Grška vlada prestala glasovanje o zaupnici

Čas branja: 1 min
22.06.2011  00:18
Novi resni izzivi grškega premiera Georgea Papandreua čakajo že naslednji teden

Obveščaj me o novih člankih:  

id-F62DO_papandreou_g3_bl.1282502006

Grška vlada premierja Georgea Papndreua je prestala glasovanje o zaupnici, poroča Reuters. Za zaupnico preoblikovani grški vladi se je izreklo 155 od 300 poslancev, proti jih je glasovalo 143, dva poslanca pa sta bila odsotna. Vlado so podprli vsi poslanci Papandreuove socialistične stranke Pasok.

"Če nas bo strah in zavržemo to priložnost, nas bo zgodovina kaznovala," je pred glasovanjem dejal Papandreu. "Politični razred v tej državi daje vtis, da se država ne zaveda resnosti krize," je dodal.

Pred parlamentom je bilo sicer zbranih tisoče protestnikov, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom, ki jih namerava sprejeti vlada prihodnji teden.

Rezi v plače, višji davki, privatizacija

Grški parlament bo že prihodnji teden odločal o sprejetju novih ukrepov za konsolidacijo javnih financ, ki jih od Grčije zahteva Evropska unija. Obeta se višanje davkov, rezi v plače in privatizacija državnih podjetij.

Če premier ne bi prestal glasovanja o zaupnici, bi morali Grki na predčasne volitve. Ker bi Grčija ostala brez vlade, država ne bi mogla sprejeti zahtevanih ukrepov, ki so pogoj za pridobitev naslednjih tranš posojil in verjetne dodatne pomoči EU.

To bi najverjetneje pripeljalo do bankrota Grčije, kar bi močno občutili finančni trgi po svetu ter skupna evropska valuta evro.

Prejšnji teden rekonstrukcija

Kot je znano, je grški premier prejšnji teden preoblikoval vlado, s čimer se je odzval na nezadovoljstvo znotraj svoje socialistične stranke Pasok. Rekonstrukcija se je zgodila za tem, ko je glavna opozicijska stranka Nova demokracija zavrnila Papandreuov predlog za oblikovanje velike koalicije.

Po zamenjavi ministrov je novi finančni minister postal

Evangelos Venizelos, ki je bil od leta 1994 v vladnih sestavah tiskovni, dvakrat kulturni, transportni, pravosodni, razvojni in nazadnje obrambni minister.

Za novega zunanjega ministra je bil imenovan 49-letni Stavros Lambrinidis. Obrambno ministrstvo je prevzel Panos Beglitis, George Kutrumanis je bil z mesta namestnika povišan v ministra za delo.Preberite tudi:

21.06.2011
19.06.2011
19.06.2011
21.06.2011
21.06.2011
21.06.2011
21.06.2011
20.06.2011
17.06.2011
24.06.2011
26.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Marmor, Mramor in grška drama 7

Bodo v Grčiji kmalu predčasne volitve? Se lahko zgodi, da v takšnem primeru pride na oblast skrajna desnica? Ni treba dramatizirati.

FINANCE
Članki
Članki Posel bolj skrbi nemirna Ukrajina kot grexit 2

Bo politka zmogla bolj prožna stališča v korist gospodarstva?

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Grčija dobila priložnost, da dokaže reformno voljo 2

Oster boj proti korupciji in izogibanju davkom, manj ministrstev, manj neplačnih dodatkov za uradnike, a tudi postopno zvišanje minimalne...

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema