Razkrivamo: Skrivnosti Unaicovih bajnih zaslužkov

Čas branja: 16 min
22.06.2011  09:55
Približno 3.500 Slovencev in drugih udeležencev iz tujine je na marčevskem srečanju mednarodnega podjetja Unaico v ljubljanskem Tivoliju izrazilo blaženo navdušenje nad podjetjem in svojimi zaslužki z njim. "Gre za najboljšo poslovno priložnost našega časa," se tudi sami pohvalijo na svoji spletni strani.

Obveščaj me o novih člankih:  

kovček denar

Kos pogače si očitno želi tudi vse več Slovencev. Metod je recimo v letu in pol z vložkom dva tisoč evrov prek tega podjetja ustvaril bajnih 30 tisočakov. Toda mi smo Unaico vzeli pod drobnogled in odkrili še drugo plat medalje, o kateri marsikateri član Unaica ne želi preveč razmišljati. Kaj se torej skriva v ozadju bajnih zaslužkov?

"Nekdanji inženir - star je 30 let - iz Avstrije, ki ima pod sabo pet tisoč ljudi, je vložil osem tisoč evrov in v letu dni že zaslužil svoj prvi milijon."

Pred osmimi meseci sva kupila Unaicov prednostni bronasti paket za 500 evrov, zdaj imava na računu 20 tisoč evrov. V najini mreži je približno 450 ljudi," nam je na Unaicovi konvenciji v Ljubljani zaupal mlad par iz Bolgarije. Njun sponzor, 30-letni nekdanji inženir iz Avstrije, ki ima pod sabo pet tisoč ljudi, je vložil osem tisoč evrov in v letu dni že zaslužil svoj prvi milijon. Dobičke jim prinašajo tako imenovane opcije za prihodnje certifikate (OPC), ki jih dobijo z nakupom zlatih in bronastih prednostnih paketov.

Poleg tega člani Unaica služijo tudi z mreženjem. Kako? Zaslužki članov so odvisni od tega, koliko članov se nabere v njihovi celotni mreži in koliko ti zapravijo. "Gre za najboljšo poslovno priložnost našega časa," se Unaico pohvali na svoji spletni strani. Ob tem pa skopo pojasnijo, češ da ponujajo možnost zaslužka prek svojega družabnega omrežja SiteTalk, ki bo po njihovem prepričanju nekoč večji od Facebooka in Twitterja. Poleg omrežja ponujajo tudi različne izdelke in storitve pod blagovno znamko SiteTalk. "To je srce našega posla. To je naš edini posel," za Moje finance pojasni Frank Ricketts, podpredsednik družbe Unaico. Koliko Slovencev je ta hip že vključenih, podatkov nismo dobili, izvedeli pa smo, da so med bolj aktivnimi.

unaico

Komu mar SiteTalk

Toda zanimivo. Naši sogovorniki, člani Unaica, v nasprotju z Rickettsom, ne omenjajo veliko SiteTalka, ampak govorijo o opcijah za prihodnje certifikate oziroma OPC in z njimi tudi trgujejo. Seveda smo preverili, kaj bi to sploh lahko bilo, in ugotovili, da gre za unikatno pogruntavščino Unaica.

"Za OPC prvič slišim. Po vsej verjetnosti ga je iznašel nekdo, ki nima dobre poslovne ideje, je pa sposoben prepričati posameznika, ki sicer previdno ravna z denarjem in v trgovini kupuje cenejše izdelke, da brez premisleka vloži v nekaj, od česar najverjetneje ne bo imel nič, morda pa bo ostal tudi brez glavnice," razmišlja Tine Verbole iz Unicredit banke.

O poznavanju OPC smo vprašali tudi svetovno znanega borznega mačka Jima Rogersa, ki je za našo revijo zatrdil, da tega ne pozna. Poleg tega za Unaico ali SiteTalk sploh še ni slišal. Celo največji spletni brskalnik Google ne najde OPC.

Kaj torej sploh so ti skrivnostni OPC? OPC člani Unaica prejmejo kot nekakšno darilo po tem, ko z nakupovanjem izdelkov v okviru spletne trgovine SiteTalk in Unaico zberejo določeno število točk, ki jih Unaico imenuje Business Value (BV). Gre za nekakšno nevtralno enoto, ki je zamenljiva za resnično valuto - evro. Menjalni tečaj enega BV je en evro. In kako OPC vidi podpredsednik Unaica Ricketts? "OPC so brezplačni in ničvredni, nimajo nikakršnih pravic, ne do dobička, glasovanja, pomenijo zgolj priznanje za uspeh pri prodaji.

