Je ustanavljanje podjetij zamrznjeno?

Čas branja: 3 min
28.11.2011  22:30
Ker se noveliranega ZGD-1E menda ne da izvajati, sodišča in AJPES od danes ne bodo opravljali registracijskih postopkov

Obveščaj me o novih člankih:  

Koliko časa bo od danes, ko začne veljati »razvpita« novela zakona o gospodarskih družbah ZGD-1E, trajal postopek registracije podjetja ali s. p.? Zelo verjetno več tednov, saj nihče ne zanika dogovora sodišč, da registracijske postopke »zamrznejo« do odločitve ustavnega sodišča o ZGD-1E.

zakon pravo

Na vrhovnem sodišču nam včeraj niso komentirali konkretnega vprašanja, ali so sodišča res sprejela dogovor, da bodo z registrskimi postopki za gospodarske družbe od danes preprosto čakala do odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja ZGD-1E. Ponovili so le napoved: »Čas reševanja registrskih zadev - ta je zdaj v povprečju štiri delovne dni - se bo podaljšal.« Na koliko, niso razkrili.

zalar
»Tudi če vlada ne bi vložila zahteve za oceno ustavnosti, ne bi bilo mogoče izvajati določb ZGD-1E brez sprememb zakona o sodnem registru in uredbe, ki pa ju ni bilo mogoče pripraviti in sprejeti pravočasno,« razlaga ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Aleš Zalar.

A Romana Logar, direktorica AJPES - ta je registrski organ za samostojne podjetnike in mesečno vpiše okoli tisoč novih podjetij -, je manj dvoumna: »Točke VEM, med njimi tudi AJPES, bodo v času do odločitve ustavnega sodišča sicer lahko sprejemale vloge za registracijo s. p. in gospodarskih družb, čakali pa bodo postopki odločanja o registraciji. S tem bo povzročena škoda slovenskemu poslovnemu okolju, okrnjena bo svobodna gospodarska pobuda.« Po Logarjevi je za nastale razmere soodgovorna tudi vlada.

Ustavno sodišče še nima niti vloge ...

Povedano drugače: zelo verjetno je, da do odločitve ustavnega sodišča o zadržanju izvajanja ZGD-1E (ki ga pristojni pričakujejo) ne bo registrirano nobeno podjetje in s. p. In koliko časa lahko traja do odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju?

O taki zahtevi se praviloma odloči najpozneje v treh tednih, pravi generalni sekretar tega sodišča Erik Kerševan. A opozorimo: vlada ustavnemu sodišču vloge sploh še ni posredovala. Besedili predlogov za začasno zadržanje izvajanja določb ZGD-1E in zahteve za oceno njegove ustavnosti bo namreč vlada potrjevala šele na seji ta četrtek. Zakaj se ministra za pravosodje Aleš Zalar in gospodarstvo Mitja Gaspari nista odzvala prej, ni povsem jasno. Vsebina zakonske novele SLS, ki jo zdaj pravniki skoraj enotno označujejo za protiustavno, je jasna že od marca letos, državnozborska večina - tudi poslanci pozicije - pa so jo potrdili 2. novembra.

romana logar
Romana Logar, direktorica AJPES: »Točke VEM, med njimi tudi AJPES, bodo do odločitve ustavnega sodišča sicer lahko sprejemale vloge za registracijo s. p. in gospodarskih družb, čakali pa bodo postopki odločanja o registraciji. Na AJPES menimo, da se bo s tem povzročala škoda slovenskemu poslovnemu okolju, okrnjena bo svobodna gospodarska pobuda.«

Če strnemo: če boste vlogo za registracijo podjetja oddali danes, je zelo verjetno, da vaše podjetje ne bo registrirano še nekaj prihodnjih tednov - pa čeprav nikoli v življenju niste imeli nič s podjetjem v stečaju ali čeprav je to vaše prvo podjetje. Spomnimo, SLS je želela z ZGD-1E po besedah prvaka o(Radovana Žerjava#) preprečiti nove primere posameznikov, ki so »pognali gospodarske družbe z izčrpavanjem v stečaj, delavce pometali na cesto in nesankcionirano ustanovili nova podjetja«.

Pravosodno ministrstvo ve za težave

Na pravosodnem ministrstvu zdaj, ko so težave očitne, tudi jasno naštevajo, zakaj se ZGD-1E ne more izvajati v praksi. Poudarimo dva razloga:

Prvič, ZGD-1E ne bo mogoče izvajati brez sprememb zakona o sodnem registru in uredbe o spisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register. A sprememba teh predpisov po ministrstvu ni bila možna v tako kratkem času.

Drugič, dodatna preverjanja po uradni dolžnosti, ki so od danes naložena sodiščem z ZGD-1E, bodo po ministrstvu zelo podaljšala postopek registracije gospodarske družbe. Določene baze potrebnih podatkov sploh še ne obstajajo - denimo za vzpostavitev spletnega servisa med Dursom in vrhovnim sodiščem za preverbo podatkov o poravnanih obveznostih iz obveznih dajatev bo potrebno vsaj dva meseca časa, pravijo.

[A] 4897Untitled-1.1322512141.jpg

Kaj ZGD-1E spreminja danes

Po ZGD-1E sodišča (in AJPES) od danes ne smejo dovoliti ustanovitve novega podjetja nikomur, ki je bil član poslovodstva ali nadzornega organa male, srednje ali velike družbe, nad katero je začet postopek insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava) ali prisilnega prenehanja. Prav tako ZGD-1E sodiščem nalaga, da po uradni dolžnosti tem osebam odvzamejo pooblastila za vodenje poslov in jih odpokličejo z vseh nadzorniških mest - vse dokler te osebe v nepravdnih postopkih ne bodo dokazale, da so v družbah, ki so šle denimo v stečaj, ravnale s skrbnostjo poštenega gospodarstvenika. Večina pravnikov opozarja, da so rešitve ZGD-1E protiustavne, posegale naj bi v svobodo gospodarske pobude in izbiro poklica.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Komu bo država vračala davek na nepremičnine 2

Davek na nepremičnine višjih vrednosti, ki ste ga lastniki takšnih nepremičnin po zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF)...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Kdo bodo podjetniški zmagovalci 2.0 1

Zmagovalci bodo ti, ki vedo, kako prodati svoj izdelek ali storitev. In ki so prizemljeni.

FINANCE
Članki
Članki Intervju z bičem božjim islandskih bančnikov

»Preiskovanja kaznivih dejanj v bankah se nihče ni maral lotiti, ker so vsi vedeli, da bo to težko in nepriljubljeno delo.«

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...