Komentar

Mirko naj gre kajtat, Žiga pa se v njegovem imenu fajtat

23.11.2011  22:30
Prodaja Mercatorja poteka poslovno povsem nespametno.

Ob začasni zamrznitvi prodaje Mercatorja se pred javnostjo spet opleta z interesi delničarjev, zaposlenih in dobaviteljev. Iste razloge so od leta 2002, ko se je začela pivovarska vojna, boj proti nezaželenemu tujemu kupcu, uporabljali slovenski politiki in menedžerji. Nacionalni interes! Ta nas je stal že na stotine milijonov evrov. Davkoplačevalce, ki so nas politiki, tako so nam govorili, branili. In še nas bo stal, saj bo sanacija bank, ki so nasedle tudi zaradi tega, trajala še leta.

Prodaja Mercatorja poteka poslovno povsem nespametno.

In prav zaradi nacionalnega interesa banke zdaj Mercator prodajajo. Kaj je tu najpomembnejše? Gotovo najboljša ponujena cena. In ta ni nizka, pravijo analitiki. Zato je, za lastnike, poslovno modro prodati. Kaj pa vidik zaposlenih, dobaviteljev? Tudi ta je, seveda, pomemben.

Ali bi morali lastniki Mercatorja, ki želijo prodati delnice, zamenjati upravo?
Odgovori (769)

To, da so slovenski živilci nekonkurenčni tudi zaradi tega, ker jim je Mercator kljub stiskanju pri cenah omogočal dostop do polic bolj, kolikor bi dopuščala tržna logika, ni novost. Uprava Mercatorja, tak je vtis, išče, kje bi lahko našla še kakšno narobe postavljeno vejico, da bi odgnala Agrokor. Poslovno bolj modro, če drži njihova teza o zaščiti zaposlenih in dobaviteljev, bi bilo, da bi se čim prej usedla za mizo z Agrokorjem. In iztržila najboljše možne zaveze, ki jih še prenese konkurenčna zakonodaja. In če drži teza Mercatorja, da Agrokor »zanesljivih« tujih partnerjev nima, bi se veliko prej izkazalo, da prodaje ne bo. Ni skrivnost, da je tudi Agrokor močno zadolžen in sam ne bi zmogel plačati kupnine. Agonije bi torej tako bilo prej konec.

Prav zaradi Agrokorjeve zadolženosti JP Morgan, EBRD in IFC, ki so resne institucije, ne bi tvegali dodatnega denarja, da bi Agrokor uničil Mercator. Agrokor mora z Mercatorjem delati biznis. To pomeni, da mora prodajati kupcem všečne izdelke. Če jih ne bo, bodo odšli. In Agrokor bo imel izgubo. Te ne bi prenesel in bi se zrušil. Kaj je torej za Slovenijo (!) najbolj smotrna poslovna poteza?

Prvič, Mercator prodati za dobro ceno. S kupnino se reši pivovarska skupina Laško, ki je na kolenih, banke laže zadihajo, na borzo, malim delničarjem, pride svež kapital. Tega nismo videli že leta. Če kdo misli, da je Mercator vreden več, naj ponudbo preseže.

Drugič, če želimo imeti trgovca »nacionalnega pomena«, lahko v tega spremenimo denimo Tuš. To pomeni, da lahko slovenski dobavitelji združijo vse sile, da čim več svojih izdelkov prodajo temu. Po konkurenčnih pogojih. Tuš, ki je oglasno akcijo podpore slovenskim dobaviteljem že začel, lahko preimenujemo, recimo, v Slovenski Tuš. Šaljivo, Mirko Tuš naj gre nazaj kajtat, kar je njegov priljubljeni šport, Žiga Debeljak pa naj se gre v njegovem imenu fajtat.

Tretjič, slovenski živilci naj svoje moči usmerijo predvsem v izboljšanje konkurenčnosti. In, seveda, v krepitev lastnih blagovnih znamk, močne navezave na slovenske kmete in zemljo. Ampak, ali je to mogoče? Bodo slovenske mlekarne pod svojo znamko raje polnile slovaško mleko, kot so ga pred leti?

kariaktura

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

23.11.2011
23.11.2011
24.11.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Intervju: Mercator bo letos odpustil od 800 do tisoč ljudi 129

Največji slovenski trgovec se z bankami dogovarja za reprogramiranje posojil: letos jim zapade 45 odstotkov vseh

FINANCE
Članki
Članki Balažič: Politična negotovost prinaša veliko tveganj 17

Prvi mož Mercatorja Toni Balažič o napačnih odločitvah v preteklosti in ukrepih za boljšo bodočnost Mercatorja

FINANCE
Članki
Članki Mercator ob upadu domače prodaje v 22-milijonski izgubi 62

Družba, ki jo vodi Toni Balažič, je ustvarila za 2,1 milijarde evrov, doma so prihodki upadli za dva odstotka

FINANCE
Članki
Članki Mercator v odlog plačila glavnice posojil 47

Pred tednom dni je za Finance dejal, da Mercator redno plačuje vse obveznosti, danes predsednik uprave Toni Balažič z bankami sklepa...

FINANCE
Članki
Članki Mercatorju pretijo odškodninske tožbe? 10

Ker predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič dogovora z bankami o moratoriju za odplačilo glavnice ni razkril deležnikom, ga utegnejo...

FINANCE
Članki
Članki Za odkup Mercatorjevih delnic več nezavezujočih ponudb 1

Izkazani interes naj bi bil rezultat številnih aktivnosti družbe, med njimi tudi predstavitev, ki se jih je udeležilo devet morebitnih...

FINANCE
Članki
Članki Zadravca odnesle nepravilnosti; Tuš bo vodil Švrljuga 15

Vodenje skupine Tuš prevzema dosedanji šef Tušmobila

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Jesenski hedonizem v Istri

Izkoristite neverjetno jesensko ponudbo in se prepustite šarmu istrskega Kempinski Hotela Adriatic, golf in spa resorta s petimi...