SD pričakuje od Jankovića več aktivnosti

29.12.2011  17:33
V stranki Boruta Pahorja želijo, da se vlada oblikuje čim prej, saj od nezaupnice država nima vlade s polnimi pooblastili
avtor

Predsedstvo SD je danes vnovič podprlo relativnega zmagovalca na volitvah Zorana Jankovića ter izrazilo pričakovanje, da bo dobil priložnost za sestavo vlade. SD ga bo v DZ podprla, vse druge "zgodbe" pa so sedaj nerelevantne, pravi podpredsednik SD Patrick Vlačič . Nekateri v SD pa od Jankovića pričakujejo večjo politično aktivnost.

SD

V SD želijo, da se vlada oblikuje čim prej, saj od nezaupnice vladi Boruta Pahorja država nima vlade s polnimi pooblastili. To pa je v danih razmerah slabo, je med sejo predsedstva v Ljubljani v izjavi za novinarje poudaril podpredsednik SD Vlačič.

Podpora najverjetnejšemu mandatarju še bolj utrjena

Predsedstvo SD je danes utrdilo svojo podporo Jankoviću, čeprav so nekateri na seji izrazili željo, da bi njegove aktivnosti po volitvah tekle v hitrejšem tempu. Pobudo Liste Virant, SLS in DeSUS za oblikovanje vlade narodne enotnosti pa so dobili tik pred predsedstvom in jo bodo še preučili.

Vlačič je potrdil, da je SD podal pripombe na koalicijsko pogodbo in od Jankovića prejel tudi dopolnitve, ki jih je na koalicijsko pogodbo dala Lista Virant. Večina pripomb SD je bila po Vlačičevih besedah sprejetih, tiste, ki so jih dobili še od drugih strank, pa so še odprte.

Najprej vsebina, potem ministrska mesta

O ministrskih mestih se v SD še niso pogovarjali, saj je "treba najprej uskladiti vsebino". Na vprašanje, ali je SD v primeru, da Janković vlade ne bo mogel sestaviti, pripravljena vstopiti v koalicijo s SDS, pa Vlačič odgovarja, da so kakršni koli scenariji sedaj še vprašanje prihodnosti.

Glede aktivnosti predsednika Liste Virant Gregorja Viranta v zvezi z vlado narodne enotnosti pa podpredsednik SD pravi le, da ima vsak v političnem prostoru pravico početi, kar meni, da je prav. Opozarja pa, da bi morali biti vsi politični akterji zavezani le k eni stvari, in sicer čim prejšnji vzpostavitvi nove vlade.

O imenih nadomestnih županskih kandidatov še prezgodaj

Predsedstvo je danes na svoji redni seji pred novim letom razpravljalo tudi o postopkih za nadomestne lokalne volitve in o načelih stranke ob morebitnem referendumu o družinskem zakoniku. Govorili so o njihovih kandidatih za nadomestne lokalne volitve, vendar je po Vlačičevih besedah o imenih kandidatov še prezgodaj govoriti.

Seja predsedstva je bila sicer namenjena zlasti izmenjavi informacij o vseh pogovorih in pogajanjih po volitvah.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Virant: Šušteršiča še pred kratkim ni motilo povezovanje s PS 125

Ob napovedi izstopa iz koalicije sva se strinjala, da v sredinskem trojčku začnemo snovati novo vlado, hkrati pa povabimo k sodelovanju...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 604

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: S takšnim hendikepom SD ne more iti v vlado 76

Ne odstopamo od pogoja, da so volitve najkasneje junija, pravijo naši viri iz Lukšičeve SD

FINANCE
Članki
Članki Cherchez la femme* 67

Prihod ženske za krmilo deluje kot »spin«, s katerim se hoče politična elita izogniti globljim, strukturnim in sistemskim spremembam.

FINANCE
Članki
Članki Tanko: Čufer je 'izhod v sili' 39

Predlagani inančni minister je služil le za zapolnitev ekipe, meni predsednik poslanske skupine SDS.

FINANCE
Članki
Članki Gaber: Kmali bomo videli, ali kdo igra s figo v roki 98

Slavko Gaber meni, da bi Alenki Bratušek lahko uspelo združiti tako različne stranke, Matej Lahovnik pa v to dvomi

FINANCE
Članki
Članki Der Standard: Kupiš Bratuškovo, dobiš Jankovića 75

Tuji mediji se sprašujejo predvsem o tem, ali bo novi mandatarki Alenki Bratušek uspelo stopiti iz sence Zorana Jankovića. Pričakujejo...