Komentar

Nacionalni interes: spoštujmo ustvarjalce

Čas branja: 2 min
21.06.2011  22:30
Naš interes je, da smo blizu držav, ki se znajo dobro upravljati.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Spiegel dodaj

Trume na trgih Grčije in Španije, predvsem mladih ljudi, pošiljajo resno sporočilo lokalnemu in evropskemu establishmentu. V samoupravljavskih časih so nas pri predmetu STM (samoupravljanje s temelji marksizma) učili, da je nesmiselno, da bi jugoslovanski delavec stavkal, saj je sam lastnik proizvajalnih sredstev. Seveda to ni bilo res, resnični lastnik je bila partija, ki je s svojim nategom uživala nezasluženo rento. Kdo danes nateguje protestirajoče?

Grški proces bankrotiranja, čemur se lahko pridružijo tudi druge, predvsem sredozemske države, ogroža evro. Korenine razkroja so v dolgoletnem friziranju javnofinančnih bilanc oziroma čezmernem zadolževanju za dionizijsko trošenje v grško-rimskih gospodarstvih. Mar ta nikoli niso bila denarno kompatibilna denimo z Nemčijo, Avstrijo, Nizozemsko, Finsko? Ali evro kot tak torej sploh nikoli ne bi smel obstajati? To so vprašanja, o katerih dandanes največ razglabljajo v nemškem tisku (denimo v knjigi Zadnja leta evra ali v tedniku Spiegel). Recimo bobu bob: prav mogoče je, da evrski denarni prostor, tak, kot je, razpade in da gre za začetek globokega političnega preoblikovanja.

Naš interes je, da smo blizu držav, ki se znajo dobro upravljati.

Kje je tu Slovenija? Kakšen naj bi bil naš nacionalni interes? Odgovor: bolj kot kdaj prej se je treba odmakniti od grško-rimskega vladanja. Sredozemske in balkanske države so lahko izjemno prijetne, tam se resnično lahko srečaš z radostjo, tudi s poslom, prijateljstvom, uživanjem, a slog vladanja v teh okoljih pač ni nekaj, za kar bi si prizadevali v Sloveniji. Da pa smo v Sloveniji blizu temu slogu vladanja, priča recimo podatek, da se je naša država znašla v evropskem vrhu pri povečevanju javnega dolga glede na BDP.

Ta stopnja se je, kot piše v omenjenem Spieglu, v zadnjih šestih letih zvišala za 16 točk, pred nami so samo Francija, Španija, Portugalska, Grčija in Irska. In za kaj smo porabili ta dolg? Neproduktivno? Pa koliko drugih praktičnih primerov je še, ki pričajo o našem grško-rimskem vladanju! Ne tolažimo se s tem, da je naš dolg še kar obvladljiv, v hipu smo lahko tam, kjer nikoli ne bi hoteli biti.

Nacionalni interes torej je, da država začne pametno varčevati pri odhodkih, da usposobimo bančni sistem za podjetja (privatizacija), da negujemo šolstvo, predvsem tehnične vede, imamo razumno socialo in zdravstvo, da vsaj malo razbremenimo gospodarstvo (delo z višjo dodano vrednostjo), da reformiramo s posluhom za ljudi, ki ustvarjajo, ne pa da reforme omogočajo nadaljnjo pašo rentniških skupin po tistih, ki ustvarjajo.

In to je to: največja reforma je reforma v glavah, da začnemo spoštovati ustvarjanje, ki učinkovito žene naprej, in da ustvarjalci v glavah državnih uradnikov niso objekti, na katere se gleda vzvišeno in so dobri samo za to, da se jih pleni. Le "nezadolženi", pametni in ustvarjalni bomo pristali v skupini Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Finske. Če pa bomo dopustili, da se nam politiki kar naprej rogajo, če jim dopustimo, da v brk javnosti, ki se je že zdavnaj navadila na varčevanje, povedo, da nimajo kje varčevati, saj gre večina odhodkov države za plače, njihove mase pa že ne bodo krčili, potem bomo podobni Grčiji.

In zdaj se vrnimo k začetnemu vprašanju. Proti komu protestirajo mladi na jugu Evrope? Menim, da proti svojim prednikom, ki so jim, da so lahko postali privilegiranci, ugrabili denar in prihodnost. Mladi socialisti protestirajo proti socialističnemu establishmentu (leve ali desne provenience, da se razumemo), ki nima zveze s pravičnostjo, ampak samo z neustvarjalnostjo in izdatnimi ter nezasluženimi priboljški.

karikatura 119


Več iz teme:  

Preberite tudi:

21.06.2011
21.06.2011
26.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Zakaj so Bosanci pred Slovenci 21

Bosanec je srečen, če ni vojne, Slovenec pa nesrečen, ker ni več prvi

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...