Stabilnost bančnega sistema se je letos poslabšala

Čas branja: 1 min
20.12.2011  16:41
Tako v poročilu o stabilnosti slovenskega bančnega sistema ugotavlja Banka Slovenije, ki jo vodi Marko Kranjec
avtor

kranjec

Stabilnost slovenskega bančnega sistema se je v prvih treh četrtletjih leta 2011 poslabšala, ugotavlja Banka Slovenije.

Padec bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju po njenih navedbah nakazuje, da bi se lahko pričakovanja o daljšem obdobju nizke gospodarske rasti v Sloveniji uresničila.

"Negativna gospodarska rast v tretjem četrtletju leta 2011 nakazuje, da bi se lahko pričakovanja o daljšem obdobju nizke gospodarske rasti v Sloveniji uresničila," so zapisali.

Slovenija letos bolj odvisna od mednarodnih financ

Po ugotovitah Banke Slovenije na gospodarske razmere v Sloveniji vplivajo zelo zaostrene razmere na mednarodnih finančnih trgih - Slovenija je bila letos jeseni od njih bolj odvisna kot konec leta 2010 zaradi porasta neto obveznosti do tujine, zaostrenih pogojev financiranja ter znižanja bonitetnih ocen države in nekaterih bank -, prezadolženost sektorja nefinančnih podjetij v Sloveniji, v primerjavi z območjem evra nizka kapitalska ustreznost slovenskega bančnega sistema, naraščanje deleža slabih naložb in zmanjševanja obsega posojil ter nekonkurenčnost slovenskega poslovnega okolja in prepočasno izvajanje strukturnih reform.

Naraščanje kreditnega in dohodkovnega tveganja

Stabilnost slovenskega bančnega sistema se je v prvih treh četrtletjih letos poslabšala zaradi nadaljevanja naraščanja kreditnega in dohodkovnega tveganja ter tveganja refinanciranja.

Negativni premiki so opazni tudi pri obrestnem tveganju, medtem ko se likvidnostno in valutno tveganje nista bistveno spremenili.

Na zmanjšanje likvidnostnega tveganja bo ugodno vplivala tudi dodatna ponudba triletnega dolgoročnega refinanciranja pri Evropski centralni banki, pravi Banka Slovenije.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (foto) Jazbec: Podali smo šest ovadb v primeru Factor banke in Probanke 7

Tako kot policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab...

FINANCE
Članki
Članki Jazbec: Ne rešujemo bank, temveč ju zapiramo 67

Če ukrepa v Bruslju ne bi podpirali, ga ne bi dovolili, pravi guverner Boštjan Jazbec.

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Ne odlašajte s slabitvami!

Ameriški ekonomist Joseph Quinlan

FINANCE
Članki
Članki Jazbec pričakuje, da bomo kmalu imeli najbolj dokapitalizirane banke v EU 28

"Vprašanje je, če bomo znali to izkoristiti," poudarja guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec

FINANCE
Članki
Članki Čufer : S sprejetjem zakona o bančništvu ne bo težav 17

Finančni minister meni, da kljub burnemu odzivu nekaterih interesnih skupin s sprejemanjem novele ne bo težav; hiter sprejem zakon...

FINANCE
Članki
Članki Bančna luknja 83 milijard evrov manjša 15

Kapitalske luknje v evropskih bankah so vse manjše. Banke so pod grožnjo prezadolženih držav, ki bi svoje dolgove občutno lahko...

FINANCE
Članki
Članki Član ECB rezultate stresnih testov pričakuje decembra 13

"Slovenske oblasti so mi posredovale zgolj časovni okvir. Ali bo Slovenija potrebovala pomoč, še ne vem," pravi član izvršilnega...