naj ne bi predlagal novega mandatarja, ampak odločitev prepustil poslankam in poslancem. Državni zbor mora v 14 dneh predlagati istega ali drugega kandidata, pri čemer ima prednost kandidat predsednika države, ki pa ga očitno ne bo. Tudi v drugem krogu je glasovanje tajno, za izvolitev kandidata pa je potrebna absolutna večina, torej 46 poslanskih glasov.

Mali incident ob izidu glasovanja

dz pervert
Foto: ALES BENO

Na balkonu dvorane, kjer so poslanci pričakovali izid glasovanja o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću je bil tudi človek, ki je svoje navdušenje nad Jankovićevem porazu izrazil s ploskanjem in precej naglas. Med drugim je to med branjem izidov zmotilo tudi predsednika DZ Gregorja Viranta.

Navdušenec nad SDS, kar je pokazal z navdušenim rokovanjem s člani te stranke, jo je odnesel brez velikih posledic, zgolj z opominom varnostnika parlamenta.Preberite tudi:

11.01.2012
25.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Se Vogrin dela norca? Mandatarja skriva, tudi podpisov še nima 110

Poslanec Ivan Vogrin pravi, da bo predlagal novega mandatarja. Imena ne želi razkriti, trdi pa, da ima zagotovilo 15 poslancev, da ga bodo...

FINANCE
Članki
Članki Židan v 18 urah in pol snedel zarečeni kruh 55

Dejan Židan je še včeraj trdil, da nima ambicij postati predsednik SD

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki S pomočjo crowdfundinga nastaja nov konservatini mesečnik 74

Zavod iskreni.net v treh korakih spletni portal nadgrajuje s tiskanim mesečnikom Domovina

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa štiri- in petsobnih stanovanj samo do konca junija

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...