Komentar

Public enemy: Resetirajmo Janeza Janšo

Čas branja: 5 min
26.10.2011  22:30
Bi morali kot nedelujoči računalnik znova zagnati tudi vodjo SDS?

Obveščaj me o novih člankih:  

Razvpita skupina resetirancev je v zadnjem letu pozivala k resetiranju vladajoče politične elite in k predčasnim volitvam.

Zdaj, ko smo pričakali padec Pahorjeve vlade in vstopamo v burno obdobje predvolilnega boja, je treba odpreti tudi vprašanje, ali kot nedelujoči računalnik vnovični zagon potrebuje tudi vodja največje opozicijske stranke SDS Janez Janša?

Resetirajmo Slovenijo

Resetiranci so novembra 2010 pripravili odmevno okroglo mizo z motom »Potrebuje Slovenija, tako kot nedelujoči računalnik, ponovni zagon?«. Izvirni resetiranci so bili Matej Lahovnik, Marko Pavliha, Rado Pezdir in Janez Šušteršič, pogovor pa je moderiral Žiga Turk. Pozneje se je resetirancem pridružil še Gregor Virant.

Na omenjeni okrogli mizi so odprli številna žgoča vprašanja: podpora vladi je na dnu, odpor proti spremembam raste, nihče ne zaupa nikomur. Resetiranci so kmalu sami ponudili odgovor, kako ustaviti to spiralo.

Gremo na volitve

Če se Janša ne bo resetiral, se mu lahko kot morebitnemu mandatarju zgodi, da bo končal mandat na smetišču politične zgodovine.

Skupina je junija letos pripravila še eno odmevno akcijo z naslovom Gremo na volitve, ko je na istoimenski spletni strani s prvopodpisanim Virantom pozvala k predčasnim volitvam. »Sleherni dan nadaljevanja sedanje politične agonije je za Slovenijo izgubljen. Nevzdržno stanje lahko demokratično presekajo samo volitve.«

Zbrali so malo manj od 18 tisoč podpisnikov in s svojim javnim delovanjem so brez dvoma veliko pripomogli, da prve predčasne volitve v resnici bodo.

Virantovi resetiranci

Del resetirancev se je združil v novoustanovljeni Virantovi stranki, Šušteršič kot podpredsednik stranke in kandidat na volitvah, Pezdir in Pavliha pa kot podpornika. Lahovnik se politično ni reaktiviral, Žiga Turk pa je potvital, da bo s posebnim veseljem kandidiral za SDS.

Že sama novica o Virantovem samostojnem nastopu na volitvah z nekaterimi resetiranci je pri največji opozicijski stranki, Janševi SDS, sprožila besne odzive.

Po poročanju Financ so v SDS na Twitterju zapisali, da »so neprijetno presenečeni« in da »v Virantovi listi ne vidijo dopolnitve in potencialnega kakovostnega partnerja. Za oboje je potrebna kredibilnost, ne zahrbtnost«. (Finance, 11. oktobra 2011)

Čeprav ima Janševa SDS kot največja opozicijska stranka, ki je ves čas visoko kotirala tudi na javnomnenjskih anketah, največjo korist od predčasnih volitev, ki so jih zakuhali med drugim tudi resetiranci, se je od vseh političnih strank najbolj negativno odzvala na politično aktiviranje dela resetirancev znotraj Virantove stranke.

Janša s tujimi rokami lovi kače

Zgodba o resetirancih, ki so Janši tlakovali pot do predčasnih volitev in mu odprli vrata za naskok na zmago, ni nič novega. Podoben scenarij smo videli že pri zgodbi o tako imenovanih mladoekonomistih na čelu z Mićem Mrkaićem in Jožetom Damijanom, ki so z ostro kritiko dolgoletne tranzicijske vladavine LDS pred volitvami leta 2004 Janši zelo pomagali priti na oblast in mu ponudili številne nove reformne ideje.

Legendarni liberalni ekonomist Mrkaić, ki je bil s svojim kritičnim pisanjem med najzaslužnejšimi za politični zaton LDS leta 2004, je v svoji knjigi To so bile svete krave (2007) podrobno opisal Janševo vladanje: »Brez pretiravanja lahko rečem, da sem Janši zelo močno pomagal priti na oblast. Prav tako lahko rečem, da sem se vedno brez pomisleka izpostavljal, ko je šlo za promocijo naših reform. Preračunljivi Janša pa se je vedno držal v ozadju, nikoli mi ni dal kakršne osebne javne podpore, človek, ki je ves čas s tujimi rokami lovil kače, si drzne vse svoje moralne pomanjkljivosti očitati drugim.«

Mrkaić, Damijan in drugi mladoekonomisti so se po zmagi Janševe SDS organizirali v okviru strateškega sveta, vendar je uspešno sodelovanje z Janšo kmalu šlo po zlu, tako da so ga drug za drugim zapustili, nekateri med njimi pa so postali njegovi zapriseženi sovražniki.

Janša je slab politični strateg

Janša je ravno v odnosu do mladoekonomistov kot premier pokazal svoje šibke točke, da ni dober strateg, da ne zna sklepati konstruktivnih zavezništev in dosegati kompromisov z ljudmi, ki prinašajo nove ideje in od katerih je že imel številne koristi.

V treh letih v opoziciji Janša okoli sebe ni zbral nobenih novih imen, ampak se je še bolj osamil in obdal s starimi preverjenimi kadri. Njegov kandidat za finančnega ministra Andrej Šircelj je bil v Janševi vladi sekretar na ministrstvu za finance, kandidat za drugi najpomembnejši gospodarski resor, ministrstvo za gospodarstvo, je ravno tako star preverjen kader Andrej Vizjak iz Janševe prejšnje vlade.

