Nemčija dopušča možnost več nadzorovanih bankrotov

Čas branja: 1 min
18.11.2011  18:47
Interni dokument navaja, da bi moral biti nadzorovani bankrot dopuščen za vse članic območja z evrom, ki ne bi bile sposobne doseči vzdržnosti javnih financ
avtor

Britanski mediji so objavili podrobnosti iz internega dokumenta nemškega zunanjega ministrstva, ki v prihodnosti dopušča možnost več "nadzorovanih bankrotov" držav v območju z evrom. V primeru nezmožnosti dogovora članic EU glede sprememb lizbonske pogodbe pa omenja možnost alternativne pogodbe za evrsko območje.

Britanski Daily Telegraph je objavil šest strani dolg dokument, ki ga je pripravilo nemško zunanje ministrstvo. Dokument navaja, da bi moral biti nadzorovani bankrot dopuščen za vse članic območja z evrom, ki ne bi bile sposobne doseči vzdržnosti javnih financ.

"Obstajati mora možnost nadzorovanega bankrota, s čimer bi zmanjšali breme davkoplačevalcev" v drugih državah območja z evrom, ki prispevajo v rešilni program za to državo.

Westerwelle: To ni skrivnost

[A] F86ZS_westerwelle_guido7_ih.1285265782.jpg

"To ni skrivnost," je v petek razkritje dokumenta komentiralo nemško zunanje ministrstvo. Po njihovih besedah gre za mnenje, ki ga je javno že zastopal zunanji minister Guido Westerwelle (na sliki).

Na začetku evropske dolžniške krize so države z evrom vztrajale, da bodo vse države sposobne povrniti svoje dolgove. To leto je to pravilo prekršila Grčija, katere zasebni upniki so morali najprej sprejeti 21-odstotni, nato pa kar 50-odstotni odpis dolga Aten.

Za večja pooblastila v državah s prevelikimi primanjkljaji

Možnost nadzorovanega bankrota bi Nemčija vključila v ESM. Dokument pa se zavzema tudi za velika pooblastila EU pri upravljanju gospodarskih zadev držav, ki se ne držijo javnofinančnih pravil. Tako bi lahko EU v državi, ki se ne bi držala določenih meja, uveljavila konkretne proračunske ukrepe, kot na primer "specifične varčevalne ukrepe" ali nove davke.

V komentarju na nizozemski predlog o ustanovitvi evropskega komisarja z neposredno močjo vmešavanja v nacionalne proračunske zadeve pa dokument opozarja, da je potrebno paziti na ustavne določbe glede proračunske avtonomije nemškega parlamenta.

O možnosti zamrznitve regionalne pomoči grešnikom

Sicer dokument povzema še znana nemška stališča, da bi s spremembo evropske pogodbe uveljavili reforme, kot so možnost zamrznitve evropske regionalne pomoči za problematične države in tožbe "grešnic" pred evropskim sodiščem. A dopušča tudi možnost, da tega ne bo mogoče doseči.

"V primeru, da spremembe evropske pogodbe politično ne bo mogoče doseči doseči, bi bilo potrebno razmisliti o alternativni pogodbi med članicami območja z evrom, ki bi bila v skladu z mednarodnim pravom," še izpostavlja dokument.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Anketa: Kaj izidi nemških volitev pomenijo za Slovenijo 2

Marko Jaklič iz Ekonomske fakultete meni, da bi Nemčija morala prevzeti vlogo voditeljice v razvoju nove ekonomije v državah evropskega...

FINANCE
Članki
Članki Brščič: Finančni trgi že dolgo časa Sloveniji prižigajo rdečo luč 6

Slovenija je pred javno-finančnim zlomom, so se strinjali udeleženci okrogle mize, ki so jo pripravili v inštitutu Jožeta Pučnika

FINANCE
Članki
Članki Bratušek: Obdavčene bodo VSE nepremičnine 54

Nepremičninski davek bo veljal za popolnoma vse nepremičnine, drugi tir se bo moral poceniti, pokojnine in plače v javnem sektorju so za...

FINANCE
Članki
Članki Proračun umaknjen z dnevnega reda zasedanja evropskih poslancev 2

Kompromis med poslanci, Evropsko komisijo in državami članicami še ni dosežen, najverjetneje bo proračun uvrščen na novembrsko sejo.

FINANCE
Članki
Članki Umar najverjetneje ne bo spreminjal napovedi gibanja BDP 9

Na uradu, katerega jesensko napoved je pričakovati v kratkem, za zdaj ne pričakujejo sprememb napovedi 2,5-odstotnega krčenja BDP, pravi...

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Ne odlašajte s slabitvami!

Ameriški ekonomist Joseph Quinlan

FINANCE
Članki
Članki Bratušek: V 2014 začetek pogajanj o plačah javnih uslužbencev 28

Za Alenko Bratušek bo glasovanje o proračunu za 2014 tudi glasovanje o zaupnici vladi. Cena drugega tira se mora znižati, plače javnih...