Stavka grških davčnih uslužbencev je nezakonita

29.12.2011  15:26  Dopolnjeno: 29.12.2011 20:54
Zaradi varčevalnih ukrepov in nižanja plač nekaterih davčnih uslužbencev je davčna uprava ob 5.500 delovnih mest, je povod za stavko pojasnil vodja sindikata Haralambos Nikolakopulos
avtor

[A] F14DO_grcija_bl.1308083522.jpg

Sodišče nižje stopnje je na podlagi zahtevka vlade danes popoldne stavko razglasilo za nezakonito, kar pomeni, da bi se morali stavkajoči v petek vrniti na delo. Vendar ni jasno, ali bodo to tudi storili, saj so se sindikati v preteklosti že zoperstavili podobnim sodbam.

Povod za stavko nižanje plač in ukinjanje delovnih mest

Grški davčni uslužbenci so danes začeli 48-urno stavko proti napovedanemu znižanju plač in drugim varčevalnim ukrepom, ki naj bi jih v kratkem sprejela država. Grška vlada se medtem spopada s pritiski mednarodnih upnikov, ki pričakujejo, da bo država povečala prihodke in delala na zmanjševanju dolga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi varčevalnih ukrepov in nižanja plač nekaterih davčnih uslužbencev je davčna uprava ob 5.500 delovnih mest, je povod za stavko pojasnil vodja sindikata davčnih uslužbencev Haralambos Nikolakopulos.

Grki so zaradi stavke danes množično drveli na davkarijo

Davčni uradi bodo tako zadnja dva delovna dneva letošnjega leta ostali zaprti. Povečan obisk so zato zabeležili danes, ko so množice Grkov hitele urejati še zadnje opravke pred iztekom leta. Neredki so oblastem izročili avtomobilske registrske tablice, saj so se odločili, da se bodo v letu 2012 odpovedali vožnji z osebnim avtomobilom. V zameno se bodo izognili plačilu ustreznega davka.

Za stavko so se zaposleni v davčni upravi sicer odločili le dan po nenadnem odstopu tožilcev na čelu delovne skupine sodišča, zadolžene za reševanje problema razširjenosti davčnih utaj, Grigorisa Peponisa in Spirosa Muzakitisa.

Razlogi za grško krizo so tudi številne davčne utaje

Tožilca sta ob odstopu pojasnila, da naj bi njuno delo z vmešavanjem ovirala vlada, ki je pripravljala nov zakon, v skladu s katerim bi njuno vlogo prevzel tožilec višjega sodišča. Njune navedbe in morebitne druge vzroke za njun odstop bo po ukazu tožilca sicer preučilo grško vrhovno sodišče.

Finančno in pravosodno ministrstvo, ki sta pristojni za pripravo zakona, na drugi strani zagovarjata novi zakon, saj naj bi prispeval k učinkovitejšemu delu delovne skupine. Gre za pomemben organ, saj so med razlogi za grško gospodarsko krizo tudi številne davčne utaje, ki jih državi doslej ni uspelo zajeziti.

Varčevalni ukrepi vključujejo tudi višje davke

Prezadolženo Grčijo sicer vse od maja 2010 vzdržujejo zajetna posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za reševalni paket posojil v vrednosti 110 milijard evrov je vlada pod nekdanjim socialističnim premierom Georgejem Papandreujem sprejela zajeten paket varčevalnih ukrepov, ki vključujejo višje davke ter zmanjšanje pokojnin in plač javnih uslužbencev.

Zaradi številnih varčevalnih ukrepov pa se država že dolgo spopada z recesijo. Po napovedih strokovnjakov bo v letu 2012 že četrto leto zapored zabeležila krčenje gospodarstva. Za dodatno pomoč Grčiji so se evropski voditelji konec oktobra zato dogovorili o novem, 130 milijard evrov težkem reševalnem paketu za Grčijo.

Potekajo pogajanja o 50-odstotnem odpisu državnih obveznic

Prav tako se država z zasebnimi upniki oz. bankami trenutno pogaja o dogovoru, ki naj bi omogočil 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic. Osnutek dogovora naj bi bil predstavljen januarja.

Če bodo sklenjene dogovore upoštevale vse vpletene stranke in če bo Grčija uresničila vse obljubljene varčevalne ukrepe, strokovnjaki pričakujejo, da se bo njen dolg, ki je letos znašal 161 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), do leta 2020 znižal na 120 odstotkov BDP.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Durs od seznama pričakuje, da se bo okrepila davčna kultura 16

V GZS medtem državi svetujejo, da naj se raje loti učinkovitega pobiranja davka. Informacijska pooblaščenka pa meni, da je objava...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 604

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Kupiti želimo Croatio Osiguranje 9

Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav

FINANCE
Članki
Članki GZS: Objava davčnih dolžnikov sporna in škodljiva 7

Na seznamu davčnih dolžnikov bodo tudi podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, opozarjajo na...

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstvo: Enakost v revščini je naša prihodnost 1

Ljudje iz biznisa v en glas poudarjajo, da je krizni davek na plače nesprejemljiv

FINANCE
Članki
Članki Reformni program: Banke do avgusta potrebujejo 900-milijonsko injekcijo 76

Kaj predvideva nacionalni reformni program vlade Alenke Bratušek, katerega osnutek je danes objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

FINANCE
Članki
Članki Kako napredujemo s pripravo reformnega programa? 16

Premierka Alenka Bratušek zagotavlja, da ukrepe zelo aktivno pripravljajo že od imenovanja nove vlade, do 9. maja mora biti reformni...

PRO
Članki
Članki Kateri so najperspektivnejši poklici v Sloveniji in kje so plače najvišje?

Tehnološki razvoj sicer še krepi potrebe po tehniških poklicih, a kaže, da prihodnost temelji na interdisciplinarnosti