Šircelj in Vizjak sta dobra operativca, vendar brez potrebne širine za vodenje ekonomske politike in razumevanje makroekonomskih posledic globalne gospodarsko-finančne krize.

Podobno drži tudi za Janševega kandidata za ministra za razvoj Žiga Turka, ki že v prejšnji Janševi vladi kot minister ni v ničemer izstopal. Na predstavitvi volilnega programa 10 + 100 so bili v ospredju tudi drugi Janševi stari obrazi, denimo Zofija Mazej Kukovič, nekdanja ministrica za zdravje, ki je za seboj pustila porazno reformo dediščino, zdaj pa spet naskakuje isti stolček.

Omenimo še Marka Pogačnika, prvega moža Soda v času Janševe vlade, ki se je v slovensko politično zgodovino uvrstil po nepregledni prodaji državnega lastništva v Mercatorju.

Pred nami so leta suhih krav

Ogrodje Janševe kadrovske ekipe, ki jo je predstavil skupaj s programom 10 + 100, je skupina starih obrazov, s katerimi se bo težko spopadal s težavami v prihajajočih letih suhih krav, kjer se bo bil odločilen boj za konsolidacijo javnih financ, zmanjšanje javne porabe in omejevanje državnega zadolževanja.

Janševo vladavino 2004-2008 je zaznamovalo obdobje debelih krav in močne globalne gospodarske konjunkture, ki je prinesla rekordno gospodarsko rast, nizko brezposelnost in izdatne prilive v državno blagajno.

Podatki iz grafa o gospodarski rasti in gibanju javnofinančnega primanjkljaja kažejo, da je Janševa vlada leta 2004 prevzela vladanje v sklepnem obdobju dolgoletne konjunkture, ki je prek rekordne gospodarske rasti (rast BDP) odločilno pripomogla k zmanjšanju luknje v državni blagajni, ki jo je Janša leta 2004 podedoval od LDS (glej graf BDP in javnofinančni primanjkljaj).

[A] 981aUntitled-8.1319650086.gif

Številne mednarodne finančne ustanove na čelu z MDS in evropsko komisijo opozarjajo, da bodo v letih prihodnjega vladnega mandata razmere ravno nasprotne. Čaka nas obdobje majhne gospodarske rasti, visoke brezposelnosti in velikih primanjkljajev v državni blagajni.

Tokrat bo drugače

Da se bo tokrat Janša ob morebitni zmagi res soočil s popolnoma drugačnimi makroekonomskimi okoliščinami, sta že na začetku gospodarske krize leta 2008 pokazala znana ekonomista Kenneth Rogoff in Carmen Reinhart (Univerza Harvard, univerza Maryland) v obsežni študiji This Time Is Different: a Panoramic View of Eight Centuries of Financial Crisis. V analizi zgodovine dolžniških kriz od bankrota Anglije v 14. stoletju sta opozorila na ista pravila, ki sledijo vsem dolžniškim krizam: spremljajo jih bankroti podjetij, bankroti držav, zlomi deviznih tečajev, visoka inflacija, visoka in dolgotrajna brezposelnost in velik upad življenjskega standarda prebivalstva.

Če bo Janša dobil mandat za sestavo vlade, bo za uspešno krmarjenje v tako težkih gospodarskih razmerah krvavo potreboval nove zaveznike, kompromise bo prisiljen sklepati z novimi ljudmi, ki mu bodo prinesli nove ideje, kako se spopasti z javnofinančni krizo, da Slovenija ne bo stopala po poti bankrotirane Grčije. Samo z ekipo, ki jo predstavil skupaj s programom 10 + 100, bo Janševa vlada obsojena na makroekonomski polom.

Ekonomist Mrkaić je v omenjeni knjigi enkrat že opozoril Janšo na modrost političnega vladanja, ki izvira iz Macchiavelijeve misli: »Po sodelavcih presojamo vladarja!«

Janševe izgubljene pomladne iluzije

Janša tudi v letošnji kampanji stavi na tako imenovano pomladno koalicijo SDS + SLS + NSi, ki jih povezuje osamosvojitev izpred 20 let. Vmes se je svet z globalizacijo korenito spremenil, nepovratno in neprepoznavno pa ga je spremenila velika gospodarsko-finančna kriza, ki je izbruhnila leta 2008.

Janša stavi na pomladno koalicijo z NSi, ki živi v odtujenem svetu neparlamentarne stranke, blodi o neoliberalizmu in liberalizem krivi za razpad vseh vrednot. Druga pomladna stranka SLS pa ne vidi onstran astronomskih kmetijskih subvencij, ki se v kmečke žepe stekajo iz slovenskega in evropskega proračuna.

Če se Janša ne bo resetiral, pustil pomlad v zgodovinskih knjigah, začel sklepati nova politična zavezništva in se končno zazrl v prihodnost, se mu lahko kot morebitnemu mandatarju zgodi, da bo končal mandat na smetišču politične zgodovine, kjer končujejo ta mandat Pahorjeva SD, LDS Kresalove in Golobičev Zares.

Stanislav Kovač je ekonomist.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo novi Cerar? Mesec, Golob, Matoz? 70

To so ljudje, ki v Sloveniji uživajo soglasje, ugled, zaupanje in so morda izvoljivi

FINANCE
Članki
Članki Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti! 43

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...