Z OPC nagradimo svoje prodajalce; člani na višjih ravneh, ki ustvarijo nadpovprečno število BV, pa celo dobijo Rolexovo uro, ček za 100 tisoč evrov, 300 tisoč evrov vredne vile na Tajskem," pojasni Ricketts in še posebej poudari, da OPC nikakor niso finančni instrument. To naj bi celo potrdilo 37 odvetnikov iz različnih držav, med njimi tudi ljubljanski odvetnik Goran Kanalec, pa tudi slovenska agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), večkrat poudari Ricketts.

Na ATVP so pred časom, potem ko so proučili dokumentacijo, ki jo je poslal Unaico, res umaknili svoje opozorilo pred naložbami v Unaico, z razlago, da nadzirajo zgolj družbe, ki opravljajo investicijske storitve in posle. Unaico torej tega po njihovem mnenju očitno ne počne.

Ničvredni, a mamljivi OPC

Kakorkoli, zanimivo je, da podpredsednik Unaica Ricketts večkrat poudari, da so OPC, ki jih podarjajo svojim članom, ničvredni, po drugi strani pa so njihovi člani prepričani povsem drugače. Ti jih namreč živahno kupujejo in prodajajo, in sicer na notranjem trgu, ki ga prav tako organizira kar Unaico sam, v okviru svoje spletne strani. "To počnejo člani med seboj, mi (menedžment, op. a.) pa jih nikoli nismo kupovali ali prodajali," pojasni Ricketts.

Član Unaica Metod se nam je pohvalil, da je decembra 2009 za nakup zlatega paketa zapravil dva tisoč evrov, s čimer je bil nagrajen z 20 tisoč OPC, katerih vrednost je zdaj že blizu 30 tisoč evrov. Kaj se dogaja z njegovimi OPC, spremlja vsak dan, vendar z njimi ne trguje. Je pa res, da denarja še ni poskušal dvigniti. Pa tudi če bi ga hotel, ga v celoti niti ne bi mogel, saj je 55 odstotkov vseh OPC še v hrambi.

"To pomeni, da z njimi zdaj še ne morem razpolagati. Vsake tri mesece pa se določen del teh OPC-jev sprosti, " pojasni. Ta hip bi lahko unovčil približno osem tisočakov, kar je glede na prvotni vložek 300-odstotna donosnost.

In kako sploh poteka trgovanje? Podarjenih OPC ni možno prodati v 60 dneh po prejemu, kupljenih prek trgovalne platforme pa po sedmih dneh. Za tisoč OPC moraš zbrati dva tisoč BV; za 125 OPC pa 500 BV. Uniaco je članom, ki se želijo čim prej dokopati do OPC, ponudil tudi bližnjico - prek [www.unaico.com] lahko kupijo tako imenovani prednostni zlati paket za dva tisoč evrov, ki prinese dva tisoč BV, ali bronastega za 500 evrov, ki prinese 500 BV.

Naši sogovorniki pravijo, da OPC zbirajo tako, da preprosto odpirajo nove račune z različnimi uporabniškimi imeni in kupujejo pakete z namenom, da pridobijo OPC. V povprečju potrebuješ približno tri pakete, da se greš lahko "posel", nam je povedal Tone, strastni privrženec Unaica, ki pa žal ne želi razkriti svojih dobičkov. Vsebina paketov se sicer vseskozi spreminja, vanje je vključenih tudi vse več produktov. Metod, ki je z nakupom zlatega paketa decembra 2009 dobil okrog 20 tisoč OPC, bi jih zdaj le tisoč. Kot zanimivost dodajmo, da se je cena enega OPC v zadnjem mesecu gibala od 0,10 do 0,12 centa, kar pomeni, da je vrednost tisoč OPC od 100 do 120 evrov.

Kako se določa cena

Menedžment sicer nerad govori o OPC. Ricketts pravi, da za dogajanje v povezavi z njimi ne prevzemajo nikakršne odgovornosti, kar je jasno zapisano v vseh dokumentih, še poudari. To je sicer kar težko razumeti. Svojim članom, kot že rečeno, namreč najprej OPC podarijo, potem jim ponudijo trgovalno platformo, kjer si to med seboj izmenjujejo, menedžment pa celo regulira ceno.

