Janša: Z Jankovićem se ne bom sestal v 'kafiču'

Čas branja: 2 min
08.12.2011  13:09  Dopolnjeno: 08.12.2011 15:30
Prvak SDS Janez Janša pravi, da bo na koncu Slovenijo vodila koalicija, ki jo je pred volitvami sestavil predsednik zveze za vrednote NOB Janez Stanovnik

Obveščaj me o novih člankih:  

janez janša_zoran janković

"Obžalujemo, da danes ne bo prišlo do pogovorov z Zoranom Jankovićem . Današnjega vabila nismo razumeli kot vabilo na neke formalne pogovore o koaliciji. Tudi predsednik države ni še nikomur podelil mandata. Vabilo smo razumeli kot možnost pogovora o interventnih ukrepih, ki bi jih moral DZ sprejeti takoj po novem letu. Mi ne postavljamo nobenih prestižnih vprašanj, vendar smatramo, da občinski prostori MOL niso primerni za takšne pogovore kot tudi niso niti v skladu z zakonom, ki je izrecno ločil funkcijo poslanca in župana," je po zapletu povedal prvak SDS Janez Janša.

Janša ne ve, ali je bilo današnje Jankovićevo vabilo mišljeno resno, saj je Janković po odpovedi srečanja takoj odšel v Portorož. "Možnost dogovora o sestanku je odvisna od obeh strani," je na vprašanje, ali je še vedno pripravljen na sodelovanje odgovoril Janša in dodal, da je SDS odprta za kakršnokoli resno sodelovanje, "vendar se o prihodnosti Slovenije ne bodo pogovarjali v 'kafičih'." Janša sicer vidi problem pri sodelovanju z Jankovićem, ker je slednji že pred volitvami izključil sodelovanje z njegovo stranko.

Janković bo šel v koalicijo z Virantom in obratno

Janša meni, da se na koncu Sloveniji obeta koalicija, ki jo je napovedal predsednik zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. Ta je pred volitvami v enem od intervjujev dejal, da bi bila najbolj optimalna koalicija med Jankovićem in Gregorjem Virantom. "Nima smisla, da drug drugemu kradejo čas," je povedal Janša.

Janša ni želel v MOL, Janković pa ne v DZ

Janković je Janšo povabil na pogovor o morebitnem sodelovanju v prihodnjem mandatu, a se je zapletlo že pri izbiri kraja srečanja. Najverjetnejši bodoči mandatar je namreč sprva želel, da se z Janšo sestaneta v prostorih Mestne občine Ljubljana, a Janša tja ni želel priti.

Kot alternativno lokacijo je SDS ponudila srečanje v nevtralnih prostorih v Državnem zboru (DZ), ki pa jo je Jankovićeva stranka zavrnila, ker tam nimajo še lastnih prostorov.

Zdrahe v obeh strankarskih taborih

"Državni zbor je popolnoma legitimen prostor za srečanje med Janšo in Jankovićem. SDS je ponudil, da se obe strani sestaneta v nevtralnih prostorih v DZ," so za finance.si povedali v službi za odnose z javnostmi SDS.

In kako zaplet vidijo v Pozitivni Sloveniji? "Ker Zoran Janković še ni potrjen poslanec državnega zbora in tudi stranka LZJ-PS tam nima prostorov, smo predlagali, da se predsednika obeh strank osebno dogovorita o lokaciji, ki ne bi smela predstavljati ovire za srečanje. Janez Janša osebnega kontakta z Zoranom Jankovićem ni želel vzpostaviti, pač pa so nas iz stranke SDS naknadno obvestili, da so sami določili in rezervirali prostor za srečanje, sobo 110 v parlamentu ob 16.30 uri," so sporočili.

Sestanek je bil na koncu odpovedan s strani Pozitivne Slovenije, ker so ocenili, da je enostransko pogojevanje SDS nekorektno. Ali bo Janković Janšo povabil na nov sestanek, v Pozitivni Sloveniji še ne vedo, nam je povedala Nataša Pelko.

Želijo odgovorne koalicijske partnerje

Medtem pa spletni Žurnal24 poroča, da v Jankovićevem štabu želijo, da vsi koalicijski partnerji prevzamejo odgovornost in ne le, da podprejo novo vlado v DZ.Preberite tudi:

08.12.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci