Blog

Družbeno odgovorno vlaganje v vrednostne papirje

Čas branja: 2 min
22.06.2011  10:37
Družbeno odgovorno vlaganje v vrednostne papirje je v zadnjih letih eden najhitreje rastočih segmentov na področju upravljanja premoženja......

Družbeno odgovorno vlaganje v vrednostne papirje je v zadnjih letih eden najhitreje rastočih segmentov na področju upravljanja premoženja v svetu. Trendi okoljevarstvene in družbene ozaveščenosti, ki so že dlje časa prisotni na drugih področjih življenja, so vse bolj aktualni tudi pri investiranju. Vse več posameznikov in institucionalnih vlagateljev postavlja poleg finančnih ciljev v investicijsko politiko tudi nefinančne, kot sta ekološka vzdržnost in širša družbena odgovornost. Danes je v Evropi na upravljanju v različnih oblikah družbeno odgovornih naložb več kot 5 bilijonov evrov sredstev, kar pomeni kar 87% rast v zadnjih dveh letih.

Sam koncept izločanja moralno spornih naložb obstaja že dolgo. Če izvzamemo posebnosti, ki jih vlagateljem v muslimanskem svetu narekuje šeriatsko pravo, so prve smernice družbeno odgovornega investiranja postavili kvekerji in baptisti v 18. stoletju, ko so nasprotovali naložbam povezanim s sužnjelastništvom in proizvodnjo orožja. V zadnjih dveh desetletjih 20. stoletja je razmah doživelo okoljevarstvo, kar se je začelo odražati tudi na selekcioniranju naložb nekaterih vlagateljev glede na negativne oz. pozitivne posledice poslovanja družb na naravo.

Vlagatelji se odločajo za družbeno odgovorne naložbe iz različnih razlogov: primarno gre za etične vzgibe, poleg tega verjamejo, da so takšne naložbe na dolgi rok donosnejše. Eden izmed razlogov je tudi nizka korelacija nekaterih družbeno odgovornih naložb s preostalim kapitalskim trgom, kar poveča razpršenost portfelja. Nekateri uporabljajo takšne naložbe tudi kot dober PR.

Definicija družbene odgovornosti je dokaj široka, toda v splošnem velja, da mora izpolnjevati tri kriterije: okoljevarstveni, družbeni in odgovorno upravljanje podjetja. Družbeni dejavniki so delovanje v korist širše skupnosti, ščitenje potrošnikovih interesov, spoštovanje delavskih in človekovih pravic, itd. Odgovorno upravljano podjetje naj bi imelo notranjo strukturo in mehanizme, ki onemogočajo zlorabo vodilnih položajev ter zagotavljajo ustrezne finančne in druge pogoje za zaposlene.

Obstajajo številni standardi za merjenje dejavnikov trajnostnega razvoja po posameznih industrijskih panogah. Upravljavci premoženja ponujajo sklade in portfelje , ki so prilagojeni ocenam družbene odgovornosti podjetij.

Pri selekciji družbeno odgovornih naložb v portfelj vrednostnih papirjev upravljavci v grobem uporabljamo tri različne pristope:

1. Tematski pristop - vlaganje v posamezne panoge (npr. obnovljiva energija, vodni viri),

2. Screening - uvrstitev oz. izključitev naložb iz vseh panog na osnovi seznama kriterijev družbene odgovornosti,

3. Proaktivni pristop - aktivni dolgoročni angažma upravljavcev pri vzpostavljanju koncepta družbene odgovornosti v podjetjih.

Največ govora je bilo v zadnjih letih o tematskem pristopu, kjer so vključene predvsem naložbe v alternativne vire energije pa tudi druge panoge, kot na primer komunalne storitve upravljanja z odpadki in vodnimi viri.

Poudariti je treba, da je za ekološko in družbeno ozaveščenega vlagatelja izpostavljenost tako ozkemu naložbenemu razredu, kot jih predstavljajo posamezne podpanoge, ki so nekatere za povrh še precej volatilne, precej tvegana. Bistveno primernejša je kombinacija prvega z drugim pristopom, kjer vlagatelj razprši naložbe še na podjetja iz drugih panog, ki pri poslovanju sledijo naravovarstvenim in družbeno odgovornim kriterijem.

Lahko pričakujemo, da se bo trend hitre rasti sredstev na upravljanju v družbeno odgovornih naložbah v Evropi nadaljeval in da bo tudi v Sloveniji začel pridobivati na pomenu.

Gregor Pipan, GBD Gorenjska borznoposredniška družba d.d. za FINport.si

gregor.pipan@gbd.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Italijanska vlada je padla – premier Conte je napovedal svoj odstop 5

Kaj morate vedeti o razpletanju italijanske politične krize – na kaj je računal Salvini iz skrajno desne Lige, kakšno računico ima Di...

FINANCE
Se obetajo ležarine na depozite fizičnih oseb? O tem govori šef NLB Blaž Brodnjak 5

Prvi človek NLB v intervjuju za STA spregovoril o okolju nizkih obrestnih mer in posledicah, ki jih imajo te za banke

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Predlogi davčnih sprememb kmalu na vladi; kaj pričakujejo gospodarstveniki, obrtniki?

Največ vroče krvi bo pri predlogih za obdavčitev dobička podjetij in kapitala posameznikov

FINANCE
Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij … 2

V primeru predora Markovec je Dars za barvni premaz plačal 573.005 evrov dodatnih stroškov oziroma 68,5 odstotka prvotne pogodbene...

FINANCE
Bo pri javnih naročilih kaj manj kraj in izigravanja?

Učinkovitejše javno naročanje in večja odgovornost vseh vpletenih – to bi bil pravi čudež. Vanje pa ne verjamemo.

FINANCE
V Adrii spet brez plač, z rezervacijami na TRR in številnimi obljubami - na vrhuncu sezone 5

V letalskem prevozniku so se zavili v molk: Ničesar ne komentiramo

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih 6 letih + Brezplačen vodič “Kako trgovati online s ceno zlata”

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca predhodnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15%.

TOP JOB
Delavci
Delavci Bi raje videli, da vas zamenja robot ali človek?

V Sloveniji bo avtomatizacija v prihodnjih 15 do 20 letih vplivala na dobro polovico delovnih mest

MANAGER
Manager
Manager Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen

Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se...

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih