FOTO:Sindikalisti ''povedali svoje'' in se po slabi uri razšli

Čas branja: 2 min
20.12.2011  09:09  Dopolnjeno: 20.12.2011 11:59
Po slabi uri protestiranja pred vlado proti prodaji Mercatorja, se je okoli 50 sindikalistov razšlo

Obveščaj me o novih člankih:  
AUKN dodaj
Franc Križanič dodaj
Dejan Židan dodaj
Agrokor dodaj
Franci Lovrač dodaj

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Konfederacija sindikatov 90 sta pred poslopjem vlade v Ljubljani pripravila protestni shod proti prodaji večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

"Naše sporočilo je namenjeno tudi AUKN, naj ukrepa proti prodaji Mercatorja," nam je dejal eden od udeležencev protesta. Dodal je, da od lastnika najboljšega soseda Pivovarne Laško pričakujejo preudarno ravnanje. Protestniki se sicer ne nameravajo odpraviti pred NLB, saj kot pravijo, banke ignorirajo. Opozarjajo pa še, da se tudi dva ministra ne strinjata s prodajo Mercatorja. "Finančni minister franc Križanič in kmetijski minister Dejan Židan sta oba dejala, da si prodaje ne želita," razlagajo. Obenem pozivajo nadzornike NLB in Pivovarne Laško, da prodaje ne podprejo. V nasprotnem, napovedujejo, se jih bo zbrealo precej več.

Hrvate zanimajo zgolj nepremičnine najboljšega soseda"

"Mislim, da si Agrokor želi kupiti Mercator zgolj zaradi nepremičnin. Teh je po eni oceni za 1,7 milijarde evrov," razlaga Franci Lovrač iz sindikata delavcev Slovenije. "Na tapeti pa je 130 tisoč ust. Ne vem, kje bomo še protestirali, a hkrati menim, da je zadeva več ali manj zaključena," pravi razočarani sindikalist. "Očitno so se že zmenili, tako da ne pričakujem od vlade kakšnega čudeža. Če bi Agrokor prodal Konzum in bi se ta združil z Mercatorjem, bi v tem videl sinergijo, tako je pa ne," pravi Lavrač in zaključuje: "Žalostno je vse to skupaj."

Sindikat med drugim zahteva opredelitev zaveze, da je vsako delovno mesto v Mercatorju vredno 50 tisoč evrov, in da mora kupec za vsako delovno mesto zagotoviti bančno garancijo. Od države pričakuje aktivno vlogo pri upravljanju družbe in jo poziva, naj pridobi 25-odstotni delež plus eno delnico Mercatorja.

Zaveza za ohranitev delovnih mest v naslednjem desetletju

Na Mercator so naslovili tudi pobudo za spremembo podjetniške kolektivne pogodbe, v katero bi vnesli zaveze glede ohranitve delovnih mest in med drugim določili, da se ne sme spremeniti prihodnjih 10 let. Že pred časom so sindikati zagrozili, da bodo člane, ki so hkrati komitenti vodje prodajnega konzorcija NLB, pozval, naj zamenjajo banko.

Bojijo se izčrpavanja, izrinjanja dobaviteljev

V KS 90 menijo, da bi zadolženi Agrokor obremenil in izčrpaval prevzeti Mercator, ogrozil delovna mesta, na police pa namesto slovenskih proizvodov plasiral artikle lastne živilskopredelovalne proizvodnje.

Pričakovali 200 udeležencev

Skupno sta sindikata sicer prijavila 200 udeležencev protesta. Protestu bi se sicer po besedah sekretarja sindikata, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Ladislava Rožiča in predsednika KS 90 Petra Majcna lahko pridružili tudi drugi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Mercator krči slovenske dobavitelje trgovskih znamk

Zamenjuje jih z avstrijskimi in hrvaškimi dobavitelji

FINANCE
Članki
Članki Ideje o združevanju Žita, Pekarne Grosuplje in Mlinarja 3

Prodaje Žita, ki se je že začela, zaradi tega ne bomo ustavljali, pravijo v SDH

FINANCE
Članki
Članki Intervju z Ivico Todorićem: Izkoristite me 30

Popolnoma vseeno mi je, ali imam v Agrokorju 100, 93, 43 ali pa 10 odstotkov, po prevzemu Mercatorja in pred prvo javno ponudbo delnic...

OK & EN
Novice
Novice Centralni nadzor nad hladilno tehniko prinaša Mercatorju številne učinke

Nadgraditev lokalnega nadzora nad hladilno tehniko v večjih marketih v centralnega je bila v Mercatorju zadetek v polno

FINANCE
Članki
Članki Od marca do marca: Katera podjetja smo prodali

In koliko denarja smo ob tem zbrali

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...