Nemčija dopušča možnost več nadzorovanih bankrotov

Čas branja: 1 min
18.11.2011  18:47
Interni dokument navaja, da bi moral biti nadzorovani bankrot dopuščen za vse članic območja z evrom, ki ne bi bile sposobne doseči vzdržnosti javnih financ
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Britanski mediji so objavili podrobnosti iz internega dokumenta nemškega zunanjega ministrstva, ki v prihodnosti dopušča možnost več "nadzorovanih bankrotov" držav v območju z evrom. V primeru nezmožnosti dogovora članic EU glede sprememb lizbonske pogodbe pa omenja možnost alternativne pogodbe za evrsko območje.

Britanski Daily Telegraph je objavil šest strani dolg dokument, ki ga je pripravilo nemško zunanje ministrstvo. Dokument navaja, da bi moral biti nadzorovani bankrot dopuščen za vse članic območja z evrom, ki ne bi bile sposobne doseči vzdržnosti javnih financ.

"Obstajati mora možnost nadzorovanega bankrota, s čimer bi zmanjšali breme davkoplačevalcev" v drugih državah območja z evrom, ki prispevajo v rešilni program za to državo.

Westerwelle: To ni skrivnost

[A] F86ZS_westerwelle_guido7_ih.1285265782.jpg

"To ni skrivnost," je v petek razkritje dokumenta komentiralo nemško zunanje ministrstvo. Po njihovih besedah gre za mnenje, ki ga je javno že zastopal zunanji minister Guido Westerwelle (na sliki).

Na začetku evropske dolžniške krize so države z evrom vztrajale, da bodo vse države sposobne povrniti svoje dolgove. To leto je to pravilo prekršila Grčija, katere zasebni upniki so morali najprej sprejeti 21-odstotni, nato pa kar 50-odstotni odpis dolga Aten.

Za večja pooblastila v državah s prevelikimi primanjkljaji

Možnost nadzorovanega bankrota bi Nemčija vključila v ESM. Dokument pa se zavzema tudi za velika pooblastila EU pri upravljanju gospodarskih zadev držav, ki se ne držijo javnofinančnih pravil. Tako bi lahko EU v državi, ki se ne bi držala določenih meja, uveljavila konkretne proračunske ukrepe, kot na primer "specifične varčevalne ukrepe" ali nove davke.

V komentarju na nizozemski predlog o ustanovitvi evropskega komisarja z neposredno močjo vmešavanja v nacionalne proračunske zadeve pa dokument opozarja, da je potrebno paziti na ustavne določbe glede proračunske avtonomije nemškega parlamenta.

O možnosti zamrznitve regionalne pomoči grešnikom

Sicer dokument povzema še znana nemška stališča, da bi s spremembo evropske pogodbe uveljavili reforme, kot so možnost zamrznitve evropske regionalne pomoči za problematične države in tožbe "grešnic" pred evropskim sodiščem. A dopušča tudi možnost, da tega ne bo mogoče doseči.

"V primeru, da spremembe evropske pogodbe politično ne bo mogoče doseči doseči, bi bilo potrebno razmisliti o alternativni pogodbi med članicami območja z evrom, ki bi bila v skladu z mednarodnim pravom," še izpostavlja dokument.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Sodišče: V BiH ujetega 'bojevnika' Dob verjetno ne bo videl 11

V BiH so ujeli Anesa Selmana, ki je bil v Sloveniji obsojen na 15 let zapora; v BiH kazni noče pristajati, Sloveniji verjetno ne bo...

FINANCE
Članki
Članki Bo zaprisežen evroskeptik Mencinger PS popeljal na evropske volitve? 38

Ekonomist Jože Mencinger se po lastnih besedah o ponudbi za nosilca liste stranke PS na evropskih volitvah še ni izrekel. Medtem smo...

FINANCE
Članki
Članki Zorko: Šrotu smo zaupali, da ve, kako upravljati s tako vsoto denarja 34

Današnji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko trdi, da ni vedel, kako so družbe, ki jih je obvladoval Boško Šrot, porabljale denar...