Komentar

Ustavite Spomenko Hribar!

Čas branja: 2 min
21.06.2011  18:57
Ko bo Spomenka Hribar spoznala, da je kvazilevica postala pollopovska združba, ki v skrbi za svoj materialni položaj uničuje materialne temelje Slovenije, potem bo to velik napredek in prostor za nastanek nove levice

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ko sem prebral zadnje pismo javnosti Spomenke Hribar, tokrat poslancem državnega zbora, me je prijela sveta jeza. Gospa se zgraža nad predlogom zakona o javnih zavodih, ki naj bi omogočil izginjanje premoženja, ki ga je ustvarila nekdanja levica.

Prvič, dovolj imam, da nas, prebivalce Slovenije, »ugledni posamezniki« (a la Spomenka Hribar) ali »ugledni ekonomisti« (a la Mencinger, Ribnikar, Mramor ...) obravnavajo kot nekoliko retardirani plebs, ki ga je treba razsvetliti. Njihova dvolična vloga se razkrije že pri pokojninski reformi, saj so vsi omenjeni tako ali drugače pomagali »luknjati« pokojninsko blagajno, zdaj pa nas silijo, da »zdravo za gotovo« kupimo njihove najnovejše domislice.

Drugič, javni zavodi potrebujejo temeljito reformo. Skrajni čas. Takšni, kot so, so relikt prejšnjega sistema, saj so povsem odvisni od države, so hlapci in po drugi strani Kralji na Betajnovi. Še več, zdaj, ko ni več prejšnjega političnega sistema nadzora (zveza komunistov, tajna policija ...), so direktorji zavodov tako rekoč popolnoma samostojni. Svet zavoda pa okrasek. Po drugi strani pa so ti direktorji zavodov zlizani s politično opcijo, ki jih je nastavila.

To je treba spremeniti. Absolutno. Vodstvom zavodov je treba zagotoviti določeno avtonomnost in neodvisnost od določene trenutne politične opcije. S tem pa se poveča tudi njihova odgovornost.

Tretjič, Spomenka Hribar romantično evocira, da je današnje premoženje zgradila levica. Takšno izjavo bi človek razumel v vrenju leta 1968, zdaj pa je neokusna. Keopsove piramide ni zgradil faraon Keops, ampak sužnji za pest ovsa in množico udarcev z bičem. Premoženja Slovenije ni zgradila levica, ampak delavci, ki so za to dobili plačilo. Takšno ali drugačno. Znana je zgodba, ko je ministru za gospodarstvo Francu Leskovšku Luki po vojni zmanjkalo delavcev za gradnjo Litostroja in mu je policaj minister Matija Maček polovil tisoč delavcev, ki so za leto ali dve odšli na »družbeno koristno delo«.

Četrtič, Spomenka Hribar je nedosledna. Zakaj ni protestirala tudi takrat, ko je pred desetletjem in še kaj vladajoča stranka LDS z razprodajo družbenih stanovanj izvedla največji rop (s konsenzom drugih strank seveda) državnega premoženja v zgodovini Slovenije. Vse to je bilo premoženje minulih generacij. Ko smo s tem mladi generaciji odrekli pravico do dostojne prihodnosti.

Ko bo Spomenka Hribar spoznala, da je kvazilevica postala pollopovska združba, ki v skrbi za svoj materialni položaj uničuje materialne temelje Slovenije, potem bo to velik napredek in prostor za nastanek nove levice.

Petič, Spomenka Hribar je še drugič nedosledna. Zakaj ne protestira, ko Igorja Omerzo ne spustijo v Arhiv Slovenije? Kajti, če kaj, potem so arhivi SDV avtentično premoženje in dediščina nekdanje levice. So bistvo tedanje oblasti.

Šestič, dovolj imam Spomenke Hribar, ki, čeprav so jo leta 1985 izključili iz partije, še ne more skleniti svoje življenjske zanke brez te kvazilevice. In s tem davi vse nas. Ko bo spoznala, da je ta kvazilevica postala nekakšna pollopovska združba, ki v skrbi za svoj materialni položaj uničuje materialne temelje Slovenije, potem bo to že velik napredek in prostor za nastanek nove levice. Namreč, kot sem že dejal, tudi Robert Mugabe, ki je svojo državo dobesedno opustošil, govori, da se zavzema za ideale socializma.

Za konec. Blagovna znamka Spomenke Hribar je politična sprava. Zadnjič mi je nekdo rekel: Kakšna sprava? Zločini slovenske cerkve ali slovenskih komunistov so pač zločini, ki se jih kaznuje po zakonu. Ljudje pa imamo različne politične interese in res ni nobene potrebe, da bi se »pravljali«, gre za to, da se uskladimo in znamo med seboj komunicirati, ne glede na politične razlike. In to je glavna naloga Slovenije.

P. S.: Leta 1992, kmalu bo dvajset let tega, je Spomenka Hribar objavila politični manifest Ustavite desnico! V letu 1992 torej, ko se je Zveza komunistov preoblikovala in kameleonizirala prek dveh strank v stabilno oblast kvazilevice, njen manifest le teoretsko ošmišlja Kučanov poziv, da potrebujemo »žlahtno desnico«!

Bojan Korsika, revija Vzajemna

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva') Financ.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

28.06.2011
07.07.2011
14.07.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Paradoksi slovenskih levičarjev 33

Če slovenskega levičarja nikjer ne vidiš, to ne pomeni, da si slep

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih 6 letih + Brezplačen vodič “Kako trgovati online s ceno zlata”

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca predhodnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15%.