Čas branja: 5 min
21.12.2011  10:00  Dopolnjeno: 21.12.2011 18:28
Za Viranta je glasovalo 52 poslancev, za Kociprovo pa 38. Virant pravi, da je z dnem, ko bo sestavljena koalicijska pogodba, pripravljen odstopiti s položaja

virant

Novi predsednik DZ je po tretjem tajnem glasovanju postal Gregor Virant, ki je prejel 52 glasov poslancev. Njegova protikandidatka Maša Kociper iz pozitivne Slovenije jih je prejela 38.

"Bom prvi med enakimi, predsednik vseh poslank in poslancev. Poteza je bila zaradi današnje blokade nujna, bila je gesta za deblokado. Delo nas čaka že v naslednjih dneh, ko bo treba sprejeti interventni zakon, kjer bo potrebno veliko usklajevanja. Zato je bila ta poteza nujna," je v nagovoru poslancem povedal Virant.

Posebej je poudaril, da je odločitev o položaju vezana na datum, ko bo sklenjena koalicijska pogodba, takrat je pripravljen odstopiti in prepustiti mesto tistemu, ki mu bo pripadalo.

Med premorom je v izjavi za novinarje poudaril, da je pobuda za njegovo kandidaturo prišla s strani Erjavca in njega samega, med samo razpravo v DZ. "Oba sva bila zgrožena in začudena, zato je prišla ideja, da tisti, ki nismo vključeni, damo neko rešitev," je dejal.

Pahor kandidaturo umaknil, Virantov vstop razburil Jankovićeve poslance

Borut Pahor je pred tretjim glasovanjem umaknil kandidaturo za predsednika SD, stranka je podprla Mašo Kociper. Razlog za takšno odločitev SD v spodnjem okvirju.

Rešitve za izvolitev predsednika DZ so iskali tudi v poslanskih skupinah SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki so za kandidata na koncu predlagali Gregorja Viranta. V poslanski skupini Liste Virant so se sestali predsednik SDS Janez Janša, predsednik DeSUS Karl Erjavec, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Odzivi na kandidaturo Viranta so bili med poslanci različni. Njihove izjave, ki so jih izrekli pred tretjim glasovanjem, povzemamo spodaj:

Župevc: Ali dojemamo politiko kot boj za prestiž ali odgovorno delo

melita župevc

"V tej dvorani so se zamenjali različni obrazi, metode so ostale iste. Nikogar od tistih, ki so se podpisali pod to tretjo kandidaturo, nisem slišala, da bi se izrazili, kakšnega kandidata si želijo. Vprašanje je, ali dojemamo politiko kot igro, boj za prestiž, ali kot odgovorno delo v korist državljanov. Nekateri so danes izbrali igro, upam da veste, kakšen bo izid," je dejala poslanka PS Melita Župevc.

Braniselj in Žerjav: Slovenija potrebuje DZ

[A] F28DO_zerjav_radovan1_sb.1322170744.jpg

"Današnji predlog je podprla paleta poslancev iz različnih poslanskih skupin, v cilju, da na današnji seji izvolimo nujno potrebnega predsednika DZ in omogočimo nadaljnje delo DZ," je povedal eden od predlagateljev Rihard Braniselj (Lista Virant), ki je izpostavil Virantove dosežke na področju javne uprave. Dejal je tudi, da je Virant povezovalna in ne razdruževalna osebnost.

"Obžalujemo da se koalicijski partnerici nista mogli dogovoriti, zato smo ostali predlagali svojega kandidata. Slovenija v tem trenutku potrebuje DZ," je dejal prvak SLS Radovan Žerjav.

Klasinčeva: Gre za izigravanje volitev

"Zdi se da rabimo novega predsednika, ne rabimo pa nove predsednice. Celo početje je veliko sprenevedanje. Zgodil se je poskus izigravanja volitev. Začel se je boj za neko novo koalicijo, ki ni dobila mandata na volitvah," je Virantovo kandidaturo komentirala Janja Klasinc iz Pozitivne Slovenije.

