Komentar

Ne izumljajte tople vode

Čas branja: 2 min
22.06.2011  22:30
Nič slabega ni v tem, da pogledate, kaj se dobro prodaja v Nemčiji, in podobno poskusite pri nas.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mark Pincus dodaj
Zynga dodaj
LinkedIn dodaj
Bill Gates dodaj
Out fit 7 dodaj

Mark Pincus je ustanovitelj podjetja Zynga. To je eno izmed treh novih tehnoloških podjetij, ki so nastala na krilih Facebooka. Zynga izdeluje igre, kot je Farmville. Zynga je naslednje tehnološko podjetje, ki bo prodajalo delnice na javni dražbi in od tega si tako kot LinkedIn pred meseci obeta milijarde dolarjev. Pincusov recept za uspeh: kradite odlične ideje. Mogoče vas bodo grdo gledali, ker vam bodo nevoščljivi, da ste znali dobre ideje nadgraditi in prenesti v prakso, s čimer dajete kruh svojim zaposlenim in višate vrednost premoženja delničarjev, obenem pa služite. Nič slabega ni v tem, da pogledate, kaj se dobro prodaja v Nemčiji, in podobno poskusite pri nas. Tako je obogatel tudi Bill Gates.

Če na posel na Facebooku gledate kot na modno neumnost, delate veliko napako in to se bo poznalo tudi na vaši denarnici. Poglejte slovensko podjetje Out fit 7, ki prodaja aplikacijo Talking Tom (več o njej lahko preberete v današnji prilogi TOP IKT). To je govoreči elektronski maček, ki ponovi, kar sliši. Neumnost, bi morda rekli nekateri. Ampak ljudem je všeč in jo kupijo. To podjetje je imelo lani 6,4 milijona evrov prihodkov in 4,6 milijona evrov dobička. Lahko denimo s predelavo kovin dosežete tako razmerje med prihodki in dobičkom? Če še vedno mislite, da je vaš posel boljši, ker je "resen", ker je industrija, ker se da izdelek prijeti v roko, naj vas spomnim na Garyja Dahla, ki je v sedemdesetih letih s prodajo kamna kot hišnega ljubljenčka (pet rock) v pol leta zaslužil 15 milijonov dolarjev.

Nekatera slovenska podjetja v tradicionalnih panogah, kot so izdelovalci oken in hiš, so se potrebam trga prilagodili tako, da so šli iz serijske proizvodnje k individualnim naročilom. Oken se ne da več proizvajati na količino, pravijo direktorji, ampak skorajda vsako okno po želji posameznega kupca. Tako je tudi dodana vrednost višja. Za vsakega kupca se je treba bolj potruditi, ti pa trud nagradijo bolj.

Pogledali smo tudi turizem. Število turistov v Sloveniji zadnja tri leta upada. Napovedi za sezono so dobre, to se bo konec leta poznalo v statistiki. A število obiskov turističnih kmetij se povečuje. Ljudje bolj kot porcijske marmelade in maslo za zajtrk v lepo obnovljenem socialističnem hotelu cenijo, da jih spustite na njivo, da si naberejo jagod. Vidite, še postreči jih ni treba, pa že služite, bi se lahko pošalili. Čista zmaga.

Svet se spreminja. Strokovnjaki za posel že desetletja tulijo, da se morajo organizacije prilagoditi, postati hitrejše in vitkejše, da bodo lahko preživele. To smo že leta vedeli tudi v Sloveniji, a se je nekako dobro izšlo tudi za tiste, ki so zaspali. Gradbince, Muro, NLB in druge "prevelike-da-bi-padle" mastodonte smo reševali in jih še rešujemo s subvencijami ali dokapitalizacijami. Enako je z javno upravo te države: je okorna, zastarela in podjetnikom ves čas daje vedeti, da delajo zanjo, ne ona zanje.

Zdaj, ko denarja za reševanje nimamo več, se morajo ta podjetja nujno stanjšati in preusmeriti na področja, ki rastejo. Za velika slovenska podjetja, nekdanje nacionalne šampione, ki delavce plačujejo po 572 evrov neto - ali pa jim zmanjka za socialne prispevke -, je morda celo prepozno in bodo kakšno morali tudi zapreti. Pa tu ne gre za pohlep lastnikov, ki delavcem ne privoščijo višjih plač. Samo zanič poslovni model imajo. Zato je taka podjetja treba hudo kritizirati, ker bo njihov propad prinesel veliko slabe volje med ljudmi. Subvencioniranje takih podjetij pa bi bilo pljuvanje v svojo lastno skledo.

karikatura 120


Več iz teme:  

Preberite tudi:

22.06.2011
26.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Goran na Nizozemsko, Barbara testira izdelek, Borja se je odločil za zavod

Trije podjetniki, ki jih revija Moje finance spremlja od septembra lani, se srečujejo z novimi izzivi; kaj jim svetujejo strokovnjaki?

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Tadej Toš, komik: Kot družba se vrtimo v krogu, kot v nakupovalnem centru

Stand up komik in televizijski voditelj o tem, zakaj je pustil redno službo, kaj združuje in razdvaja Slovence ter zakaj je dobro na...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...