Čas branja: 2 min
11.01.2012  16:51
Kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću so zmanjkali štirje glasovi

Potem, ko je predsednik države Danilo Türk predlagal kandidata za mandatarja zmagovalca predčasnih volitev, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, je ta na današnjem glasovanju v Državnem zboru (DZ) prejel 42 glasov, za izvolitev pa jih je potreboval 46. Oddanih je bilo 47 glasovnic, pri čemer so bile štiri glasovnice neveljavne, en poslanec pa je glasoval proti Jankovićevi izvolitvi.

"Žal mi je, da se je izteklo tako, kot se je. Program, ki smo ga predstavili je bil dober, Slovenija bi lahko šla hitro naprej," je takoj po glasovanju povedal Janković in ob tem dodal, da bodo nedvomno konstruktivna opozicija.

Predsednik države Danilo Türk je svoje mnenje, o današnjem dogajanju v Državnem zboru glede glasovanja za mandatarja nove slovenske vlade, povedal na tiskovni konferenci. Več si lahko preberete tukaj.

jankovic.1326298911.JPG
Foto: Aleš Beno

Med razpravo v DZ smo sicer že poročali, da se je sprva ugibalo, kdo bi lahko bil potreben 46 glas, kolikor jih je Janković potreboval za izvolitev, do katerega pa na koncu ni prišlo, saj je Janković prejel le 42 glasov.

Podprla naj bi ga le SD in DeSUS

JANSA.1326298325.jpg

Med najverjetnejšimi kandidati za dodatno podporo Jankoviću se je sicer čez dan omenjalo poslanca Liste Virant Ivana Vogrina , ki pa na koncu glasovnice ni oddal.

Janković je imel le načelno podporo 28 poslancev Pozitivne Slovenije, 10 poslancev SD in osmih poslancev DeSUS, kar pa ni bilo dovolj za potrditev v DZ. Potreboval je namreč 46 poslanskih glasov, podporo pa so mu odrekle SDS, Lista Virant, SLS in NSi.

Kot smo danes že poročali, viri v SDS pravijo, da imajo desnosredinske stranke koalicijsko pogodbo že parafirano in da predsednika SDS Janeza Janšo kot kandidata za mandatarja podpira 50 poslancev.

Iskanje novega mandatarja ali drugi krog z Jankovićem?

Ker Janković ni bil izvoljen za mandatarja, bo predsednik države Türk, kot je zatrdil v včerajšnjem intervjuju za TV Slovenija, znova poklical vse parlamentarne stranke na razgovor, vendar ta po neuradnih informacijah zdaj naj ne bi predlagal novega mandatarja, ampak odločitev prepustil poslankam in poslancem. Državni zbor mora v 14 dneh predlagati istega ali drugega kandidata, pri čemer ima prednost kandidat predsednika države, ki pa ga očitno ne bo. Tudi v drugem krogu je glasovanje tajno, za izvolitev kandidata pa je potrebna absolutna večina, torej 46 poslanskih glasov.

Mali incident ob izidu glasovanja

dz pervert
Foto: ALES BENO

Na balkonu dvorane, kjer so poslanci pričakovali izid glasovanja o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću je bil tudi človek, ki je svoje navdušenje nad Jankovićevem porazu izrazil s ploskanjem in precej naglas. Med drugim je to med branjem izidov zmotilo tudi predsednika DZ Gregorja Viranta.

Navdušenec nad SDS, kar je pokazal z navdušenim rokovanjem s člani te stranke, jo je odnesel brez velikih posledic, zgolj z opominom varnostnika parlamenta.

Preberite tudi:

11.01.2012
25.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Koalicijska pogodba - nov preizkus za Bratuškovo, Erjavca, Lukšiča in Viranta 46

V SD svoje zahteve vežejo zlasti na izboljšanje položaja kakovosti življenja ljudi, za DeSUS je najpomembnejše vprašanje pokojnin, DL...

FINANCE
Članki
Članki Janković molči, ali bo umaknil kandidaturo za šefa PS 43

Na kongres PS bom prišel kot član stranke, pravi ljubljanski župan in nekdanji šef stranke Zoran Janković. Prvi šef PS pričakuje, da...

FINANCE
Članki
Članki Se Vogrin dela norca? Mandatarja skriva, tudi podpisov še nima 110

Poslanec Ivan Vogrin pravi, da bo predlagal novega mandatarja. Imena ne želi razkriti, trdi pa, da ima zagotovilo 15 poslancev, da ga bodo...

FINANCE
Članki
Članki Jerneju Pavlinu varnostniki preprečili prihod na sejo 47

Ljubljanski mestni svetniki nadaljujejo novembrsko sejo

FINANCE
Članki
Članki Janković obljublja nižje parkirnine 10

Mesto bo za sofinanciranje decembrskega programa prireditev odšteli 113 tisoč evrov, kar je šest tisoč evrov več kot lani

FINANCE
Članki
Članki Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke 39

"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran...

FINANCE
Članki
Članki `A vlada pada? Kar naj pada!` 24

Kaj pravijo člani PS pred odhodom na kongres stranke