Križanič verjame v podzemne tokove

Čas branja: 1 min
01.07.2011  13:54
Finančni minister ima pod delovno mizo bioenergetske ploščice, ki ga branijo pred negativnimi podzemnimi tokovi

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

jevsenak_strela_elektrika.1286725267.jpg

"Mislim, da obstajajo podzemni tokovi, ki so bolj negativni, in drugi, ki so bolj pozitivni. In prav tam, kjer so ploščice, so tokovi najbolj negativni," je finančni minister Franc Križanič v intervjuju za Mladino pojasnil, zakaj ima pod delovno mizo bioenergetske ploščice. Kot pravi, je dal izmeriti tokove v svoji pisarni, na vprašanje, ali mu ploščice pomagajo, pa pravi: "Ne vem še. Vsaj zbolel še nisem na tem mestu."

Sicer se je Križanič v intervjuju posvetil gospodarskim temam. Meni, da je vlada pričakovanja volivcev uresničila, rezultati pa se še ne vidijo, česar se, kot pravi, zavedajo.

O rešitvi za gradbeništvo, drugem tiru in učinku pinkponk žogice

In kakšne ukrepe sploh še lahko sprejme vlada do pomladi, ko bodo volitve? "Za ohranitev in oživitev gradbeništva gotovo. Mislim, da bo parlament podprl tudi spremembo garantne sheme, ki bo omogočila nastope gradbenikov pri velikih naročilih. Upam, da bo v tem času že začel teči investicijski projekt dejanske izgradnje drugega tira. Imamo pripravljena evropska sredstva. To bo razbremenilo gradbeništvo. Potem bo prišlo do nekega učinka pinkponk žogice, ki smo ga videli pri industriji in pri celotnem BDP. Šlo bo torej malce gor, malo dol, nato pa gor."

Težava vlade v komunikaciji

Največja napaka vlade je bila v komunikaciji, pravi Križanič. "Vlada dejansko ni znala pojasniti vsega tega, kar je naredila za slehernika, zlasti za malega človeka, če lahko uporabim ta izraz za zaščito njegovega življenjskega standarda. Niti vlada ni znala pojasniti, kaj je naredila za razvojni preobrat.

"NLB zdrava banka"

Finančni podatki o največji slovenski banki NLB so na videz slabši kot je stanje v resnici, meni minister. "Na papirju ima namreč banka prikazanoizgubo, a v resnici je do te izgube prišlo zaradi rezervacij. Denarni tokovi pa po mojih informacijah niso izpostavljeni. To je tipičen znak zdrave banke, ki bo prej kot sled izkazala velike dobičke," pojasnjuje Križanič.

Vsi, ki so dobili kredite EIB, molčijo

"V času predvolilnega boja lahko napake popravimo," pravi minister. "Je pa res zanimivo: niti eden tistih, ki so dobili ugodne kredite Evropske investicijske banke (EIB), ni dal niti majhnega znaka, s katerim bi povedal, da so mu pri tem pomagali nosilci slovenske ekonomske politike. Pa je bilo tega res veliko in naša rast danes temelji pretežno na tem," se v Mladini čudi Križanič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ukrepi na odhodkovni strani bi bili precej bolj radikalni 53

Premierka meni, da je nepremičninski davek najboljši ukrep za uravnoteženje porabe. Bi z ukrepi na odhodkovni strani sploh poskusila?

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...