V zadnjem letu in pol so izvedli kar tri cepitve OPC - prvič, ko je cena dosegla 30 centov, ter drugič in tretjič, ko je cena dosegla 20 centov. V vseh primerih so ceno zrezali na 10 centov in tako ustvarili psihološki občutek nizke cene. Ko se bliža cepitev, pa je najbolj živahno na "borzi", pravi Tone. Metod, ki je decembra 2009 prejel okrog 20 tisoč OPC, jih ima zdaj zaradi cepitve krepko čez 260 tisoč. Zanimivo je, da je Unaico določil maksimalno število OPC, ki jih lahko član proda na dan - to je 2.500. Torej, da bi se Metod znebil vseh svojih OPC, bi jih moral prodajati 96 dni.

"Svetovno znani borzni guru Jim Rogers za Unaico in SiteTalk še nikoli slišal."

Koliko je vseh OPC na notranjem trgu, Ricketts ne ve, češ da to ni njegovo področje. Koliko cepitev še načrtuje? "Nič ni načrtovano vnaprej. Ne določamo dogajanja na trgu, to počnejo člani," pravi. Kdo pa potem določa ceno? "Ne reguliramo je v običajnem pomenu," pravi. Ne glede na Rickettsove navedbe pa je cena OPC očitno vendarle regulirana celo do te mere, da kupci natančno vedo, kdaj se bo dvignila. "Petek 23:59 se cena delnice (OPC, op. a.) dvigne na 0,12 EUR!!!

Tako da vsi, ki še nimate paketov z delnicami, pohitite z odločitvijo... " so recimo zapisali aprila 2010 v e-pismu, ki ga razpošilja skupina slovenskih članov Unaica, ki sicer ni uradna izjava Unaica. Dnevni promet z OPC se po naši oceni giblje med pol milijona evrov pa do 2,5 milijona evrov. S tem trg OPC brez težav konkurira dnevnemu prometu na ljubljanski borzi.

Kotacija na borzi?

Navdušenost nad OPC tiči v še eni napovedi menedžmenta - matično podjetje Unaico Holding Group iz davčne oaze Kajmanskih otokov nameravajo uvrstiti na borzo. "Na IPO (prva izdaja delnic, op. a.) se pripravljamo od julija 2010. Pri tem nam svetuje mednarodno podjetje. Iskreno menim, da priprave ne bodo končane do konca leta 2012 oziroma do začetka leta 2013. Vendar to še ne pomeni, da bomo podjetje uvrstili na borzo. Trg bo pokazal, kdaj in na katero borzo ga bomo uvrstili. Razmišljamo o kotaciji na eni izmed večjih borz, kot so londonska, frankfurtska, newyorška ali hongkonška," pojasnjuje Ricketts, ki je odgovoren za priprave na IPO. Več o tem, kdo jim svetuje, v okviru.

In kakšno povezavo ima IPO z OPC, oziroma kaj bi s kotacijo podjetja pridobili lastniki OPC? Bodo OPC mogoče zamenljivi za delnice, recimo eden za eno? "Ne. Ker želimo nagraditi ljudi, ki nam pomagajo graditi posel, je naš namen, da oblikujemo formulo, kjer bomo določen del OPC zamenjali za B-delnice (gre za delnice, ki so pogosto brez glasovalnih pravic ali pa so te manjše, op. a.), ki jih bomo šele izdali, če bomo sploh izvedli uvrstitev delnic na borzo. Tega nam namreč ni treba narediti, kar jasno piše v vseh dokumentih," že vnaprej seje dvome o resnosti kotacije Ricketts. Družba sicer redno hrani domišljijo članov s tem, da bo njihovo družabno omrežje SiteTalk večja zgodba od velikana Facebooka, katerega ocenjena tržna vrednost je zdaj okoli 65 milijard dolarjev.

"Čeprav Unaicovi člani z opcijami za prihodnje certifikate veselo trgujejo na njihovi spletni strani, podpredsednik Unaica Frank Ricketts pravi, da so ničvredni in le priznanje za uspeh pri prodaji."

