Beljenje zob se umika s prodajnih polic

17.11.2011  09:55
Pred beljenjem zob z izdelki, ki vsebujejo med 0,1 in šest odstotki vodikovega peroksida, je po novem potreben klinični pregled pri zobozdravniku. Prav tako mora ta opraviti prvo sejo beljenja, narekuje nova direktiva Sveta Evropske unije, sprejeta 20. septembra.

Izdelki, ki vsebujejo v poudarku omenjeno koncentracijo vodikovega peroksida, ne smejo biti dostopni v prosti prodaji, je še zapisano v direktivi. Zaradi pomanjkanja raziskav pa direktiva prepoveduje uporabo sredstev za beljenje pri mlajših od 18 let.

dreven
»Beljenje pri pacientih s kariesom ali slabo zaporo pri restavraciji lahko povzroči napredovanje bolezenskih procesov,« opozarja prof. dr. Martina Drevenšek, dr. dent. med., predsednica RSK za stomatologijo.

»Izjemen napredek v obravnavi bolnikov«

»S tem se gotovo zmanjšajo neželena tveganja, ki so lahko posledica beljenja zob,« sta za Medicino danes zapisali prof. dr. Martina Drevenšek, dr. dent. med., in prof. dr. Janja Jan, dr. dent. med., obe članici razširjenega strokovnega kolegija za stomatologijo. »Meniva, da je direktiva izjemen napredek v varni in neškodljivi obravnavi bolnikov.«

Slovenija ne sme čakati

Po njunem mnenju bi Slovenija morala direktivo čim prej prenesti v svojo zakonodajo. Na ministrstvu za zdravje smo preverjali, ali so postopki že stekli, vendar odgovora v tednu dni nismo prejeli. Sicer bodo morale vse države članice EU direktivo v nacionalne zakonodaje prenesti v 12 mesecih po njeni objavi v evropskem uradnem listu.

Dovoljena do šestodstotna koncentracija H2O2

Ob novi direktivi pa bo še naprej prepovedano beljenje zob s snovmi, v katerih je več kot šest odstotkov vodikovega peroksida. Prav tako ostaja dovoljena uporaba izdelkov za beljenje zob, v katerih je manj kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida, zunaj zobozdravstvenih ambulant.

Do 0,1- odstotna koncentracija vodikovega peroksida za beljenje zob je še dovoljena v prosti prodaji.

»V zadnjih 20 letih so proizvajalci razvili veliko izdelkov za beljenje zob. Sprva je bilo to namenjeno izboljšanju videza avitalnih in poškodovanih zob, kasneje se je razširilo tudi na druga področja,« razlagata prof. dr. Drevenškova in prof. dr. Janova. Beljenje tako v praksi izvaja zobozdravnik v zobni ambulanti, lahko ga na podlagi njegovih napotkov uporabnik izvaja sam ali pa si potrošnik sam priskrbi tudi pripomočke za beljenje in se tega loti brez predhodnih pojasnil zobozdravnika, dodajata.

Resni stranski učinki

»Beljenje zob, ki ni izvedeno pod strokovnim nadzorom, prinaša tveganje za poškodbo zob in obzobnih tkiv,« poudarja Gregor Škorjanc, dr. dent. med., iz Dentalnega studia Škorjanc.

»Najpogostejši stranski učinki beljenja so povečana občutljivost zob, draženje mehkih tkiv in morebiten škodljiv vpliv na izdelke, vgrajene v ustni votlini,« naštevata sogovornici. Zato mora pacienta pred začetkom beljenja pregledati zobozdravnik, da ugotovi, ali bo beljenje pri pacientu učinkovito oziroma ali ne bo povzročilo škodljivih stranskih učinkov. »Nekatera zabarvanja zob so lahko posledica bolezenskih procesov, ki potrebujejo endodontsko zdravljenje, restavriranje ali celo kirurški poseg. Takšno diagnozo lahko postavi le zobozdravnik, ki pred beljenjem opravi klinični pregled in po potrebi tudi analizo rentgenskih posnetkov.«

Pri kariesu in zabarvanem zobu beljenje škodljivo

»Beljenje pri pacientih s kariesom ali slabo zaporo pri restavraciji, ki sta pogosta vzroka zabarvanja zob, lahko povzroči napredovanje bolezenskih procesov,« opozarjata sogovornici. Zobozdravnik lahko s kliničnim pregledom in rentgensko diagnostiko preveri, ali ima pacient motnje v delovanju čeljustnega sklepa, stanje pulpe, resorpcijo korenine, nenormalnosti oblike pulpne komore, stanje zalivk in drugih restavracij v ustni votlini ter bruksizem, pojasnjujeta. »Zelo pomembno je tudi razpoznati motnje na površini zoba, že razvito preobčutljivost zob, razgaljene površine zobnih korenin in posebnosti anatomije zob,« dodajata. Vse patološke spremembe pa je nujno odpraviti pred beljenjem zoba.

