Čas branja: 5 min
29.06.2011  08:24  Dopolnjeno: 29.06.2011 10:24
Starši za otroka do njegovega 25. leta po naši oceni porabijo 145 tisoč evrov, kar je 16 odstotkov več kot pred štirimi leti, ko smo te stroške na Mojih financah ocenili prvič; tovrstna ocena je pomembna zato, da si starši za vsako posamezno obdobje otroka lažje načrtujejo izdatke

Enako kot pred štirimi leti smo najprej naredili seznam stvari, ki jih otrok potrebuje v posameznem obdobju svojega odraščanja. Nato smo vse potrebščine in storitve ustrezno ovrednotili. Za oceno stroškov smo primerjali cene izdelkov in storitev različnih ponudnikov in v izračunu uporabili povprečne cene. Različne izdatke - recimo za porabo plenic, stroške različnih izletov, popoldanskih dejavnosti, žepnino in podobno - smo ocenili na podlagi izkušenj in po posvetovanju s starši otrok v različnih starostnih obdobjih.

otrok

Izdatke za hrano, pijačo, oblačila in obutev pa smo ocenili na podlagi podatkov statističnega urada o povprečnih letnih izdatkih na člana gospodinjstva, seveda usklajenih s stopnjo inflacije; letni izdatek za hrano in pijačo je tako v povprečju skozi celotno obdobje 1.160 evrov, za obleko in obutev pa 585 evrov.

Od rojstva do leta dni

Stroški za dojenčka so v primerjavi s poznejšimi starostnimi obdobji razmeroma nizki. Še nižji bodo, če imajo starši sorodnike in prijatelje, ki jim odstopijo vsaj nekaj opreme, ko so jo njihovi otroci že prerasli. Najdražji bodo voziček, posteljica, stolček za hranjenje in previjalna miza (okoli 1.200 evrov); upoštevali smo kombinirani voziček, ki ima poleg košare tudi avtosedež, tako imenovano lupinico. Med večjimi izdatki so plenice in oblačila; ena plenica v povprečju stane približno 0,18 evra, računali pa smo, da jih dojenček porabi približno sedem na dan, prišteli smo še negovalna sredstva.

Stroške oblačil za dojenčka, ki navadno še odlično ohranjena tako in tako krožijo, smo ocenili na slabih 600 evrov. Kar nekaj je tudi staršev, ki že ob rojstvu otroka pomislijo na njegove dolgoročnejše finančne potrebe in začnejo redno varčevati, kar smo ocenili na 30 evrov na mesec. Naj omenimo še drobno spremembo; pred leti smo v ceni opreme upoštevali hojco. Ker je danes skoraj nikjer več ne uporabljajo, smo jo nadomestili z igralno blazino za dojenčka; cena je podobna, približno 40 evrov.

Od leta dni do šest let

Pri tej starosti se stroški za otroka precej povišajo, saj je treba poravnati račune za vrtec oziroma katero drugo obliko vsakodnevnega varstva. Z ministrstva za šolstvo in šport smo prejeli podatek, da starši za otroka, ki je vključen v program prvega starostnega obdobja (do tretjega leta), v povprečju plačujejo 148 evrov, za otroka, ki je vključen v program drugega starostnega obdobja, pa 110 evrov na mesec. Ta povprečna cena ustreza tretjemu plačilnemu razredu, v katerem je bilo tudi pred štirimi leti največ družin, vendar pa so se cene vrtca od takrat kar precej zvišale - s 6.300 evrov na 7.500 evrov za celotno starostno obdobje.

tabela

Otrok v tem starostnem obdobju še vedno potrebuje plenice, v povprečju do tretjega leta, a precej manj - računali smo štiri na dan. Stolček za hranjenje bo še vedno potreben, prav tako pa tudi zložljiv voziček - "marela". Pridružijo se tudi že izdatki za športno opremo, hodnike in stopnišča bodo že polnila mala kolesa in rolerji, računati pa je treba še na večdnevne izlete z vrtcem in pohištvo za otroško sobo. Pa tudi na dodatne dejavnosti je marsikateri otrok že vpisan, čeprav smo te izdatke upoštevali šele po četrtem letu starosti. Pomislili smo tudi na to, da nekateri starši nimajo na voljo "babica servisov", ki bi jim kakšen večer popazili na otroke, zato smo prišteli še stroške varuške, ki enkrat na mesec štiri ure pazi na malčka, ko gredo starši ven.

Od šest do 15 let

V tem starostnem obdobju je konec izdatkov za vrtec, a namesto da bi si starši nekoliko oddahnili, se prikažejo novi, recimo za šolske potrebščine in prehrano, za katere bo treba odšteti približno osem tisočakov. V primerjavi z letom 2007 so zaradi subvencioniranja države nižji vsaj stroški prehrane, večina šol pa premore tudi šolski knjižni sklad, ki omogoča brezplačno izposojo na splošno precej dragih učbenikov. Pa tudi računalnik, ki je postal skoraj obvezni šolski pripomoček osnovnošolca, je dosegljiv za manj denarja kot pred štirimi leti. Medtem ko je takrat stal približno 850 evrov, se danes soliden prenosnik dobi že za 600 evrov ali manj.

tabela

Skoraj vsak otrok ima danes tudi mobilni telefon, da s starši lažje usklajuje vsakodnevne obveznosti in si s sošolci po pouku deli življenjsko pomembne informacije; "dodelili" smo mu ga po osmem letu, stroške zanj pa ocenili na 10 evrov na mesec. K izdatkom smo dodali šolnino za šest let glasbene šole in vadnino za športno oziroma plesno dejavnost; oboje skupaj je v celotnem obdobju za približno tisočaka dražje kot pred leti. Med izdatki se pojavi tudi žepnina. Ocenili smo, da ta do desetega leta v povprečju znaša deset evrov, nato pa otrok do 15. leta prejema 30 evrov na mesec. Morda se bo to komu zdelo veliko, a če si bo drobna veselja otrok dosledno kupoval sam, znesek niti ne bo prevelik.

Poleg šole v naravi, ki je stalnica v slovenskih šolah - stane približno 250 evrov -, je treba računati tudi delež za počitnice. Kot smo ugotavljali že pred leti, se počitnice z otrokom postopoma dražijo, saj so popusti čedalje manjši. Številni starši najbrž že tudi vedo, kakšne dodatne stroške lahko prinese dopust v turistično razvitejšem kraju, z živopisno kramo na neštetih stojnicah in sladoledom na vsakem vogalu.

Od 15 do 19 let

Pregovorno že tako naporna leta so za starše takšna tudi s finančnega vidika. Stroški rednega šolanja so še vedno tu, prišteli pa smo še učenje tujega jezika.

tabela
Foto: Redakcija Financ

Otroška soba bo postala mladinska, čemur bo verjetno sledila tudi zamenjava dotrajanega otroškega pohištva. Cene pohištvenih sestavov se gibljejo okoli poldrugega tisočaka. Poviša se tudi žepnina - ocenili smo, da starševske žepe olajša za približno 50 evrov, saj se bodo verjetno začeli nočni pohodi in zabave, ki zelo pripomorejo k hitremu kopnenju zneska. Med višje stroške zanesljivo sodi vozniški izpit; če je otrok med spretnejšimi vozniki, bo za pridobitev dovoljenja zadoščalo približno 850 evrov, kolikor stane paket s 30 urami vožnje, spremljajoče obvezne tečaje in preizkuse znanja.

Pregovorno že tako naporna leta za starše, ko je otrok star od 15 do 19 let, so najnapornejša tudi s finančnega vidika.

Otroku v tem obdobju smo povečali mesečni znesek za mobilnik, potreboval pa bo tudi nov računalnik, brez katerega zdaj res ne more več.

