Stavka grških davčnih uslužbencev je nezakonita

Čas branja: 2 min
29.12.2011  15:26  Dopolnjeno: 29.12.2011 20:54
Zaradi varčevalnih ukrepov in nižanja plač nekaterih davčnih uslužbencev je davčna uprava ob 5.500 delovnih mest, je povod za stavko pojasnil vodja sindikata Haralambos Nikolakopulos
avtor

[A] F14DO_grcija_bl.1308083522.jpg

Sodišče nižje stopnje je na podlagi zahtevka vlade danes popoldne stavko razglasilo za nezakonito, kar pomeni, da bi se morali stavkajoči v petek vrniti na delo. Vendar ni jasno, ali bodo to tudi storili, saj so se sindikati v preteklosti že zoperstavili podobnim sodbam.

Povod za stavko nižanje plač in ukinjanje delovnih mest

Grški davčni uslužbenci so danes začeli 48-urno stavko proti napovedanemu znižanju plač in drugim varčevalnim ukrepom, ki naj bi jih v kratkem sprejela država. Grška vlada se medtem spopada s pritiski mednarodnih upnikov, ki pričakujejo, da bo država povečala prihodke in delala na zmanjševanju dolga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi varčevalnih ukrepov in nižanja plač nekaterih davčnih uslužbencev je davčna uprava ob 5.500 delovnih mest, je povod za stavko pojasnil vodja sindikata davčnih uslužbencev Haralambos Nikolakopulos.

Grki so zaradi stavke danes množično drveli na davkarijo

Davčni uradi bodo tako zadnja dva delovna dneva letošnjega leta ostali zaprti. Povečan obisk so zato zabeležili danes, ko so množice Grkov hitele urejati še zadnje opravke pred iztekom leta. Neredki so oblastem izročili avtomobilske registrske tablice, saj so se odločili, da se bodo v letu 2012 odpovedali vožnji z osebnim avtomobilom. V zameno se bodo izognili plačilu ustreznega davka.

Za stavko so se zaposleni v davčni upravi sicer odločili le dan po nenadnem odstopu tožilcev na čelu delovne skupine sodišča, zadolžene za reševanje problema razširjenosti davčnih utaj, Grigorisa Peponisa in Spirosa Muzakitisa.

Razlogi za grško krizo so tudi številne davčne utaje

Tožilca sta ob odstopu pojasnila, da naj bi njuno delo z vmešavanjem ovirala vlada, ki je pripravljala nov zakon, v skladu s katerim bi njuno vlogo prevzel tožilec višjega sodišča. Njune navedbe in morebitne druge vzroke za njun odstop bo po ukazu tožilca sicer preučilo grško vrhovno sodišče.

Finančno in pravosodno ministrstvo, ki sta pristojni za pripravo zakona, na drugi strani zagovarjata novi zakon, saj naj bi prispeval k učinkovitejšemu delu delovne skupine. Gre za pomemben organ, saj so med razlogi za grško gospodarsko krizo tudi številne davčne utaje, ki jih državi doslej ni uspelo zajeziti.

Varčevalni ukrepi vključujejo tudi višje davke

Prezadolženo Grčijo sicer vse od maja 2010 vzdržujejo zajetna posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za reševalni paket posojil v vrednosti 110 milijard evrov je vlada pod nekdanjim socialističnim premierom Georgejem Papandreujem sprejela zajeten paket varčevalnih ukrepov, ki vključujejo višje davke ter zmanjšanje pokojnin in plač javnih uslužbencev.

Zaradi številnih varčevalnih ukrepov pa se država že dolgo spopada z recesijo. Po napovedih strokovnjakov bo v letu 2012 že četrto leto zapored zabeležila krčenje gospodarstva. Za dodatno pomoč Grčiji so se evropski voditelji konec oktobra zato dogovorili o novem, 130 milijard evrov težkem reševalnem paketu za Grčijo.

Potekajo pogajanja o 50-odstotnem odpisu državnih obveznic

Prav tako se država z zasebnimi upniki oz. bankami trenutno pogaja o dogovoru, ki naj bi omogočil 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic. Osnutek dogovora naj bi bil predstavljen januarja.

Če bodo sklenjene dogovore upoštevale vse vpletene stranke in če bo Grčija uresničila vse obljubljene varčevalne ukrepe, strokovnjaki pričakujejo, da se bo njen dolg, ki je letos znašal 161 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), do leta 2020 znižal na 120 odstotkov BDP.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bratušek: Obdavčene bodo VSE nepremičnine 54

Nepremičninski davek bo veljal za popolnoma vse nepremičnine, drugi tir se bo moral poceniti, pokojnine in plače v javnem sektorju so za...

FINANCE
Članki
Članki Štrukelj o prihodu 'črnega hudiča v deželo' 28

Premierka je po besedah sindikalista Branimirja Štruklja ostala pri abstraktnih trditvah, a vseeno so se dogovorili, da se ponovno...

FINANCE
Članki
Članki Virant in Uroševič bosta danes parafirala sporazum 15

Strani sta vseskozi zbliževali stališča, popuščanja pa so bila po njihovih navedbah obojestranska

FINANCE
Članki
Članki Bratušek: V 2014 začetek pogajanj o plačah javnih uslužbencev 28

Za Alenko Bratušek bo glasovanje o proračunu za 2014 tudi glasovanje o zaupnici vladi. Cena drugega tira se mora znižati, plače javnih...

FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

FINANCE
Članki
Članki Umar najverjetneje ne bo spreminjal napovedi gibanja BDP 9

Na uradu, katerega jesensko napoved je pričakovati v kratkem, za zdaj ne pričakujejo sprememb napovedi 2,5-odstotnega krčenja BDP, pravi...

FINANCE
Članki
Članki Premierka si je za pripravo ukrepov vzela dodatni čas 57

Premierka Alenka Bratušek pravi, da bodo ukrepe za konsolidacijo javnih financ pripravili do 25. septembra, čeprav so do zdaj zatrjevali,...

FINANCE
Kako med dopustom pozabiti na Finance … 8

… a vseeno ne zamuditi nič pomembnega. Nastavite si Finance Fokus po svojem okusu.