Zasoljene cene trgovine SitaTalk

Čeprav podpredsednik Unaica trdi, da je SiteTalk srce posla Unaica, pa naših sogovornikov recimo nakupovanje prek spletne trgovine SiteTalk sploh ne zanima. Pojasnimo, zakaj. Vsi izdelki v trgovini imajo poleg cene navedene tudi BV. Če želi nekdo zbrati najmanj 500 BV, da bi dobil 125 OPC, bi moral sam ali njegovi člani v mreži zapraviti celo premoženje. Če bi recimo kupil uhane z 0,9-karatnim diamantom in 18-karatnim belim zlatom, za katere bi odštel 4.609 evrov, bi dobil 461 BV.

Te uhane bi sicer precej preplačal, saj naše poizvedovanje kaže, da jih v eni od spletnih trgovin ponujajo že za 1.390 evrov, v drugi pa za 1.510 evrov. Kupiti pa bi moral še recimo Samsungov televizor SyncMaster P2770HD, ki stane 410 evrov, za kar bi dobil 46 BV. Pri nas bi enako televizijo dobili že za 345 evrov. Opazili smo recimo tudi, da ponujajo pet e-knjig za tri do štiri evre, medtem ko jih na spletu dobite zastonj.

Razlog za nezanimanje za spletno trgovino SiteTalk je najbrž torej v tem, da so izdelki v tej trgovini v povprečju dražji kot drugje, kar priznavajo tudi naši sogovorniki. Ne samo da so cene zasoljene, tudi ponudba v trgovini SiteTalk je precej klavrna. Po oceni Rickettsa naj bi bilo v trgovini sicer več kot štiri tisoč izdelkov, od tega pa smo našteli 1.330 prstanov in uhanov, zelo skromna je ponudba elektronike, le dobrih 110 izdelkov.

Kaj pa izplačila

Vrnimo se nazaj k donosom. Vprašati se je treba, ali so donosi, ki jih omenjajo naši sogovorniki, tudi dejansko izplačani ali so le navidezni - pač številke na računalniških zaslonih. Pa tudi, kako se sploh izplačujejo?

"Denar brez težav dvigujem, moji starši dobijo še eno pokojnino zraven," nam je povedal Tone. Očitno pa se nekaj zatika. V zadnjem neuradnem e-pismu so namreč zapisali, da zaradi tehničnih težav pri obračunu točk in izplačilu denarja, ki mimogrede trajajo že nekaj časa, ni potrebno delati panike, pa čeprav se širijo govorice, da je Unaico v težavah.

Tone nam je še v dokaz pokazal Mastercardovo kartico z logotipom Towaha, s katero naj bi dvigoval denar. Zmotno je mnenje, da za izplačilo denarja s Towahovega računa potrebuješ predplačniško kartico mastercard, je pa res, da mora član, ki želi prejeti izplačila, odpreti račun na Towahu, ki pa ni banka, kakor zmotno mislijo člani Unaica. Towah ponuja svoje storitve spletnih plačil zgolj družbam in njihovim strankam, ki se ukvarjajo z "multi level" marketingom (MLM). Stanje na računu pri Towahu ni predmet državnih garancij depozitov, ki jih poznamo v večini držav. Na Unaicu trdijo, da je možno denar neposredno nakazati na račun pri izbrani banki.

Je pa ob tem, mimogrede, zanimiva tudi zgodba o soustanovitelju Towaha in izvršnemu direktorju Toru Andersu Petteroeu, ki je po navedbah norveških medijev eden od ustanoviteljev piramidne igre World Games, v kateri je denar izgubilo 200 tisoč Norvežanov.

Ustanovitelj že v zaporu

Toda tudi Unaico se ne more otresti nalepke, da gre v njihovem primeru za piramido oziroma denarno verigo, ko se provizije oziroma donosi članom izplačujejo z vplačili novih članov. Razlogov za to je več. Najpogosteje se v tujih medijih omenja vpletenost nekaterih vodilnih v različne sheme. Na spletu na primer najdemo, da sta bila Jarle Thorsen, idejni oče Unaica, in Rune Evensen, izvršni direktor, med vodilnimi številnih nedovoljenih denarnih verig.