Janša: Jankovičevi kot arogantni in nestrpni

id-janez jansa.1206457414

Na nastope poslank in poslancev Jankovićeve pozitivne Slovenije, ki so bili kritični do kandidature Viranta se je odzval tudi prvak SDS: "Poslanke in poslanci Jankovićeve liste že nastopajo kot nestrpna, arogantna in popadljiva opozicija. Żalostno," je zapisal na Twitterju.

Novakova z nasvetom Jankoviću: Treba je znati tudi šteti

Podporo Virantu zagotavljajo tudi v NSi. Kot je dejala predsednica stranke je Virant primeren in ima zadostne kompetence. Najverjetnejšemu mandatarju Jankoviću pa je svetovala: "V demokraciji se je potrebno znati pogovarjati in tudi šteti. To je treba opraviti predhodno," je dejala.

Pahorjevi s podporo Kociperjevi izbrali "najmanj slabo" odločitev

[A] F44PP_pahor_borut30_be.1324231435.jpg

Po neizvolitvi v prvih dveh krogih glasovanja se je psolansak skupina SD "znašla v položaju, ko je morala izbirati med slabimi odločitvami", so sporočili iz poslanske skupine. Dodajajo, da so se s podporo Kociprovi odločili za tisto, "morda najmanj slabo".

Tudi v pogovorih z Jankovićem so povedali, da gre za tvegano odločitev. "Vendar je zato breme odgovornosti na relativnem zmagovalcu teh volitev," pravijo. Opozarjajo predvsem, da je predsednica parlamenta brez potrebnih domačih in mednarodnih izkušenj tvegana popotnica za nadaljnje vodenje tega parlamenta in države. kljub temu pa se zavedajo, da bi bilo še slabše, če do vzpostavitve nove vlade v razumnem roku sploh ne bi prišlo.

Drugi krog, isti rezultat

Poslanci so tudi v drugem krogu tajnega glasovanja 31 glasov namenili Pahorju, Kociperjevi pa 28 glasov. 31 glasovnic je bilo neveljavnih. S tem predsednik DZ tudi v drugo ni bil potrjen. Za izvolitev je bilo namreč potrebnih vsaj 46 glasov.

Zdaj bodo poslanci ponovili kandidacijski postopek in glasovanje. Seja je prekinjena do 17. ure.

Pahorja so podprli člani njegove SD, Virantove liste SLS in NSi, Kociperjevo pa člani njene stranke. SDS se je glasovanja vzdržala.

Virant, Žerjav in Novakova za Pahorja

Prvaki strank so pred glasovanjem izpostavili neusklajenost predlaganih kandidatov. Virant je pred glasovanjem. dejal, da želijo biti državotvorni in želijo začeti delati. Enako sta poudarila tudi SLS in NSi, kljub temu da se ne strinjata z nobenim kandidatom. Vsi trije so napovedali podporo kandidaturi Pahorja.

Prvak Desusa Karl Erjavec je, "ker ta dva predloga nista stvar širšega dogovora", dejal, da bodo v stranki odločitev prepustili poslancem. "Vsak naj se zase odloči," je dejal. Vsak zase se bosta odločala tudi predstavnika narodnih skupnosti. Prvak SDS Janša pa je že zjutraj dejal, da se bodo glasovanja vzdržali.

Potrjenih vseh 90 mandatov poslancev DZ

Predsednik mandatno-volilna komisije Jani Möderndorfer je po seji komisije, ki je potekala med prekinitvijo ustanovne seje DZ potrdila sestavo parlamenta, ki je bila določena na predčasnih volitvah 4. decembra. Obstoječi sestavi so nato z glasovanjem pritrdili tudi poslanci.

Möderndorfer predsednik mandatno-volilne komisije

Predsednik mandatno-volilne komisije je Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije, so z 89 glasovi potrdili poslanci. Podpredsednika 19-članske komisije sta Sonja Ramšak iz SDS in Rihard Braniselj iz Državljanske liste Gregorja Viranta. Po izvolitvi je bila ustanovna seja za eno uro prekinjena, poslanci se bodo ponovno zbrali ob 11.30.