Od 19 do 25 let

Morda otrok študira v oddaljenem kraju in ne dobi subvencionirane študentske sobe ali mesta v študentskem naselju; v tem primeru bodo starši pomagali sofinancirati vsaj polovico najemnine in tekočih stroškov, kar smo ocenili na 200 evrov, starši pa bodo morda primaknili še 50 evrov mesečne žepnine za kakšen priboljšek. Če si lahko privoščijo, bodo potomcu kupili tudi avtomobil, s čimer se bodo dokončno rešili "taksiranja", s katerim so se ubadali dolga leta. Sicer pa so na voljo tudi sredstva javnega prevoza; opazili smo, da se cene mesečnih vozovnic za avtobus mestnega prometa v teh letih ponekod sploh niso spremenile.

tabela
Foto: Redakcija Financ

Vsekakor pa starši lahko računajo s tem, da bo potomec pri teh letih prek študentskega servisa ali s katero drugo obliko dela nekaj zaslužil tudi sam.

Enim preveč, drugim premalo

Zavedamo se, da smo pri naštevanju tudi kaj izpustili ali pa v ocenjevanje stroškov umestili kaj nepotrebnega. Poudariti je treba, da gre pri naših podatkih le za ocene, saj na izdatke, ki jih prinese starševstvo, vpliva množica dejavnikov, od ekonomsko-socialnega položaja staršev do načina vzgoje in različnih prepričanj, kaj otrok za normalno otroštvo sploh potrebuje. Tudi cene izdelkov in storitev se med seboj zelo razlikujejo,

Marsikdo se bo najbrž tudi namrdnil, da otroka po končani srednji šoli ni treba več vzdrževati, a ker statistike kažejo, da mladi ostajajo pod domačo streho do 30. leta, so številke verjetno še skromne.

Avtorica: Stela Mihajlovič

Članek je bil objavljen v reviji Moje finance, maj 2011.

Izšla je junijska številka Mojih financ. Kaj prinaša nova izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

moje finance 6

Na voljo je revija Moje finance, junij 2011

Revija je naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite oziroma kupite žetone za vpogled v posamezen ali več člankov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki (razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime 1

Februarja sta naslednja prijavna roka za evropska razpisa FTI in SME Instrument, ujamete pa lahko tudi mikroposojila podjetniškega sklada

DRAŽBE
Članki
Članki Preobrat: Kako se je država dokopala do premoženja Roka Furlana 1

V osebnem stečaju Roka Furlana, ki se je v zadnjih dneh znašel v preiskavah zaradi suma utaje davkov pri uvozu vozil, se je zgodil...

FINANCE
Kaj bo s plačilnim prometom, z računi, priznanjem pogodb in sodnih postopkov, z zavarovanji in s podjetji ob trdem brexitu 2

Pripravili smo vprašanja in odgovore o brexitu – trdem ali manj trdem –, ki so specifični za posel in pomembni tudi za ljudi

FINANCE
Očitki ministrstvu za zdravje o »kuhinji« pri nabavi CT-aparatov 4

Ali gre le za nizke udarce v boju za velik posel ali pa je res kaj na tem, še ni znano; na razpis sta sicer prispeli samo dve ponudbi

SUBV
Članki
PRO
Članki
Članki Nove tehnologije še vedno predvsem orodje za zadovoljstvo strank

Za uspeh na vse zahtevnejšem trgu v prihodnje ne bo dovolj le vlaganje v nove tehnologije. Odnosi ter dobra uporabniška in nakupna...

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite 8

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec

FINANCE
Slovenski spletni mojstri do investicije, vredne več kot pol milijona evrov 1

Platforma MojMojster – DaiBau, ki ponuja več tisoč izvajalcev za pomoč pri prenovi ali gradnji hiš ter urejanju okolice, je zadišala...

TRANS-LOG
Novice
Novice Elon Musk spet provocira, tokrat pri predorogradnji. Za koliko bi lahko pocenil Karavanke in drugi tir? 11

Elon Musk trdi, da bi lahko dvocevni predor skozi avstralsko gorovje Blue Mountains zgradil za dobrih 13 milijonov evrov po kilometru....