Direktorji, v teh panogah posel cveti

Čas branja: 4 min
22.06.2011  22:30
Tradicionalne gospodarske panoge brez modernizacije ne morejo več dobro poslovati; nove zvezde so spletna trgovina, bioprehrana, zelena energija

Obveščaj me o novih člankih:  

Preberite tudi:
  1. Ne izumljajte tople vode

Slovensko gospodarstvo se mora, da bi se izvilo iz težav, posodobiti in se preusmeriti na panoge, ki rastejo. Tista podjetja, ki bodo še proizvajala izdelke z nizko dodano vrednostjo, po katerih ni povpraševanja, bodo propadla, čeprav bo krize konec. Poiskali smo nekaj panog, ki ta hip dobro služijo. To so denimo panoge, povezane z okoljem in energijo, vrhunskim turizmom in ekološko prehransko industrijo.

panoge ki rastejo

Biohrana

igor mervič

graf

Igor Mervič, Spar Slovenija: "Prodaja biohrane raste precej bolj kot prodaja drugih živil, in sicer za več kot deset odstotkov na letni ravni. Naše police so za tovrstno hrano odprte, je pa v Sloveniji še vedno težava, da nam dobavitelji velikokrat lahko ponudijo premajhne količine. Po Evropi kmetijske zadruge tovrstno hrano zbirajo in nadzorujejo njeno kakovost. Tudi pri nas ne bomo mogli delati drugače. Ministrstvo za kmetijstvo bi moralo ukrepati v tej smeri. Biohrana ima sicer manj kot petodstotni delež v celotni prodaji živil pri nas."

 

 

 

Spletna trgovina

darko butina

graf

Darko Butina, Mimovrste: "Za leto 2011 in tudi za leta pozneje pričakujemo nadaljnjo rast nakupov. Verjamemo namreč, da bo vse več kupcev odkrilo prednosti spletnega nakupovanja. V prvi polovici letošnjega leta pričakujemo 30-odstotno rast prodaje." Dobro gre tudi spletni trgovini EnaA.com. Aljoša Domijan pravi: "Obseg prodaje prek spletne trgovine EnaA.com se je letos v prvih petih mesecih povečal za 40 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Trudimo se, da bi prodajo do konca leta še povečali. V prihodnjih letih pa bo prek našega portala prodajalo še več ponudnikov in kupovalo še več kupcev. Danes se namreč le redko podjetje lahko pohvali, da je reden plačnik."

 

 

Zelena energija

graf

Lepa rast se obeta podjetjem, katerih izdelki zmanjšujejo porabo energije. V Nemčiji, ki je naš največji izvozni trg, naj bi subvencijam za varčnejše stavbno okovje dodali še novo spodbudo. Nemci napovedujejo zaprtje petih jedrskih elektrarn, zato bodo spodbujali manjšo porabo energije, to pa naj bi veljalo tudi za energetsko varčno gradnjo. Govori se o tem, da bi denimo kupcu stavbnega okovja vrednost naložbe država v desetih letih priznala v celoti za davčno olajšavo. Vsako leto bi namreč lahko desetino naložbe prijavil kot davčno olajšavo.

aleš dolenc

Aleš Dolenc, M Sora: "Prodaja oken nam gre v redu, za zdaj je rast 15-odstotna, največjo rast imamo v tujini. Najbolj se povečuje povpraševanje po energetsko varčnih oknih." Dobro gre tudi drugim proizvajalcem, kot sta Inles in AJM. Oba pričakujeta rast prodaje, saj za letos napovedujeta večmilijonske naložbe v nove proizvodne zmogljivosti.

Lesene hiše

gregor benčina

Gregor Benčina, Jelovica: "Prodajo lesenih montažnih hiš smo lani kljub krizi v gradbeništvu povečali za 38 odstotkov. Prodajo povečujemo tudi letos in to za več kot deset odstotkov. Večino prihodkov smo ustvarili na tujih trgih. Ključni trgi so Nemčija, Švica, Italija in Avstrija. Uspešni smo, ker kupcu ponujamo individualno rešitev. Obetamo si še večjo rast, saj so napovedane še večje spodbude za energetsko varčno gradnjo. Denimo v Nemčiji je že zdaj 40 odstotkov vseh na novo postavljenih hiš lesenih, pri nas je ta delež desetodstoten." Rastejo tudi druga podjetja; Riko Hiše letos prodajo povečujejo za 50 odstotkov, lani pa niso rasli. Dobro gre tudi hišam Marles.