V razpravi pri tej točki je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko izpostavil slab začetek Pozitivne Slovenije. "V 20 dneh od izvolitve niso pripravili ničesar. Roki za konstituiranje Državnega zbora se iztekajo, pa še vedno ni jasno, kdo bo v koaliciji in kdo v opoziciji," pravi. Največji parlamentarni stranki je tudi očital, da ima težave z upoštevanjem poslovnika in si ga predstavlja po svoje, kar se je pokazalo tudi pri oblikovanju delovnih teles.

Türk pozval k strpnosti in odgovornim odločitvam

Sklicatelj seje Danilo Türk je v nagovoru poslancem dejal, da potrebujemo spremembe, saj je stanje v državi slabo. Pri tem pa je DZ ključni člen. Razpust prejšnjega sklica DZ je označil za znak, da je treba "v prihodnje delati drugače in bolje". "Državni zbor naj postane mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev," je dejal Türk. Dodal je, da je Slovenija v svetu spoštovana država, "pogosto bolj kot si sami priznamo".

Za začetek Zdravljica in nagovor Germiča

Ustanovna seja se je začela z Zdravljico, v Državni zbor sta prišla predsednik Danilo Türk, sklicatelj seje, in predsednik DZ Ljubo Germič. Prvi je besedo prejel vodja poslanske skupine Jože Tanko, ki je pozval k minuti molka v spomin na umrlega bivšega predsednika češke Vaclava Havla.

Ljubo Germič je predsednika Türka, predsednika DVK in poslance pozdravil v "hramu demokracije". Pozval je, naj se poslanci v prihodnjem mandatu ozirajo na dobrobit prebivalcev Slovenije. Zaželel jim je strpnosti in modrosti pri delu in se poslovil z besedami "Srečno!".

Preberite tudi:

20.12.2011
16.12.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Virant ogroža kredibilnost vlade 31

"Če je kdo šel na volitve z ambicijo, da bo ves mandat nepopisan list papirja in bo lahko drugim solil pamet, sam pa ostal nedotaknjen,...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Prihodnost vlade je v rokah Viranta in Bratuškove 51

Zbiramo odzive na poročilo KPK glede letalskih vozovnic, ki jih je minister Gregor Virant prek poznanstev dobival ceneje

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova obljublja, da bodo poiskali odgovorne za stanje v bankah 122

"Ko se pogovarjamo o krivdi, je prav, da damo na mizo številke, v katerem obdobju je to nastalo," je še izpostavila predsednica vlade...

FINANCE
Članki
Članki Virant: Naš cilj je, da se milijoni ali stotine milijonov vrnejo 20

Notranji minister Gregor Virant verjame, da denar, ki je povzročil milijardno bančno luknjo, še nekje obstaja, "če ga ni razblinila...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova pravi, da se zadolžujemo ceneje. Naši izračuni pravijo drugače 136

"Tisti štirje traktorji, ki so protestno krožili okoli parlamenta, so stali do 200 tisoč evrov vsak in razlagati, da kmetje ne bodo...

FINANCE
Članki
Članki Tožilec Moljk: V državnih bankah akcije kot v Hypu ne bomo dočakali 51

V primeru Hypo so ob sumih nepravilnosti ukrepali sami lastniki banke, v Sloveniji ti nimajo interesa, meni okrajni državni tožilec Luka...

FINANCE
Članki
Članki Dobovšek: V Sloveniji problem način kadrovanja in pisanja zakonodaje 24

V Sloveniji sta problematična prijateljsko kadrovanje in zakonodaja, ki je v preteklosti pogosto niso pisali državni organi, temveč...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Poslovna priložnost za prevzem proizvodne dejavnosti z več kot 40 letno tradicijo

Naprodaj je uspešna družinska proizvodna dejavnost z več kot 40 letno tradicijo. Posel ustvarja prihodke s proizvodnjo in prodajo...