Nemčija: Evrske obveznice niso čudežno zdravilo

Čas branja: 1 min
21.11.2011  14:26
Evrske obveznice bi pretirano zapravljivim državam omogočile, da bi nadaljevale pot v dolžniško pogubo, namesto, da bi se soočile z dejstvom, da so že sedaj prezadolžene
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ideje t. i. evrske obveznice, ki bi jih skupaj izdale države območja evra, ne gre razumeti kot čudeža, ki bi rešil dolžniško krizo, je danes dejal uradni govorec nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. S tem je zanikal izsledke osnutka študije EU, da bi bile evrske obveznice najbolj učinkovito orožje za spopad z dolžniško krizo.

Rezultati študije po željah naročnika

Osnutek študije Evropske komisije, ki ga je objavil časnik Financial Times, se zavzema za zamenjavo nacionalnih obveznic s skupnimi evrskimi obveznicami. Izdajanje tovrstnih dolžniških vrednostnih papirjev bi glede na osnutek zahtevalo tesno finančno in proračunsko koordinacijo držav z evrom.

Bruselj verjame, da bi se z evrskimi obveznicami razmeroma hitro znižalo visoke stroške zadolževanja, na katere so zdaj na kapitalskih trgih prisiljene pristati zadolžene države.

Študija, ki bo javnosti predstavljena v sredo, bi lahko povzročila razdor med komisijo in Nemčijo, ki je največji vplačnik v začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF) oz. največji posojilodajalec ranljivim državam z evrom. Berlin je zato trenutno proti izdaji evrskih obveznic.

Nemci nočejo omogočanja še več prezadolževanja

Nemške oblasti se že ves čas bojijo, da bi izdaja evrskih obveznic pomenila zmanjšanje pritiska na zadolžene evrske države, tako da bi se te lahko izognile sprejetju nujnih reform in uravnoteženju javnih financ.

"Kanclerka in nemška zvezna vlada verjameta, da evrske obveznice trenutno ne predstavljajo nekega univerzalnega zdravila za krizo," je danes povedal Seibert.

Evrske obveznice bi spopad s težavami le prestavile v prihodnost

Kot je dodal, bi lahko ta ideja odvrnila pozornost Evrope od iskanja prave rešitve. "Berlin se boji, da bi lahko evrske obveznice preprečile spopad z dolžniškimi težavami pri njihovih koreninah," je dodal.

Evropski uradniki bi se morali namesto na tovrstne dolžniške vrednostne papirje osredotočiti na dvojno strategijo - na hitre in transparentne ukrepe v državah članicah, s katerimi bi te znova vzpostavile finančno stabilnost in konkurenčnost, ter na "politično rešitev", je uradni govorec povzel stališča Merklove.

Treba je končno pričeti spoštovati pakt o stabilnosti in rasti

S politično rešitvijo ima kanclerka po njegovih besedah v mislih oblikovanje struktur v Evropi, s katerimi bi se zagotovilo spoštovanje pakta o stabilnosti in rasti, po katerem denimo javnofinančni primanjkljaj držav ne sme preseči tri odstotke bruto domačega proizvoda.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bo zaprisežen evroskeptik Mencinger PS popeljal na evropske volitve? 38

Ekonomist Jože Mencinger se po lastnih besedah o ponudbi za nosilca liste stranke PS na evropskih volitvah še ni izrekel. Medtem smo...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Zorko: Šrotu smo zaupali, da ve, kako upravljati s tako vsoto denarja 34

Današnji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko trdi, da ni vedel, kako so družbe, ki jih je obvladoval Boško Šrot, porabljale denar...

FINANCE
Članki
Članki Pahor je vedel, da odločitev o vodji KPK večini ne bo všeč 26

Predsednika Pahorja je bolj skrbelo to, da bi se odločil ustavno sporno in ne kaj bo njegov strah pred napačno odločitvijo pomenil za...

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS