Ministra Slovenije in BiH podpisala sporazum v korist delavcev BiH

Čas branja: 2 min
22.06.2011  14:03
Sporazum celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja oziroma sezonskega zaposlovanja migrantskih delavcev v Sloveniji
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ivan Svetlik dodaj
Sredoje Nović dodaj
ZSSS dodaj

delavci

Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter minister za civilne zadeve Bosne in Hercegovine Sredoje Nović sta danes na Brdu pri Kranju podpisala sporazum o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji.

Sporazum po mnenju obeh ministrov celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja oziroma sezonskega zaposlovanja migrantskih delavcev v Sloveniji, katerih je trenutno okrog 38 tisoč.

Zaposlovanje bosanskih delavcev od zdaj naprej preko zavoda za zaposlovanje

Pojasnil je, da sporazum ureja postopek zaposlovanja po uradni poti in ne več po tako imenovanih neformalnih mrežah. Zavodi za zaposlovanje bodo tako tista inštitucija, ki bo posredovala delovna mesta in delavce, ki se bodo tako lahko tudi predhodno seznanili z delodajalci. Hkrati sporazum ureja vse postopke pri pridobivanju ustreznih dovoljenj za delo in za vračanje delavcev v domovino.

Svetlik je poudaril, da sporazum zagotavlja boljše pogoje za delavce in omogoča, da "se tisti, ki pridobijo neke izkušnje v Sloveniji, vračajo domov v BiH in tam morda najdejo ustrezna delovna mesta ter na ta način bogatijo ne le Slovenijo ampak tudi svojo državo."

Nović je povedal, da se bo po njegovem mnenju zaradi sporazuma zmanjšalo ilegalno zaposlovanje. "Mi bomo storili vse, da se ne glede na notranje težave, s katerimi se sooča BiH, sporazum čim prej implementira," je obljubil.

Sindikati: 'Sporazum postavlja bosanske delavce v diskriminatoren položaj.'

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa je danes poslala javno protestno pismo, v katerem protestira proti podpisu tako oblikovanega sporazuma. Po njihovem mnenju je sporno določilo, ki govori o tem, da se delavcu migrantu iz BiH po preteku delovnega dovoljenja za tri leta omogoči vrnitev v državo zaposlitve, a šele po najmanj šestmesečni prekinitvi zakonitega prebivanja v Sloveniji. To delavcem onemogoči pridobitev stalnega prebivališča v Sloveniji in jih postavi v diskriminatoren položaj glede na delavce iz drugih držav.

Svetlik je prepričan, da sindikati niso dobro pogledali sporazuma. Po njegovih besedah sporazum namreč natančno opredeljuje, da po treh letih vsak delavec, ki ima delo za naprej, lahko ostane v Sloveniji in podaljša delovno dovoljenje ter pridobi pogoj za stalno nastanitev. Nović pa je dodal, da je mogoče sporazum, če bi se izkazalo za potrebno, tudi spremeniti.

Nadomestila za brezposelnost delavcem BiH z začasnim bivališčem še neurejena

Parlament BiH sicer še vedno ni ratificiral konec lanskega leta spremenjenega sporazuma o socialnem zavarovanju, ki omogoča izplačilo nadomestila za brezposelnost tudi delavcem BiH z začasnim bivališčem v Sloveniji. Po dosedanji uredbi, da nadomestilo prejmejo le delavci s stalnim bivališčem, namreč večina do tega ni upravičena.

V ZSSS so zgroženi, da BiH sprememb sporazuma še ni ratificirala. Če bi tudi bosanski delavci, ki začasno prebivajo v Sloveniji, imeli pravico do denarnega nadomestila, bi finančne obveznosti Slovenije znašale 4,4 milijona evrov. "Na ZSSS se nikoli ne bomo sprijaznili s tem, da se zaradi počasnosti mednarodne diplomacije kaznuje delavce, še manj pa s tem, da novi sporazumi vsebujejo diskriminatorne določbe," so zapisali v pismu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Damijan o sporazumu TTIP: Ovir bo manj, na podjetjih je, da to izkoristijo 1

Trgovinski sporazum med EU in ZDA (TTIP) bo dolgoročno povečal izvoz v ZDA, a bomo manj izvažali v EU, v študiji ugotavljajo ekonomisti...

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

TOP JOB
Delavci
Delavci Brezposelnost v Avstriji narašča: kaj to pomeni za iskalce dela

Avstrija je bila znana po eni najnižjih stopenj brezposelnosti v Evropi. Tudi zato sta marsikateri Slovenec in marsikatera Slovenka...

FINANCE
Članki
Članki Slovenci se vračajo! Bodo dobili službe? 2

Kriza in brezup sta številne Slovence v zadnjih letih odpeljala na tuje, toda nekateri se vračajo

IZVOZNIKI
Novice
Novice Kako delati v Avstriji in ne tvegati visokih kazni 2

Avstrija pred tujo konkurenco ščiti domača podjetja

FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?