Blog

Pred skupščino Pivovarne Laško

Čas branja: 1 min
22.06.2011  12:39
Bliža se težko pričakovani petek in z njim pričakovanja o morebitnem obratu strateškega razmišljanja lastnikov Pivovarne Laško. Tokrat im......

Bliža se težko pričakovani petek in z njim pričakovanja o morebitnem obratu strateškega razmišljanja lastnikov Pivovarne Laško. Tokrat imajo »lastniki po sili razmer« možnost, da postanejo konstruktivni upravljalci svojih lastniških deležev in prekinejo agonijo v kateri se je znašla skupina vodilnih podjetij proizvajalcev pijač po poskusu tajkunskega prevzema. Vsi, ki spremljamo lastniške zgodbe na področju proizvodnje pijač v Sloveniji se zavedamo, da je izvirni greh problemov, ki so nastali s Skupino družb Pivovarne Laško prav Odločba Urada RS za varstvo konkurence, ki je omogočila Pivovarni Laško prevzem Pivovarne Union, legalizirala monopolni položaj na področju proizvodnje in prodaje piva v Sloveniji in tako postavila osnovo za največjo farso v zgodovini slovenskega novodobnega klientelizma, ko sta Anton Turnšek in Boško Šrot v svojem plenilskem pohodu, sponzoriranem s strani politične elite, na osnovah zlorab konkurenčnega prava, zakona o prevzemih in gospodarskega kriminala, skoraj dosegla svoj cilj.

Bodo »lastniki po sili razmer« dovolili njunim naslednikom nadaljevanje te farse ali bo končno prevladala kapitalsko podjetniška logika brez dodatkov nacionalnega in mnogih drugih interesov?

Bodo lastniki dovolili upravi družbe Pivovarna Laško d.d., da sama, oziroma skrita za preostankom ne odstopljenih nadzornikov, izbira svoje nadzornike?

Bodo lastniki dovolili upravi družbe legalizacijo »pogodbenega koncerna« in jo s tem upravo odvezali odgovornosti za škodljivo delovanje v nasprotju s sklepi zadnje skupščine?

Bodo lastniki mirno prezrli dejstva, da je uprava Pivovarne Laško za odvetniške storitve in izdelavo pravnih mnenj in svetovanja, ki so namenjena predvsem obrambi predsednika uprave in njegovih najožjih sodelavcev pred kazenskimi ovadbami povezanimi z oškodovanjem družb Skupine družb Pivovarne Laško v času poskusa Šrotovega tajkunskega prevzema, namenila v letih 2009 in 2010 več kot 2 miliona EUR (zbir stroškov družb Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Fructal)?

Bodo lastniki še naprej mirno spremljali izčrpavanje Pivovarne Union, Radenske in Fructala v imenu »nacionalnega interesa«?

Bodo lastniki še naprej mirno spremljali »supermena« Dušana Zorka, ki že skoraj dve leti opravlja funkciji predsednika uprav tako Pivovarne Laško kot Pivovarne Union, katerih interesi si navkljub nelegaliziranemu izvajanju sinergij »pogodbenega koncerna« pogosto nasprotujejo?

Ali pa bo morda politična ali pa katera druga elita potegnila še zadnjega asa iz rokava in našla celotni Skupini družb Pivovarne Laško novega strateškega lastnika in s tem prekinila agonijo reprogamiranja kreditov, špekuliranja z dezinvestiranjem in s tem odprodajo posameznih »ne strateških« naložb?

Bomo videli, v nekaterih še vedno tli iskrica upanja po pravični rešitvi, ker »na koncu pravica vedno zmaga«, vprašanje pa je: Ali smo res že prišli do konca?

Jure Jež, nekdanji komercialni direktor Pivovarne Union

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Italijanska vlada je padla – premier Conte je napovedal svoj odstop 5

Kaj morate vedeti o razpletanju italijanske politične krize – na kaj je računal Salvini iz skrajno desne Lige, kakšno računico ima Di...

FINANCE
Se obetajo ležarine na depozite fizičnih oseb? O tem govori šef NLB Blaž Brodnjak 5

Prvi človek NLB v intervjuju za STA spregovoril o okolju nizkih obrestnih mer in posledicah, ki jih imajo te za banke

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Predlogi davčnih sprememb kmalu na vladi; kaj pričakujejo gospodarstveniki, obrtniki?

Največ vroče krvi bo pri predlogih za obdavčitev dobička podjetij in kapitala posameznikov

FINANCE
Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij … 2

V primeru predora Markovec je Dars za barvni premaz plačal 573.005 evrov dodatnih stroškov oziroma 68,5 odstotka prvotne pogodbene...

FINANCE
Bo pri javnih naročilih kaj manj kraj in izigravanja?

Učinkovitejše javno naročanje in večja odgovornost vseh vpletenih – to bi bil pravi čudež. Vanje pa ne verjamemo.

FINANCE
V Adrii spet brez plač, z rezervacijami na TRR in številnimi obljubami - na vrhuncu sezone 5

V letalskem prevozniku so se zavili v molk: Ničesar ne komentiramo

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

TOP JOB
Delavci
Delavci Bi raje videli, da vas zamenja robot ali človek?

V Sloveniji bo avtomatizacija v prihodnjih 15 do 20 letih vplivala na dobro polovico delovnih mest

MANAGER
Manager
Manager Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen

Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se...

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih