Nemčija: Evrske obveznice niso čudežno zdravilo

Čas branja: 1 min
21.11.2011  14:26
Evrske obveznice bi pretirano zapravljivim državam omogočile, da bi nadaljevale pot v dolžniško pogubo, namesto, da bi se soočile z dejstvom, da so že sedaj prezadolžene
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ideje t. i. evrske obveznice, ki bi jih skupaj izdale države območja evra, ne gre razumeti kot čudeža, ki bi rešil dolžniško krizo, je danes dejal uradni govorec nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. S tem je zanikal izsledke osnutka študije EU, da bi bile evrske obveznice najbolj učinkovito orožje za spopad z dolžniško krizo.

Rezultati študije po željah naročnika

Osnutek študije Evropske komisije, ki ga je objavil časnik Financial Times, se zavzema za zamenjavo nacionalnih obveznic s skupnimi evrskimi obveznicami. Izdajanje tovrstnih dolžniških vrednostnih papirjev bi glede na osnutek zahtevalo tesno finančno in proračunsko koordinacijo držav z evrom.

Bruselj verjame, da bi se z evrskimi obveznicami razmeroma hitro znižalo visoke stroške zadolževanja, na katere so zdaj na kapitalskih trgih prisiljene pristati zadolžene države.

Študija, ki bo javnosti predstavljena v sredo, bi lahko povzročila razdor med komisijo in Nemčijo, ki je največji vplačnik v začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF) oz. največji posojilodajalec ranljivim državam z evrom. Berlin je zato trenutno proti izdaji evrskih obveznic.

Nemci nočejo omogočanja še več prezadolževanja

Nemške oblasti se že ves čas bojijo, da bi izdaja evrskih obveznic pomenila zmanjšanje pritiska na zadolžene evrske države, tako da bi se te lahko izognile sprejetju nujnih reform in uravnoteženju javnih financ.

"Kanclerka in nemška zvezna vlada verjameta, da evrske obveznice trenutno ne predstavljajo nekega univerzalnega zdravila za krizo," je danes povedal Seibert.

Evrske obveznice bi spopad s težavami le prestavile v prihodnost

Kot je dodal, bi lahko ta ideja odvrnila pozornost Evrope od iskanja prave rešitve. "Berlin se boji, da bi lahko evrske obveznice preprečile spopad z dolžniškimi težavami pri njihovih koreninah," je dodal.

Evropski uradniki bi se morali namesto na tovrstne dolžniške vrednostne papirje osredotočiti na dvojno strategijo - na hitre in transparentne ukrepe v državah članicah, s katerimi bi te znova vzpostavile finančno stabilnost in konkurenčnost, ter na "politično rešitev", je uradni govorec povzel stališča Merklove.

Treba je končno pričeti spoštovati pakt o stabilnosti in rasti

S politično rešitvijo ima kanclerka po njegovih besedah v mislih oblikovanje struktur v Evropi, s katerimi bi se zagotovilo spoštovanje pakta o stabilnosti in rasti, po katerem denimo javnofinančni primanjkljaj držav ne sme preseči tri odstotke bruto domačega proizvoda.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki Deset stvari, da pri nas posel zaživi

Zakaj je v Sloveniji tako težko poslovati in ustvarjati dobiček

FINANCE
Članki
Članki Mrak: Dobro, da so volitve letos. Lahko vsaj upamo na strukturne spremembe.

Ekonomist ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak opozarja, da se bo morala prihodnja vlada lotiti odhodkovne strani javnih financ.

PRO
Članki
Članki To so top last minute slovenski hoteli za prvomajske praznike

Objavljamo izbrano ponudbo pretežno štirizvezdičnih hotelov v Sloveniji.