GZS: Poslovna pričakovanja so se zelo poslabšala

Čas branja: 2 min
21.06.2011  19:41
Dostopnost kapitala je manj ugodna, slabša so tudi pričakovanja glede prihodnje prodaje, kaže anketa GZS, ki jo vodi Samo Hribar Milič
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Poslovna pričakovanja podjetij so se v obdobju od začetka krize močno poslabšala, pozitivni impulzi izhajajo le z izvoznih trgov, velik upad podjetja ocenjujejo še naprej na področju investicij, znižuje se pričakovano število zaposlenih, v najnovejši anketi o poslovnih pričakovanjih in učinkih protikriznih ukrepov ugotavlja GZS.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila izvršna direktorica za zakonodajo in politike GZS Alenka Avberšek, dobrih 34 odstotkov podjetij pričakuje, da se bo prodaja na tujem trgu povečala, 45 odstotkov jih pričakuje enak obseg, 21 odstotkov pa jih pričakuje zmanjšanje.

Skoraj polovica podjetij pričakuje manjšo prodajo

Razmere na domačem trgu so povsem drugačne: zmanjšanje prodaje pričakuje 41 odstotkov podjetij, enak obseg 38 odstotkov in 21 odstotkov povečanje zvišanje prodaje.

Da bo število zaposlenih ostalo enako, jih napoveduje 54 odstotkov, medtem ko zmanjšanje pričakuje 32 odstotkov, povečanje pa 14 odstotkov anketiranih podjetij.

Dobrih 53 odstotkov napoveduje, da bo zmanjšalo zasebne naložbe, dobrih 13 odstotkov jih bo povečalo, 33 odstotkov pa pričakuje enak obseg investicij. 57 odstotkov jih pričakuje zmanjšanje javnih investicij, 40 odstotkov napoveduje enak obseg, trije odstotki pa pričakujejo, da se bodo javne naložbe povečale.

Tri četrtine jih meni, da je dostopnost kapitala manj ugodna

68 odstotkov anketiranih podjetij napoveduje bistveno povišanje nabavnih cen, enako četrtina in nižje sedem odstotkov. Višje prodajne cene pričakuje 22 odstotkov podjetij, enake 46 odstotkov in nižje 32 odstotkov.

Za 77 odstotkov anketiranih podjetij je dostopnost kapitala manj ugodna, enaka za 21 odstotkov, medtem ko je za dobra dva odstotka podjetij dostopnost kapitala bolj ugodna.

Plačilni roki na domačem trgu so se letos v primerjavi z letom 2010 za 62 odstotkov podjetij podaljšali, boljše pa je stanje pri terjatvah v tujini, kjer so plačilni roki za 52 odstotkov podjetij ostali enaki.

Podjetja kljub problemom z likvidnostjo večinoma plačujejo obveznosti do države - to jih dela 78 odstotkov, se pa veča odstotek tistih, ki plačujejo z zamudo do osem dni (teh je letos dobrih šest odstotkov).

Daljši plačilni roki

Podaljšali so se plačilni roki v javnih naročilih države. Država sicer v javnih naročilih za blago plačuje nekoliko manj ugodno kot pri plačilih za storitve in bistveno bolje kot pri plačilih za gradbena dela. Le pet odstotkov plačilnih rokov za gradbena dela je do 30 dni, 50 odstotkov od 31 do 60 dni, 25 odstotkov od 61 do 120 dni ter 15 odstotkov nad 120 dni.

Po pojasnilih Avberškove pa so občine bistveno manj varen plačnik kot ostale državne institucije.

Anketa je po njenih besedah pokazala, da so bile svarila pred sprejemom zakona o preprečevanju zamud pri plačilih več kot upravičena. Od 57 odstotkov podjetij, ki so sodelovala v obveznem pobotu, jih je 50 odstotkov dobilo pokritih manj kot odstotek obveznosti.

Da se je likvidnost po uvedbi večstranskega obveznega pobota poslabšala, jih je menilo 25 odstotkov, da se je bistveno poslabšala, jih je ocenilo devet odstotkov, medtem ko je po mnenju 60 odstotkov anketiranih podjetij ostala enaka.

"Kar smo svarili, se dogaja"

avberšek

"To, kar smo svarili, da bo zakon podaljšal plačilne roke, da bo likvidnost zmanjšana, da bo zmanjkovalo denarja za plače, prispevke in odplačilo posojil, se dogaja, tudi v podjetjih, ki so bila tik pred spremembo zakona sorazmerno dobro likvidna," je poudarila.

Avberškova je ob tem še ocenila, da pobot povečuje plačilno nedisciplino, ker se podjetja svojih obveznosti lotevajo tako, da jih prijavijo v pobot in na ta način zavlačujejo s plačili.

Na anketo, ki je je GZS opravila maja, je odgovorilo 631 gospodarskih družb: 448 mikro podjetij, 75 malih, 60 srednje velikih in 53 velikih podjetij.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Slovenija postaja država podjetnikov iz nuje 2

Skoraj 43 odstotkov nastajajočih podjetij je lani nastalo iz nuje, ker ustanovitelji ne vidijo druge možnosti za zaslužek, kažejo prvi...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Plačil brez zamud v Sloveniji je več kot v povprečju v Evropi

Tako kažejo podatki Dun & Bradstreet - podjetja v Sloveniji so med drugim uvajala predplačila

AVTO
Novice
Novice Švedi najboljši vozniki v Evropi, Italijani najnevarnejši 10

Tako so ocenili Evropejci, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi - Slovencev anketa ni zajela

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

OK & EN
Novice
Novice Energetska odvisnost Slovenije v 2014 rekordno nizka

Zaradi obilnih padavin v letu 2014 in neprekinjenega delovanja jedrske elektrarne je bila energetska odvisnost Slovenije v tem letu...

FINANCE
Članki
Članki Sonce rasti je zasijalo... in vse se vrti okoli avtomobilov 3

V prvem četrtletju so rast poganjali avtomobilska industrija, z njo povezane dejavnosti in turizem

FINANCE
Članki
Članki Naša nepremičninska žaba še vztraja v kotlu 24

V utvari, da bodo nepremičnine kmalu spet precej dražje, tisti, ki jih želijo prodati, odlašajo in mencajo, trg pa se zato še vedno ni...

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...