Ali to drži? "Thorsten, Evensen in še 300 tisoč drugih Evropejcev je bilo v preteklosti vpletenih v različne marketinške sheme. Nikoli nista bila vpletena kot lastnika, menedžerja ali kaj podobnega v kateremkoli drugem marketinškem podjetju. Tako kot tisoči sta želela izkoristiti priložnost. Ljudje, zlasti norveški novinarji (novinarji norveškega časopisa Dagens Naeringsliv, ki so objavili članek z naslovom Norvežan za velikansko piramido, op. a.), ki niso preverili informacij in se niso niti potrudili govoriti z nami, so poskušali prikazati, kot da sta bila del družbe in da sta jo vodila, a to ne drži," pojasnjuje Ricketts. Vprašamo direktno: Ali je Unaico torej piramida?

"Zakaj ne vtipkate na splet Mercedes-Benz ali ugotovite, koliko idiotov trosi negativne govorice o Mercedesu. Da Unaico ni denarna veriga, je potrdilo 37 odvetniških pisarn; 99,9 odstotka ljudi, ki to govorijo, ne zna niti črkovati piramida niti ne vedo, kaj pravno velja za piramido. Verjetno tega ne veste niti vi. V nobenem pogledu Unaicov poslovni model ne more biti označen za piramido. Siti smo ljudi, ki blatijo naš ugled," odgovarja Ricketts. Tudi Tone, ki je mimogrede v zadnjih dveh letih izgubil denar v kar 25 naložbenih programih, kot sta bila recimo Finanzas Forex ali Mat Projekt, je prepričan, da Unaico ni piramida, češ da zato, ker vodilni javno nastopajo na konvencijah.

Toda Jarle Thorsen, ustanovitelj Unaica, očitno ni bil le "žrtev" denarnih verig, ampak je bil zaradi prevar oziroma utaje davkov in poneverbe tudi v zaporu, so za našo revijo povedali na norveški policiji. Ricketts je ob tem takoj poudaril, da ga pozna šele od leta 2009, in pojasnil, da sta bila Thorsen in njegov partner, ki sta bila menedžerja nekega mednarodnega transportnega podjetja, obsojena zaradi prirejanja izkazov - Thorsen na tri tedne, partner pa na 15 mesecev zaporne kazni. Norveška policija nam njegovih navedb ni potrdila.

Se pa Thorsen ne pojavlja samo kot ustanovitelj Unaica, ampak tudi panamskega podjetja Enigro, ki je ponujalo delnice in zaslužke na forexu in v hedge skladu, imenovanem i-investor klub, zoper katerega je danski finančni nadzornik Finanstilsynet izdal opozorilo. Celo več, Enigro je bil eden solastnikov britanskega podjetja Unaico in ustanovitelj SiteTalk Comununities. Do lanskega maja naj bi se Enigro in Unaico prestavljala kot partnerja. Toda Ricketts trdi, da so sodelovanje pretrgali že novembra 2009.

Ali je Thorsen še vedno lastnik Unaica, nam Ricketts ni ne potrdil ne zanikal. Imajo pa nekateri vodilni iz Enigra tudi vodilne vloge v Unaicu - recimo Dan Andersson, zadnji predsednik upravnega odbora Enigra, ima isto vlogo tudi v Unaicu. Sicer pa je imela marketinška platforma Enigra podobno zasnovo kot Unaico, vendar pa je prvi ponujal direktne naložbene produkte.

Prepovedi in grožnje so stalnica

Naši sogovorniki so bili precej previdni v pogovoru z nami, večkrat so opozorili, da ne smemo uporabiti njihovih imen. To so utemeljevali s politiko podjetja, ki lahko zaradi morebitnih napačnih interpretacij članov Unaica članstvo tudi ukine ali pa člane celo toži. Avgusta lani je bilo članom poslano obvestilo: "Internetne strani, objave in videii z vsebino SiteTalk in Unaico so za območje Slovenije prepovedani! Vsi, ki bodo to kršili, bodo ustrezno sankcionirani." Zakaj? "Vseskozi se trudimo počistiti z napačnimi interpretacijami našega poslovnega modela. Imamo softver, ki preiskuje splet, na teden zamrznemo do 60 računov članov po svetu, ki sami izdelujejo predstavitve, e-pisma z uporabo napačnih izrazov in brez privolitve Unaica," hiti pojasnjevati Ricketts. Člani morajo torej natančno upoštevati vsa pravila igre, ki naj bi bila jasno zapisana v pravilih in postopkih. Po drugi strani pa v njihovih dokumentih piše, da ima Unaico pravico, da "vsa določila in pogoje po lastni presoji kadarkoli spremeni, kakor tudi vse veljavne predpise". Previdno, torej!

Mamljenje vlagateljev

Unaico redno objavlja e-časopis, ki je praviloma zasnovan tako, da ne razkrije veliko informacij, več razkrivajo e-pisma, ki jih pripravlja skupina slovenskih članov Unaica, ki so očitno tudi zelo blizu menedžmentu. V e-pismih so informacije, kot so: kdaj se bo zgodila cepitev OPC, za koliko se bodo dvignile cene, koliko prometa je ustvarila družba, kje bodo odprli pisarne... V zadnjih mesecih pa so novice o OPC vse redkejše. Poglejmo nekaj primerov, kaj so pošiljali v e-pismih:

-"RAST DELNIC!!! Trenutna rast delnic od začetka tega leta obsega 300% ....Trenutno ostaja cena delnice nekje na 10 centov, zaradi oseb ki želijo hitro zrealizirati pridobljen dobiček. MOŽNA CENA DELNICE V ROKU ENEGA LETA JE TUDI 1 eurČŚ. Tako da obstaja veliko število leaderjev, kateri so to opazili ter držijo od 500.000 do 1.000.000 delnic v svoji lasti!!!!" (Independent newsletter Slovenia, 3.3.2010)

-"OCENJENA VREDNOST PODJETJA PO RAZISKAVI ANALITIKOV V TREH LETIH MED 1,4 in 4 MILIJARDAMI EUROV !!!!! Trenutna vrednost podjetja je okoli 60 milijonov eurov. Predstavljajte si kaj bo lahko to pomenilo za naše delnice in naš posel!!!" (Independent newsletter Slovenia, 6.4.2010)

-"TA KONEC TEDNA 10% DVIG DELNIC, v treh dneh - 10% !!!!"(Independent newsletter Slovenia, 30.03.2010)

-"..Slovenija je na častitljivem drugem mestu po številu novih vpisanih SiteTalk članov na dan. Prehitela nas je le Madžarska. Takoj za petami pa sta nam Kitajska in Nemčija, ki si delita tretje mesto. Sledijo še Romunija, Belgija, Švedska, Bangladeš, Avstrija in Nizozemska. Vsak dan se vpiše povprečno 1.600 novih ST članov." (Independent newsletter Slovenia, 28.9.2010)

Prikrojevanje resnice?

deloitte unaico

Veliko se govori o kotaciji delnic družbe Unaico Holding Group in pripravah na ta dogodek. Kdo jim pri tem svetuje, ni jasno. Frank Ricketts, ki je odgovoren za pripravo na IPO, pravi, da gre za eno izmed mednarodnih družb. Avgusta lani so recimo v e-pismu, ki ga redno pošiljajo svojim članom, slavnostno objavili, da je Unaico podpisal pogodbo z družbo Deloitte Touche Tomatsu International.

Podružnice Deloitta v Sloveniji, na Madžarskem, v osrednji Evropi in na Kitajskem so zanikale sodelovanje z njimi ter dodale, da Deloitte Touche Tomatsu International sploh ne obstaja. Zanimivo je, da so iz menedžmenta Unaica svojim članom oktobra nato sporočili, da za omenjeno družbo sploh še niso slišali in da je izvor imena neznanka.

Zapisali so še, da bodo vsakega, ki bo uporabljal/širil informacije z namenom, da diskreditira podjetje, suspendiran ter da bodo pravno ukrepali zoper vsakega, ki bo povzročal škodo njihovemu poslovnemu ugledu. E-časopis so odstranili s svoje spletne strani, mi pa ga ekskluzivno objavljamo.

Kako lahko Janez "zasluži"

Pripravili smo hipotetični izračun obljubljenih provizij Janeza in njegovih članov, ki bi se odločili za nakup Unaicovega zlatega prednostnega paketa v vrednosti dva tisoč evrov, s čimer bi hkrati dobili tudi opcije za prihodnje certifikate (OPC).

janez

1. Izplacilo iz direktnega sponzoriranja: Janez bo prejel 10 odstotkov provizije glede na doseženo število tock Business Value (BV) od izdelkov in storitev, ki jih bodo kupili njemu neposredno podrejeni člani v njegovi mreži. To pomeni: če Janez v svojo mrežo zvabi sedem ljudi in vsak od njih kupi zlati paket, bo od vsakega prejel 200 evrov oziroma 1.400 evrov provizije.

2. Izplačilo iz mrežnega sistema: Ker Janez gradi mrežo, ki je sestavljena iz leve in desne polovice oziroma tako imenovane noge, bo svoje člane moral skrbno umestiti v svojo mrežo. Polovici bosta morala biti čim bolj enakomerno razvejeni, čeprav naj bi bilo to v praksi bolj redko. Vsak teden se seštejejo BV v tisti veji, ki ima manj clanov. To vejo imenujejo »šibka noga«. Torej, če ima Janez sedem članov in jih razdeli tako, da jih ima na levi strani štiri, na desni tri, se bodo sešteli BV desne strani (glej sliko). Ker je na desni strani zbral šest tisoč BV, bo prejel 10 odstotkov od tega oziroma 600 evrov provizije. Enak seštevek BV bo odvzet iz desne noge. Da zaslužki ne bi šli v nebo, so v Unaicu spretno omejili tedenske provizije - recimo zlati član lahko prejme največ 12.500, bronasti 2.500 in članski 500 evrov.

3.Izplačilo iz sistema ujemanja: Ljudje, ki so v mreži podrejeni Janezu, gradijo svojo mrežo, od cesar ima koristi tudi Janez. Če najmanj dva Janezova člana pridobita vsak po enega novega člana, ki zapravita dva tisoč evrov, bo Janez prejel provizijo pet odstotkov oziroma še dodatnih 100 evrov. Če nova člana pridobita vsak po še enega, ki kupita zlat paket, bo Janez dobil še dodatnih pet odstotkov provizije. Janez bo tako zaslužil dodatnih 200 evrov, ne da bi mignil s prstom.

4.1BV program: Da bi kos pogače dobili tudi tisti, ki ne zapravijo niti evra, jim je Kenny Nordlund, eden vodilnih v Unaicu, ponudil program 1BV. Janez bi se brezplačno registriral na SiteTalk in ga priporočal naprej ter za to dobil provizijo. Kako? Poskrbeti bi moral, da imajo vsi njegovi člani izpolnjen profil - ime, priimek, datum rojstva, hobiji ... ter da klepetajo vsaj dva- do trikrat na teden. Koliko bi lahko zaslužil? Na vsakega aktivnega člana, bi dobil pet odstotkov, če bi gradil svojo mrežo clanov pa 10 odstotkov na clana iz šibke noge. Primer: ce bi Janez povabil 10 članov, ki bi bili aktivni na SiteTalk-u, bi dobil 10 BV, kar bi naneslo 0,5 evrov na teden. Ce pa bi gradil mrežo, v kateri bi bilo 1.000 prijateljev, bi prejel 100 evrov provizije na teden oziroma 400 evrov na mesec, kaže izracun Unaica. Pri tem brezplacnem kosilu se skriva trik. Janez ne bo dobil denarja, ampak BV, ki jih bo lahko enkrat v prihodnosti zapravil za nakupe izdelkov in storitev v okviru SiteTalka. Če bi želel denar, bi moral prej doseči bronasti ali zlati status, torej zbrati 500 ali dva tisoč BV. Najlažje to naredi tako, da kupi prednostni paket, so nam pojasnili člani. Da si ljudje želijo brezplačnih kosil, kaže tudi število novih registracij, saj naj bi se število članov od konca marca do začetka maja povečalo za 5-krat, na 5 milijonov. S čim bo podjetje to pokrivalo, ni jasno, vendar najverjetneje iz plačil ljudi v mreži. Se pa že pojavljajo težave pri obračunu točk in izplačilu denarja, češ, da so tehnične težave povzročila hitra rast novih članov SiteTalka. Ob tem še dodajmo, da je za varnost osebnih podatkov na družabnem omrežju očitno slabo poskrbljeno, saj smo se dokopali do 12.500 osebnih podatkov clanov na spletni strani [www.4shared.com] public_profile_inform.htm . Na seznamu so tudi podatki 1.257 Slovencev.

Unaico in njegovi šefi

unaico

  • Unaico Holding Group: matična družba na Kajmanskih otokih; lastnikov je več, a ni znano, kdo so.

  • Hčerinske družbe: približno 20 po vsem svetu.

  • Prihodki v prvem letu delovanja (2010) (neuradno): 163 milijonov evrov.

  • Število članov (neuradno): 5 milijonov.

  • Načrti: uvrstitev na borzo konec leta 2012 ali v začetku leta 2013, vendar jim tega ni treba storiti.

  • Poslovni partner: do novembra 2009 je to panamsko podjetje Enigro; je soustanovitelj londonske družbe Unaico z 80 milijoni dolarjev in SiteTalk Communities z milijon funti; marketinška platforma Unaica ima podobno zasnovo kot Enigro, ki je sicer ponujal direktne naložbene produkte, kot so lastne delnice, vlaganje na forex in v hedge sklad i-investor klub, zoper katerega so danski finančni nadzorniki izdali opozorilo; Enigra ni več.

  • Dan Andersson: bil je predsednik upravnega odbora Enigra, zdaj pa je Unaica.

  • Frank Ricketts: podpredsednik Unaica, skrbi za pravne zadeve, odnose z javnostmi ter pripravo matičnega podjetja na kotacijo na borzo.

  • Jarle Thorsen: soustanovitelj Enigra in Unaica; bil je v zaporu zaradi utaje davkov in prevare; povezujejo ga s številnimi denarnimi verigami.

  • Rune Evensen: soustanovitelj in izvršni direktor Unaica; ni jasno kaj je počel pred Unaicom; povezujejo ga s številnimi denarnimi verigami; leta 2009 je vložil 30 milijonov dolarjev v londonsko družbo Unaico, ali je vplačal z denarjem ali s stvarnim vložkom, nismo izvedeli.

Hobotnica Unaico Holding Group

Matična družba celotne skupine je Unaico Holding Group, ki ima sedež v davčni oazi Kajmanski otoki ter obsega približno 20 hčerinskih podjetij, med katerimi je tudi družabno spletno omrežje SiteTalk, preostalo pa so produktna podjetja v povezavi s SiteTalkom recimo Mall, Travel, Gold, Care ... Kdo je lastnik družbe, nam Frank Ricketts ni razkril, povedal je le, da je več delničarjev. Ali so med njimi tudi izvršni direktor Rune Evensen ali ustanovitelj Jarle Thorsen, nam ni povedal.

Glede na uspeh Unaica bi bilo nenavadno, da bi družbi obrnila hrbet in izstopila iz lastništva. Ricketts večkrat omeni, da Thorsen nikoli ni imel nikakršne menedžerske vloge v podjetju. To je tudi logično, saj v številnih državah osebe, ki so bile pravnomočno obsojene za gospodarski kriminal, ne morejo biti šefi podjetij. Kaj pa je recimo počel Rune Evensen, preden je zasedel stol glavnega šefa?

Ricketts na to vprašanje nima jasnega odgovora, češ da sta se prvič srečala leta 2009 in da zanj pred tem sploh ni slišal. Postavi pa se vprašanje, od kod Evensnu 30 milijonov evrov ustanovnega kapitala, ki ga je vložil v londonsko družbo Unaico.

Ta je bila namreč registrirana leta 2009 s kar 200 milijoni dolarjev ustanovnega kapitala. Med soustanovitelji je bila tudi panamska družba Enigro z 80 milijoni dolarjev, s katero je Unaico pretrgal sodelovanje, in Ashford Castle Foundation z Britanskih Deviških otokov z 90 milijoni dolarjev. Ali so družbeniki kapital vplačali v denarju ali s stvarnim vložkom (kot je recimo patent, delež v drugih podjetjih ČŚ), Ricketts ni želel komentirati.

Avtorica: Marja Milič

Članek je bil objavljen v reviji Moje finance, maj 2011.

Izšla je junijska številka Mojih financ. Kaj prinaša nova izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

moje finance 6

Na voljo je revija Moje finance, junij 2011

Revija je naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite oziroma kupite žetone za vpogled v posamezen ali več člankov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Tadej Toš, komik: Kot družba se vrtimo v krogu, kot v nakupovalnem centru

Stand up komik in televizijski voditelj o tem, zakaj je pustil redno službo, kaj združuje in razdvaja Slovence ter zakaj je dobro na...

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...