Tuji mediji: Zmaga nekdanjega šefa supermarketa

Čas branja: 1 min
05.12.2011  09:49
Karizmatični voditelj, milijonar, župan in nekdanji šef supermarketa so besede s katerimi svetovni mediji naslavljajo novega slovenskega premiera

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Na slovenskih parlamentarnih volitvah je oblast prevzela levo-sredinska stranka priljubljenega in karizmatičnega milijonarja in župana, ki obljublja bolj učinkovito državo, o zmagi Zorana Jankovića piše agencija AFP. Janković, 58-letni nekdanji direktor največje slovenske trgovske verige Mercator, si je sicer lani na lokalnih volitvah zagotovil drugi županski mandat.

Pozitivna Slovenija se bo morala spopasti s problemom naraščajočega dolga in upočasnjene gospodarske aktivnosti , pa piše Bloomberg, ki spominja tudi na dejstvo, da je bila država ob eno bonitetno oceno.

Guardian: Janković najverjetneje s Pahorjem

Poraz premiera Boruta Pahorja je bil pričakovan, vendar je bila zmaga Zorana Jankovića, glede na rezultate anket javnega mnenja, presenečanje, navaja britanski Guardian. Janković bo najverjetneje sestavil koalicijo z odhajajočimi socialnimi demokrati.

Jutarnji: Velik preobrat v Sloveniji

V Sloveniji se je zgodil veliki preobrat, pa navaja hrvaški Jutarnji list. Potem ko so predvolilne raziskave predvidevale zmago Janeza Janše, je največ glasov dobil ljubljanski župan Zoran Janković, danes piše hrvaški Jutarnji list.

Janša je poražen, čeprav se je tri leta pripravljal na volitve in je sistematično rušil vlado Boruta Pahorja, pa navaja Večernji list.

Vjesnik: Dramatične volitve v Sloveniji

Slovenske volitve so se povsem nepričakovano, v sami končnici, prelevile v pravo dramo. Nad izidom je bil presenečen tudi zmagovalec Janković, piše Vjesnik. Izpostavlja, da so "padle" vse raziskave, ki so ves čas napovedovale prepričljivo prednost Janše.

EU Observer: Sestavljanje koalicije bo zahtevno

O presenečenju v Sloveniji piše tudi EU Observer. "Ker nobeni stranki ni uspelo zmagati z absolutno večino, bo sestavljanje večine v parlamentu zelo zahtevno," navaja portal. "Možna levo-sredinska koalicija med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati odhajajočega premiera Boruta Pahorja, bo zahtevala vsaj še enega partnerja."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Janković na lokalne volitve v Ljubljani s svojo listo 50

Zoran Janković cilja na četrti mandat na mestu župana prestolnice

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...