Komentar

Public enemy: Janez Janša je največji poraženec leta 2011

Čas branja: 5 min
21.12.2011  22:30
O neresetiranem prvaku SDS, ki je garant vladavine levice

Obveščaj me o novih člankih:  

Po nepričakovanem porazu na predčasnih volitvah je Janez Janša ponudil svoj odstop izvršnemu odboru SDS, ki je to soglasno zavrnil.

Ker v izjavi za medije soglasnega (beri: enoumnega) izvršnega odbora SDS pogrešamo analizo dejanskih razlogov za poraz SDS, se je treba vprašati, zakaj je Janša največji poraženec iztekajočega se leta 2011.

Iz tujine alarm za SDS

Neresetirani Janša ne bo samo veliki poraženec leta 2011, ampak tudi večni poraženec levice.

Če za primerjavo vzamemo letošnje predčasne volitve drugje po Evropi, vidimo, da so v razmerah najhujše gospodarske in socialne krize po drugi svetovni vojni povsod, in to z veliko večino, zmagale opozicijske stranke (samostojno ali v koaliciji): Irska, Španija, Portugalska, Hrvaška.

Na Irskem je zmagala opozicijska stranka z 42 odstotki glasov, na Portugalskem z 39 in v Španiji s 43. Na Hrvaškem je predvolilna opozicijska koalicija dobila 44,5 odstotka glasov.

Pri vseh državah je isti zmagoviti vzorec: opozicija je v kriznih razmerah dobesedno zmlela vladajočo politično opcijo. Pri nas pa je bila največja poraženka opozicijska SDS.

Spet je kriv Pucko

Namesto da bi se vodilni politiki Janševe stranke ukvarjali z analizo dejanskih vzrokov za hud poraz, so se po stari maniri znova lotili lova na grešnega kozla in kot glavni vzrok navajajo sindrom Pucko, ki ga je tokrat po njihovem mnenju odigrala Državljanska lista Gregorja Viranta.

Zato je treba brez iskanja grešnih kozlov analizirati delovanje trga političnih strank na desnici in postaviti vprašanje, ali krivda za tokratni poraz leži v samem vodstvu SDS.

Janša izgubil stik z realnostjo?

V začetku tega leta sem v kolumni Janez Janša je zanič politik (39/2011) na primeru afere Velikovec opozoril, da je predsednik največje opozicijske stranke SDS povsem izgubil občutek za politično, ekonomsko in socialno realnost v Sloveniji.

Janša se je spustil v neskončen in neproduktiven spor s predsednikom Türkom v zadevi Velikovec prav v času, ko se je Slovenija soočala z rekordnim številom 115 tisoč registriranih brezposelnih, ki so postali največja ekonomska in socialna težava v državi. S fotokopiranjem, sestavljanjem in lepljenjem dokumentov izpred 30 let je sam preusmerjal pozornost javnosti od glavnega socialno-ekonomskega vprašanja v državi.

[A] 9f6dUntitled-5.1324491692.gif

Janša je očitno mislil, da mu bo zmaga v obdobju globoke ekonomske krize dana kar sama po sebi. Vendar je volilni izid pokazal, da se je hudo zmotil.

Čakajoč na podarjeno zmago

Podatki iz grafa o naraščajoči nepriljubljenosti Pahorjeve vlade in nespremenjeni podpori SDS bi morali v vodstvu Janševe stranke že zdavnaj sprožiti alarm (glej graf Koga podpirate?).

Omenjeni graf sporoča, da kljub rekordno visoki nepodpori Pahorjevi vladi podpora Janševi stranki ni zrasla, ampak je ostala vseskozi na približno enaki ravni in se ni nikoli dvignila nad tretjinsko podporo.

Iz navedenega grafa bi moralo širše vodstvo SDS že po izbruhu krize spoznati, da volivci niso nezadovoljni zgolj s Pahorjevo vlado, ampak tudi z opozicijo, ki jim po nastopu krize očitno ni dala odgovorov na glavna pereča gospodarska in socialna vprašanja.

Opozicijska SDS je vseskozi živela v lažnem prepričanju, da pomenijo visoka nepodpora vladajoči Pahorjevi koaliciji in propadli referendumi podporo predvsem SDS kot največji opozicijski stranki.

Ogledalo volilnih grafov ne laže!

Janševi jurišniki vidijo glavnega krivca za svoj poraz prav v vstopu nove politične konkurence na desnosredinskem polu v podobi Virantove stranke, ki naj bi po njihovem mnenju Janši ukradla glasove.

Podatki iz grafa o gibanju volilne podpore Janševi SDS, Jankovićevi Pozitivni Sloveniji in Virantovi listi kažejo prav nasprotno, da je v odločilnem zadnjem tednu pred volitvami, ko je strmo upadla podpora Janševi SDS z 32 na 26 odstotkov glasov, podpora Virantovi listi ostala nespremenjena na ravni okoli osmih odstotkov. To pomeni, da izgubljeni Janševi glasovi niso odšli k Virantu (glej graf Koga bi volili?).

[A] 767aUntitled-6.1324491709.gif

Drugo sporočilo iz grafa se glasi, da je imela SDS pred razpisom predčasnih volitev septembra približno 26-odstotno volilno podporo, ki je povsem enaka njenemu končnemu volilnemu izidu. To pomeni, da Virantov umik izpod okrilja SDS ni škodoval Janševi stranki, saj je imela SDS z Virantom pred začetkom predvolilne kampanje enako volilno podporo kot SDS brez Viranta na volilni dan.

Tretje sporočilo iz grafa prinaša spoznanje, da je vstop Virantove liste na politično prizorišče v začetku oktobra pokazal, da ima desnosredinski pol izredno velik neizkoriščen potencial, saj je Virant z resetiranci pred izbruhom afere o nadomestilih v hipu zbral približno toliko glasov kot SDS, ki jih Janševa stranka pred tem in tudi pozneje ni pritegnila.

Janša je vrgel puško v koruzo

Analiza volilnega grafa pokaže, da si je vodstvo SDS izmislilo grešnega kozla za volilni poraz zato, da ne bi začelo pometati pred lastnim pragom.

Janša se je imel v zadnjih dneh kampanje že za jasnega zmagovalca, tako da je ošabno vrgel puško v koruzo in se nehal boriti za uresničitev lastne predvolilne formule 50+, od katere je bil zelo daleč kljub anketnim napovedim zmage. Namesto da bi se tako kot Janković in Pahor boril do zadnjega diha za čim boljši rezultat in približanje lastnemu cilju 50+, se je zadovoljil s pričakovano zmago in dobesedno poniknil.

Janša je v sklepu volilne tekme povsem odpovedal tudi na področju ekonomije. Na glavna vprašanja o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja je odgovarjal jecljavo, medlo in s puhlicami, da je rezerva zlasti v javnih naročilih.

Tudi volivci ga niso več zanimali, saj jih v televizijskih soočenjih sploh ni več nagovarjal, ampak je vso svojo pozornost preusmeril v dvorjenje sindikatom, tako ali tako svojim največjim sovražnikom.

Janševa pasivnost in odsotnost v zadnjih dneh predvolilne kampanje je glavni razlog, da je SDS izgubila veliko prednost pred Jankovićevo listo.

Janša se ni resetiral

Pred volitvami sem v kolumni Resetirajmo Janeza Janšo (209/2011) poudaril številne Janševe pomanjkljivosti, ki ga lahko stanejo volilne zmage: da se je po letu 2008 še bolj obdal s starimi preverjenimi kadri, da napačno stavi na tako imenovano pomladno koalicijo SDS + SLS + NSi, da ni dober strateg, da ne zna sklepati konstruktivnih zavezništev in dosegati kompromisov z ljudmi, ki prinašajo nove ideje.

V predvolilni kampanji se je znova izkazalo, da Janša kljub globoki ekonomski, politični in družbeni krizi ter rekordno nizki podpori Pahorjevi vladi ni zmožen mobilizirati zadostnega števila volivcev za zmago. S svojo politično pojavnostjo dejansko odvrača mnoge volivce, ki bi volili desnosredinske stranke, vendar ne tudi njega.

Povolilna analiza izvršnega odbora stranke, ki je soglasno zavrnila Janšev odstop, potrjuje tezo, da se je Janša obdal zgolj s kimavci, nezmožnimi kritične refleksije in spoznanja, da sta dejanski razlog za volilni poraz vodstvo stranke in njegova napačna politična strategija o vladavini slovenske pomladi.

Zablode o pomladni koaliciji

Pomladna koalicija je velika Janševa politična zabloda, povezana s politično nostalgijo osamosvojitve izpred 20 let. Medtem se je svet z globalizacijo temeljito spremenil, nepovratno pa ga je spremenila velika gospodarska kriza, ki je izbruhnila leta 2008.

Janšev dolgoletni konstrukt o pomladni koaliciji kot edini legitimni predstavnici politične desnice v resnici Janši omogoča ohranjanje prevladujočega položaja na desnici, kjer mora na vrhu vedno kraljevati močna SDS, na dnu pa se ji lahko v najboljšem primeru pridružijo šibke in podrejene stranke SLS in NSi. Vsa preostala politična konkurenca na desnici pa je vnaprej označena za izdajalca pomladi.

Prvak SDS z vztrajanjem na pomladni koaliciji dejansko onemogoča vstop nove politične konkurence na desnosredinski pol, z zborom kimavcev v vrhu SDS ohranja videz nenadomestljivega vodje opozicije, ki je kakopak nenadomestljiv še zlasti v času, ko oblast prevzame avtokratski Zoran Janković, za katerega celo njegovi medijski podporniki priznavajo, da je nepošten, da uporablja ruske metode delovanja in je slovensko utelešenje Berlusconija.

Janša, resetirajte se!

Analiza trga političnih strank na slovenski desnici pokaže na paradoks, da je prav neresetirani Janša garant vladavine levice, saj sam odvrača prevelik del volilnega telesa, da bi lahko zmagal, po drugi strani pa preprečuje pojav novih desnosredinskih strank, s katerimi bi sklenil partnerstvo ali oblikoval stabilno koalicijo.

Janša zmeraj odpove v odločilnih trenutkih, ker nima kritika v lastnih vrstah, ki bi ga popravil, ker nikomur ne zaupa in nikogar ne posluša. Janša si je sam skopal svoj grob. Je največji poraženec leta 2011, ker se ni ničesar naučil iz preteklih napak.

Zato Janša, resetirajte se, sicer ne boste samo veliki poraženec leta 2011, ampak večni poraženec levice!

Stanislav Kovač je ekonomist.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci