Tuji mediji: Zmaga nekdanjega šefa supermarketa

Čas branja: 1 min
05.12.2011  09:49
Karizmatični voditelj, milijonar, župan in nekdanji šef supermarketa so besede s katerimi svetovni mediji naslavljajo novega slovenskega premiera

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Na slovenskih parlamentarnih volitvah je oblast prevzela levo-sredinska stranka priljubljenega in karizmatičnega milijonarja in župana, ki obljublja bolj učinkovito državo, o zmagi Zorana Jankovića piše agencija AFP. Janković, 58-letni nekdanji direktor največje slovenske trgovske verige Mercator, si je sicer lani na lokalnih volitvah zagotovil drugi županski mandat.

Pozitivna Slovenija se bo morala spopasti s problemom naraščajočega dolga in upočasnjene gospodarske aktivnosti , pa piše Bloomberg, ki spominja tudi na dejstvo, da je bila država ob eno bonitetno oceno.

Guardian: Janković najverjetneje s Pahorjem

Poraz premiera Boruta Pahorja je bil pričakovan, vendar je bila zmaga Zorana Jankovića, glede na rezultate anket javnega mnenja, presenečanje, navaja britanski Guardian. Janković bo najverjetneje sestavil koalicijo z odhajajočimi socialnimi demokrati.

Jutarnji: Velik preobrat v Sloveniji

V Sloveniji se je zgodil veliki preobrat, pa navaja hrvaški Jutarnji list. Potem ko so predvolilne raziskave predvidevale zmago Janeza Janše, je največ glasov dobil ljubljanski župan Zoran Janković, danes piše hrvaški Jutarnji list.

Janša je poražen, čeprav se je tri leta pripravljal na volitve in je sistematično rušil vlado Boruta Pahorja, pa navaja Večernji list.

Vjesnik: Dramatične volitve v Sloveniji

Slovenske volitve so se povsem nepričakovano, v sami končnici, prelevile v pravo dramo. Nad izidom je bil presenečen tudi zmagovalec Janković, piše Vjesnik. Izpostavlja, da so "padle" vse raziskave, ki so ves čas napovedovale prepričljivo prednost Janše.

EU Observer: Sestavljanje koalicije bo zahtevno

O presenečenju v Sloveniji piše tudi EU Observer. "Ker nobeni stranki ni uspelo zmagati z absolutno večino, bo sestavljanje večine v parlamentu zelo zahtevno," navaja portal. "Možna levo-sredinska koalicija med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati odhajajočega premiera Boruta Pahorja, bo zahtevala vsaj še enega partnerja."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Židan v 18 urah in pol snedel zarečeni kruh 55

Dejan Židan je še včeraj trdil, da nima ambicij postati predsednik SD

FINANCE
Članki
Članki Janša zaslišan v lastni tožbi proti Delu, poziva v zapor še ne bo dobil 63

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je tožbo vložil zaradi po njegovem mnenju žaljivega članka v omenjenem časopisu

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Evropa zadnja leta ni pogoj za blaginjo, a zunaj nje bi bilo huje 5

Vtis ljudi je trenutno tak, da njihov glas bistveno ne odloča o evropski prihodnosti, meni predsednik države Borut Pahor

FINANCE
Članki
Članki Janković na lokalne volitve v Ljubljani s svojo listo 50

Zoran Janković cilja na četrti mandat na mestu župana prestolnice

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Zakaj Slovenci in Slovenke gradimo in kupujemo nepremičnine?

Zato, ker imamo lastništvo svojega doma zapisano v genih, ker so razmere na najemnem trgu neusmiljene in ker lastno nepremičnino jemljemo...