17.11.2011  09:05
Značajsko in osebnostno neuravnovešeni šefi so pogosto ustvarjalni in komunikativni, a njihova aroganca in megalomanija jih nekega dne pahneta v pogubo.

Gospodarski tednik Wirtschafts Woche je naštel pet tipov takšnih šefov.

nasilje slu

Prvi med njimi je narcis. Takšne je mogoče med vodilnimi še posebno pogosto srečati, saj so za te položaje tako rekoč predestinirani. Nizozemski psihoanalitik Manfred Kets de Vries je prepričan, da je težko doseči managerski položaj brez primernega odmerka narcizma. Ta vrsta ljudi hoče po vsej sili izstopati iz množice, naprej jih žene neustavljiva želja po oblasti in prestižu. Dokler vse to ostaja v določenih okvirih, je to celo koristno, a je meja med takšnim in reaktivnim narcizmom zelo tanka. Takšne vrste šefi so nagnjeni k aroganci in samovšečnosti, sočutje jim je tuje, po drugi strani pa imajo občutek manjvrednosti, ki ga lahko kompenzirajo samo s pohvalami. Celo na konstruktivno kritiko se odzivajo z jezo. Podrejeni morajo namesto njih opraviti marsikatero delo, saj jih je zanj škoda, hvalo za njihove ideje pa poberejo sami.

Kakšen je vaš šef?
Odgovori (855)

Ščepec ustvarjalnosti in vizionarskega mišljenja še nikomur ni škodoval, pa tudi zdrave samozavesti ne. Pri megalomanih pa je vse to obrnjeno na glavo. Domišljajo si, da so vsemogočni, arogantni so in prepričani o svojem posebnem poslanstvu in o tem, da so njihove ideje genialne. Tako se čedalje bolj oddaljujejo od resničnosti. Nasprotovanje je nesmiselno, ravno tako upanje na izboljšanje.

Pri nepredvidljivežu se razpoloženje spreminja kot aprilsko vreme. Tisto, kar brezpogojno hoče danes, že naslednji dan večinoma brez pravega razloga zavrne. Podrejenim hitro pokaže naklonjenost, a se ta ravno tako hitro spet spremeni v svoje nasprotje. Podrejeni se morajo pač prilagoditi takšnemu nihanju med čustvenimi skrajnostmi. Najbolje je, da s šefom čim več komunicirajo po elektronski pošti ali s sporočili SMS.

Tiranski šef svoje legitimnosti ne opira na naravno avtoriteto, temveč na strah. Utemeljitve svojih odločitev in razprave se mu zdijo odveč. Tiste, ki se mu upajo nasprotovati ali ga celo kritizirati, ponižuje pred celotnim kolektivom. Ko pa se prikažejo njegovi nadrejeni, se spremeni v ponižnega kužka. Raziskave potrjujejo, da tiranski šefi najhitreje plezajo po karierni lestvici navzgor.

Paranoidni šefi so pravzaprav negotovi in plahi, žal pa to prenašajo tudi v svoje delovno okolje. Zdi se jim, da so nenehno obkoljeni z nasprotniki in ne zaupajo celo lojalnim sodelavcem. Svojo negotovost prikrivajo tako, da sebi in svojim podrejenim postavljajo previsoke cilje. Nagnjeni so k nadzorovanju in perfekcionizmu. Kljub temu je ta vrsta neuravnovešencev manj nevarna od tiranov, saj svojih podrejenih ne mučijo zavestno.

[A] 9fafUntitled-2.1320700348.jpg

Članek je bil objavljen v reviji Manager, oktober 2011.

Na voljo je Manager, november 2011

Revijo lahko kupite v prosti prodaji za 10,85 EUR (DDV vključen), ali pa se na njo naročite in s tem pridobite tudi do 50% popusta.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Novi kitajski premier je doktor ekonomije 20

Kitajsko gospodarstvo bo vodil mož, ki je svojo zvestobo Partiji pred desetletjem dokazoval s prikrivanjem epidemije AIDS-a

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 604

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Tisoč petsto milijonov 73

V Sloveniji ni politika, ki bi si upal ustaviti arogantni, predmoderni in finančno popolnoma predimenzionirani projekt, imenovan TEŠ6.

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Spet nad sosedsko delo? Ministrica ne zanika 32

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je bila državna sekretarka v tem resorju, ko je njen takratni šef Ivan Svetlik izgubil štiri...

FINANCE
Članki
Članki Tanko: Čufer je 'izhod v sili' 39

Predlagani inančni minister je služil le za zapolnitev ekipe, meni predsednik poslanske skupine SDS.

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Ne bi rinil nazaj in ne naprej v komunizem 7

Na Brdu pri Kranju predsednik države gosti razpravo o Sloveniji 2030

FINANCE
Članki
Članki Čufer se vse bolj nagiba k dvigu DDV 217

"Položaj ni tako kritičen, da bi morali ukrepati na vrat na nos, samo zato, da bi dajali vtis, da nekaj delamo," je prepričan minister...

PRO
Članki
Članki Investicijski vodnik 2018: Ni nujno, da sledi preteklost

Februarska korekcija tečajev je pokazala, da pretekli donosi res niso zagotovilo donosov v prihodnje. Vzdržnost trenda rasti delnic bo...