Izolacijski materiali

saša bavec

Saša Bavec, Knauf Insulation: "Na večini trgov imamo od 20- do 30-odstotno rast prodaje v primerjavi z letom prej. Kljub zapletenemu gospodarskemu položaju so kazalci za nas ugodni tudi v Sloveniji, kjer si rast razlagamo zlasti s povečanim obsegom obnov nekaterih javnih in tudi večstanovanjskih in individualnih stavb. Na področju energetske prenove v prihodnje pričakujemo še več državnih spodbud po vsej Evropi, saj je prav to ukrep, ki poleg zmanjšanja porabe energije lahko znova oživi gradbeno dejavnost in zniža brezposelnost."

Avtomobilska

graf

Avtomobilski dobavitelji sestavnih delov, ki so v Sloveniji najmočnejša predelovalna panoga, so prvi občutili krizo. Prvi pa so se po njej tudi pobrali. Za prihodnja leta napovedujejo rast, saj je tako rekoč vsem velikim tovarnam uspelo pridobiti naročila za nove modele, ki jih bodo začele izdelovati leta 2012 ali 2013. Nekateri bodo morali za nakupe novih proizvodnih linij zagotoviti še denar. Denimo Cimos načrtuje vsaj 60-milijonsko dokapitalizacijo. Rast naših dobaviteljev bo odvisna tudi od tega, ali se bo Renault odločil, da bodo v Revozu izdelovali nov avtomobil. To pa je odvisno tudi od krepke državne subvencije. Več o avtopanogi v naši ponedeljkovi reviji Industrija.

Franc Krašovec, Cimos: "Prodajo v avtomobilski panogi bomo letos povečali za desetino, na 398,2 milijona evrov, največji potencial za rast je na ruskemu trgu." Rasli bodo tudi drugi. Kolektor bo letos prodajo v avtoposlu povečal za pet odstotkov, na četrt milijona evrov, skoraj polovico od tega s komutatorji. Hella Saturnus Slovenija je v letošnjem poslovnem letu, končanem 30. maja, prodala 22 odstotkov več luči, meglenk in dodatnih svetil (v vrednosti 252 milijonov evrov) kot v istem obdobju lani.

K Hidrijinemu skoku prodaje v avtopanogi z lanskih 70 na letošnjih 130 milijonov evrov je pripomogel predvsem prevzem nemškega dobavitelja Karla Bauscha. "Sicer bo Hidria tudi brez prevzetega podjetja rasla za 20 odstotkov," je ocenil predsednik poslovodnega odbora družbe Iztok Seljak. Kakovostni kabelski seti za avtomobilska ogledala, smerokaze in luči so razlog za letos 49-odstotno rast prodaje konjiškega podjetja SG Automotive, ki bo z omenjenimi deli za avtomobile ustvarilo 60,9 milijona evrov prihodkov.

Turizem

graf

Na turističnih kmetijah letos opažajo boljši obisk. Na turistični kmetiji v Dravcih v Halozah, v lasti zakoncev Marije in Zvonka Korpiča, so prejšnji mesec gostili obiskovalce iz Avstralije in Italije, prihodnji mesec pa pričakujejo goste iz Belgije in Nemčije. Korpič pravi, da štajerske turistične kmetije še niso tako prepoznavne kot gorenjske, zato so čez leto opazna nihanja. "Več je rezervacij, predvsem tujih gostov, denimo Belgijcev, ki jih v prejšnjih letih ni bilo," pa pravi Polona Kuhar iz turistične kmetije Pr' Dovarju na Ambrožu pod Krvavcem.

Gosti prihajajo za več dni, letos pričakuje večji obisk, predvsem družin, ki se bodo v poletnih mesecih raje odpravile na počitnice bliže domu. Rast, predvsem števila tujih gostov, opažajo tudi v Bohinj Park Eko Hotelu. Po besedah direktorja Anžeta Čokla do konca leta kaže precej bolje kot lani, jeseni pa načrtujejo nekaj večjih dogodkov, ki jim bodo prinesli prepoznavnost v svetu. Poletna sezona bo za 25 odstotkov boljša od lanske, za prihodnje leto pa pričakujejo do 10-odstotno rast.Preberite tudi:

22.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager V čast J. Ajlecu in vsem, zaradi katerih živimo bolje, kot bi sicer

Obstajate dve Sloveniji – »to mi pripada Slovenija« in »pusti me delati in ustvarjati Slovenija«. Vrline pokojnega Janeza Ajleca so...

FINANCE
Za zamenjavo Sanjinih oken od 3.600 do 4.700 evrov

Naša bralka Sanja iz Ljubljane se je odločila, da bo v svojem stanovanju poleti zamenjala stara, dotrajana okna. Skupaj z njo smo se...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...