Pahor: Grčija bi lahko postala evropski Lehman Brothers

Čas branja: 1 min
21.06.2011  16:36
"Če želi Grčija dobiti pomoč Evrope, bo morala sprejeti reformne ukrepe, sicer bi lahko postala Lehman Brothers evrskega območja", pravi premier
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

borut pahor

Grčija bo morala sprejeti reformne ukrepe, če bo želela, da ji Evropa solidarno pomaga pri izhodu iz dolžniške krize, je danes v DZ povedal premier Borut Pahor. Če ji nadaljnje pomoči ne bi odobrili, bo morda postala "Lehman Brothers evrskega območja", je opozoril premier in dodal, da to za območje skupne valute ne bi pomenilo nič dobrega.

"Ta hip se zdi, da se mednarodna skupnost ni bila sposobna dogovoriti o instrumentih za resnejši nadzor nad bančnim sistemom, kar po mojem mnenju še naprej omogoča nevaren moralni hazard in igranje z varčevanjem ljudi po vsem svetu, zlasti v modernem," je prepričan premier.

Možnost nove recesije

Kakšne posledice bi to imelo za evrsko območje, Pahor ni znal napovedati, je pa dejal, da nič dobrega, morda novo recesijo. Slovenija mora paziti, da se ne zadolži prek razumne meje, da ustvarja delovna mesta in da ostane znotraj valutne skupine, v kateri sta Nemčija in Francija, je prepričan predsednik vlade.

Križanič: Pomoč Grčiji po načelu solidarnosti

Minister za finance Franc Križanič je ob tem na vprašanje Zvonka Černača iz SDS spomnil, da pomoč Grčiji temelji na načelu solidarnosti in proporcionalnosti evrskega kluba. Slovenija je s tem prevzela odgovornost, ki jo prinaša članstvo v območju evra, ki je Sloveniji pomagalo pri premagovanju krize.

"Neke ekonometrične študije kažejo, da bi razpad sistema evra in s tem zmanjšanje t.i. liberalizacijskega učinka v medsebojni menjavi - tako dobrin kot proizvodnih faktorjev - vplivalo na približno 20-odstotni padec bruto domačega proizvoda," je opozoril Križanič.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

22.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Marmor, Mramor in grška drama 7

Bodo v Grčiji kmalu predčasne volitve? Se lahko zgodi, da v takšnem primeru pride na oblast skrajna desnica? Ni treba dramatizirati.

FINANCE
Članki
Članki Posel bolj skrbi nemirna Ukrajina kot grexit 2

Bo politka zmogla bolj prožna stališča v korist gospodarstva?

FINANCE
Članki
Članki Zaupanje v bančništvo 5

Nič nimam proti temu, da delničarji in imetniki obveznic uberejo pravno pot, torej prek sodišč, če menijo, da so bili nepravično...

FINANCE
Članki
Članki Evropa je več kot evro

Ob poplavi instantnih informacij kot da raste nesposobnost videnja širše slike. V ospredju so sama drevesa, ne vidi se nobenega gozda.

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...