Čas branja: 2 min
17.11.2011  09:05
Značajsko in osebnostno neuravnovešeni šefi so pogosto ustvarjalni in komunikativni, a njihova aroganca in megalomanija jih nekega dne pahneta v pogubo.

Gospodarski tednik Wirtschafts Woche je naštel pet tipov takšnih šefov.

nasilje slu

Prvi med njimi je narcis. Takšne je mogoče med vodilnimi še posebno pogosto srečati, saj so za te položaje tako rekoč predestinirani. Nizozemski psihoanalitik Manfred Kets de Vries je prepričan, da je težko doseči managerski položaj brez primernega odmerka narcizma. Ta vrsta ljudi hoče po vsej sili izstopati iz množice, naprej jih žene neustavljiva želja po oblasti in prestižu. Dokler vse to ostaja v določenih okvirih, je to celo koristno, a je meja med takšnim in reaktivnim narcizmom zelo tanka. Takšne vrste šefi so nagnjeni k aroganci in samovšečnosti, sočutje jim je tuje, po drugi strani pa imajo občutek manjvrednosti, ki ga lahko kompenzirajo samo s pohvalami. Celo na konstruktivno kritiko se odzivajo z jezo. Podrejeni morajo namesto njih opraviti marsikatero delo, saj jih je zanj škoda, hvalo za njihove ideje pa poberejo sami.

Kakšen je vaš šef?
Odgovori (855)

Ščepec ustvarjalnosti in vizionarskega mišljenja še nikomur ni škodoval, pa tudi zdrave samozavesti ne. Pri megalomanih pa je vse to obrnjeno na glavo. Domišljajo si, da so vsemogočni, arogantni so in prepričani o svojem posebnem poslanstvu in o tem, da so njihove ideje genialne. Tako se čedalje bolj oddaljujejo od resničnosti. Nasprotovanje je nesmiselno, ravno tako upanje na izboljšanje.

Pri nepredvidljivežu se razpoloženje spreminja kot aprilsko vreme. Tisto, kar brezpogojno hoče danes, že naslednji dan večinoma brez pravega razloga zavrne. Podrejenim hitro pokaže naklonjenost, a se ta ravno tako hitro spet spremeni v svoje nasprotje. Podrejeni se morajo pač prilagoditi takšnemu nihanju med čustvenimi skrajnostmi. Najbolje je, da s šefom čim več komunicirajo po elektronski pošti ali s sporočili SMS.

Tiranski šef svoje legitimnosti ne opira na naravno avtoriteto, temveč na strah. Utemeljitve svojih odločitev in razprave se mu zdijo odveč. Tiste, ki se mu upajo nasprotovati ali ga celo kritizirati, ponižuje pred celotnim kolektivom. Ko pa se prikažejo njegovi nadrejeni, se spremeni v ponižnega kužka. Raziskave potrjujejo, da tiranski šefi najhitreje plezajo po karierni lestvici navzgor.

Paranoidni šefi so pravzaprav negotovi in plahi, žal pa to prenašajo tudi v svoje delovno okolje. Zdi se jim, da so nenehno obkoljeni z nasprotniki in ne zaupajo celo lojalnim sodelavcem. Svojo negotovost prikrivajo tako, da sebi in svojim podrejenim postavljajo previsoke cilje. Nagnjeni so k nadzorovanju in perfekcionizmu. Kljub temu je ta vrsta neuravnovešencev manj nevarna od tiranov, saj svojih podrejenih ne mučijo zavestno.

[A] 9fafUntitled-2.1320700348.jpg

Članek je bil objavljen v reviji Manager, oktober 2011.

Na voljo je Manager, november 2011

Revijo lahko kupite v prosti prodaji za 10,85 EUR (DDV vključen), ali pa se na njo naročite in s tem pridobite tudi do 50% popusta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

AVTO
Testi
Testi Mini paceman v rokah oblikovalca Financ 6

Je dizajnerski izdelek, mešanec med športnim terencem in kupejem, hkrati pripada kultni znamki Mini, šele nato je športnik, avanturist.

FINANCE
Članki
Članki Konkretnih ukrepov od nikoder, Bratuškova pa: 'Vse gre po načrtu' 132

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki z vladno ekipo pripravlja nabor ukrepov za konsolidacijo javnih financ, pravi, da je časa še...

FINANCE
Članki
Članki Pogledi Slovenije bodo, če bo denar 68

Na seji programskega sveta o stroških in prihodkih posameznih oddaj. Svetniki razpravljajo o razlogih za ukinitev Pogledov Slovenije in...

FINANCE
Članki
Članki Poslušala sta ga tudi Križanič in Šušteršič

Lovše je imel velik vpliv na reševanje javnih financ in bank

FINANCE
Članki
Članki Kračun: Notranji problemi so zavora rasti Slovenije 1

"Slovensko gospodarstvo je v težavah zaradi pretirane vloge politike," meni ekonomist Rasto Ovin

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Ni fer, da za obresti plačujemo več kot Nemčija. Ni fer! 129

Saga o Lukšičevih 1,4 milijarde evrov se nadaljuje...

PRO
Članki
Članki Kaj gre na dopustu lahko narobe?

Na srečo največkrat dopust mine mirno, po načrtih in brez nesrečnih pripetljajev. Kljub temu pa vas lahko doletijo nepredvidene težave.