V praksi z neprofesionalnim beljenjem pogosto težave

dabi
»Po več letih dokazovanja škodljivosti beljenja zob v rokah laikov nam je uspelo doseči prepoved takšnega ravnanja,« je dejala Diana Terlević Dabić, dr. dent. med., podpredsednica skupščine ZZS.

Paciente s težavami zaradi neprofesionalnega beljenja zob - skelenjem zob, opeklinami dlesni - sta v svojih ambulantah obravnavala tudi zobozdravnika Dušan Brajović, dr. dent. med., iz Studia Dent in Gregor Škorjanc, dr. dent. med., iz Dentalnega studia Škorjanc. »Kemični agensi so agresivni, še posebno pri postopku hitrega beljenja s pomočjo luči. Poleg tega mora biti zobovje predhodno sanirano, zobne obloge in zabarvanja pa odstranjeni,« razlaga Brajović, zadovoljen, da se to področje strože regulira. »Beljenje zob se je na trgu znašlo v sivi coni. Izvajati so ga začeli ljudje, ki niso strokovnjaki za zdravje zob in ustne votline. To se je zgodilo, ker se sredstva za beljenje zob dobijo v prosti prodaji, kar daje vtis banalnosti postopka,« meni Brajović. Kozmetični in drugi saloni z bistveno nižjimi stroški poslovanja od zobozdravstvenih ordinacij ponujajo dumpinške cene. Tem pa na škodo kakovosti storitve sledijo tudi nekateri zobozdravniki, še dodaja.

»Beljenje zob, ki ni izvedeno pod strokovnim nadzorom, prinaša tveganje za poškodbo zob in obzobnih tkiv,« poudarja Škorjanc. Frizerka ali kozmetičarka lahko zaradi nepoznavanja zoba poseg opravita pacientu z izrazito občutljivimi zobmi, z boleznimi dlesni in obzobnih tkiv, saj teh obolenj ne moreta prepoznati. Strokovnjak pa takšnemu pacientu beljenja gotovo ne bi priporočil, dodaja.

Zobozdravniki pozdravljajo direktivo

Za zobozdravnike je direktiva velik dosežek, potem ko je pred leti kozmetični industriji z močnim lobiranjem uspelo izbojevati prosto prodajo preparatov za beljenje zob.

»Za zobozdravnike je to velik dosežek, potem ko je pred leti kozmetični industriji z močnim lobiranjem uspelo izbojevati prosto prodajo preparatov za beljenje zob,« je sprejetje evropske direktive komentirala Diana Terlević Dabić, dr. dent. med., podpredsednica skupščine Zdravniške zbornice Slovenije in zasebna zobozdravnica. Šele po mnogih letih dokazovanja škodljivosti teh izdelkov v rokah laikov, tudi s kliničnimi študijami, jim je uspelo doseči prepoved neprofesionalnega izvajanja beljenja zob, dodaja. »Pomembno je, da države uveljavitev direktive v nacionalni zakonodaji čim prej uvrstijo na dnevni red, « meni Diana Terlević Dabić.

brajovi
»Beljenje zob se je na trgu znašlo v sivi coni. Izvajati so ga začeli ljudje, ki niso strokovnjaki za zdravje zob in ustne votline,« pravi Dušan Brajović, dr. dent. med., iz Studia Dent.

Avtor: Miha Šorl

Članek je bil objavljen v strokovnem časopisu Medicina danes, številka 60.


Na strokovni časopis Medicina danes se lahko naročite tukaj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
LIVE
Plenković: do imenovanja novega izrednega upravitelja Agrokor vodi Ramljak ! 9

Po Ramljaku Ramljak. Tako bi lahko najlažje ocenili današnje glavno sporočilo predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića. Vlada...

AVTO
Novosti
Novosti Novi V60 – Volvov odgovor na nemško prestižno trojico

Novo generacijo poslovnega razreda Volvo odpira s karavanskim V60, ta je eleganten, zelo varen, po trditvah Volva prostoren in praktičen...

FINANCE
Unior Janezu Janši odpira vrata do Krvavca

Če ne bo presenečenj, je pot za prodajo RTC Krvavca Alpski investicijski družbi zdaj povsem odprta

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...

Tovarna
Novice
Novice Iz Solkana v Ljubljano: Business Solutions bo podjetjem pomagal do boljših poslovnih procesov

Ponudnik informacijskih rešitev z okoli 60 zaposlenimi večje in kompleksnejše posle izvaja tudi za srednja in velika podjetja

FINANCE
Ana Medved: Ne kaznujemo zdravnikov, moramo pa optimizirati delo in napotovanje 7

Napoved, da bo strošek neupravičenega pregleda pri specialistu zaračunan tistemu zdravstvenemu zavodu, ki je pacientu izdal napotnico z...

TRANS-LOG
Novice
Novice Neuradno: na Slovenskih železnicah bodo rekli »da« Stadlerjevi ponudbi, kupili bodo potniške vlake za 170 milijonov evrov

Minilo je pet mesecev, odkar je potekel rok za oddajo ponudb za nakup potniških vlakov, na katero se je odzval zgolj Stadler. Zakaj na...