Zakaj Janez Janša še ni vpisan v ZK?

Čas branja: 2 min
25.11.2011  11:55  Dopolnjeno: 25.11.2011 17:37
Janez Janša najprej trdil, da je vpisan kot lastnik stanovanja na Mesarski, potem krivdo valil na nepremičninsko agencijo, zdaj pa pravi, da še ni imel časa, da bi se vpisal v ZK

Obveščaj me o novih člankih:  

V zemljiški knjigi sta še vedno vpisana bivša lastnika stanovanja na Mesarski v Ljubljani, ki sta ga pred dvema letoma kupila Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša. Na včerajšnjem soočenju pretendentov za mandatarja na POP TV je Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) Janšo izzval z vprašanjem, kako je kupil stanovanje na Mesarski in zakaj ga ni prepisal. Povod je bilo razčiščevanje, zakaj Janković ni na sina Jureta prepisal hiše v Grosupljem.

Janša se je neposrednemu odgovoru izognil oziroma je bilo razumeti, da govori o stanovanju na Komenskega, kjer je (bil) vpisan kot lastnik in ki ga je letos zamenjal (z doplačilom) za hišo v Šentilju nad Velenjem. Mimogrede, Janković primer Janševega stanovanja na Mesarski verjetno pozna, ker sta bivša lastnika stanovanja nekdanja rokometašica Krima Deja Doler Ivanović in njen soprog, zgradilo pa ga je gradbeno podjetje Gradis G, ki je gradilo tudi za Electo, Mercaror in zdaj za Mestno občino Ljubljana.

Stanovanje na Mesarski ima 86 kvadratnih metrov uporabne površine in ga je par Janša-Bačovnik kupil za 325 tisoč evrov. Obsega tudi 45 kvadratnih metrov odprte terase in 12 kvadratnih metrov veliki loži. Par pa ima v lasti še klet (12 kvadratnih metrov) in garažo (22 kvadratnih metrov) na istem naslovu.

Pojasnilo SDS

Po objavi tega članka se je oglasil tiskovni predstavnik SDS in najprej pojasnil: "Želeli bi vas obvestiti, da je nakup nepremičnine organizirala nepremičninska agencija Mreža nepremičnin d.o.o., ki svetuje pri postopku vpisa v ZK. Postopek vpisa v ZK je v fazi izvedbe."

Kaj je lahko v ozadju?

Omenimo, da v zemljiški knjigi ni na današnji dan nobene veljavne in nerešene plombe pri tej nepremičnini. Je bil pa leta 2010 vložen predlog zaznambe pridobitve lastninske pravice, ki je bil zavrnjen. Po eni od možnih razlag tiči razlog v vmesnem lastniku, republiškem stanovanjskem skladu (SSRS). Tisti, ki so kupili stanovanja od SSRS, ga namreč ne smejo prodati pet ali deset let. Po drugih informacijah nimajo vse pogodbe te klavzule.

Poklicali smo tudi Zorana Veleskega iz Mreže in ga vprašali, zakaj se Janša ne more vpisati v ZK? Odgovora nam ni dal, češ da se je s tem ukvarjal njegov kolega, ki pa ni dostopen.

Dodatno pojasnilo SDS

Ponovno smo se obrnili na SDS in dobili sledeč odgovor: "Janša je agencijo zaprosil tudi za izpeljavo postopka vpisa v zemljiško knjigo, vendar ga agencija še ni mogla izpeljati, ker zaradi pomanjkanja časa agenciji še ni dostavil vseh potrebnih podatkov. Sicer ni nikakršnih ovir za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo."

Obenem na SDS pojasnjujejo, da je pogodba overovljena pri notarju, da je plačan davek in nepremičnina prijavljena komisiji za preprečevanje korupcije.

Stanovanje je sicer Janša kupil s hipotekarnim posojilom, hipoteka pa je bila vpisana na Janševo stanovanje na Komenskega in kasneje prenesena na hišo v Šentilju nad Velenjem.Preberite tudi:

25.11.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Naprodaj je prvih 342 stanovanj na Brdu 41

Stanovanjski sklad je objavil razpis za prodajo 342 stanovanj v ljubljanski soseski Brdo, cene se gibljejo od 1.840 do 1.935 evrov za...

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti! 43

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

PRO
Članki
Članki Slovenska fintech disrupcija: Platforma za instantne nakupe na obroke v poslovalnicah in na spletu

Alternativne metode plačevanja so se na trgu pojavile predvsem kot odgovor na drugačne potrebe kupcev, ki pri nakupih iščejo hitrejše,...