Barroso bi Grčiji dal še milijardo

Čas branja: 2 min
21.06.2011  15:05
"Grškim prijateljem je treba pokazati, da obstaja upanje in rešitev na koncu poti iz krize," pravi predsednik evropske komisije. Jeseni nov evropski davek za finančni sektor
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju predlagal načrt za nujno pomoč Grčiji pri oživitvi gospodarstva in v boju proti brezposelnosti. Grčija naj bi v skladu z njegovim predlogom predčasno dobila milijardo evrov iz proračuna EU.

"Verjamem, da je napočil čas, ki kliče po bolj strateški uporabi evropskih strukturnih skladov," je dejal Barroso. Poleg tega je po njegovih besedah "grškim prijateljem" treba pokazati, da obstaja upanje in rešitve na koncu poti iz krize.

jose manuel barroso
"Alternativa varčevanju ne obstaja. Razumemo, kako težko je. Če bi obstajala lažja pot iz krize, bi šli po njej. A ne obstaja," pravi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso

Za pospešitev izplačila sredstev

Zato želi šef komisije voditelje članic EU na zasedanju ta konec tedna pozvati, naj razpravljajo o tem, kaj je mogoče storiti v pomoč Grčiji poleg prizadevanj za ureditev njenih javnih financ, predvsem za povečanje njene konkurenčnosti in v boju proti brezposelnosti.

Grčija ima po njegovih besedah možnost dostopa do bistvene vsote iz proračuna EU, in sicer v okviru kohezijske politike, namenjene zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi regijami v uniji. "Najti bi morali način za pospešitev izplačila teh sredstev," je pozval.

"Ta sredstva bi morali usmeriti tja, kjer so v tem trenutku najbolj potrebna - za izboljšanje konkurenčnosti in zaposlovanja," je še poudaril Barroso. Ob tem je opozoril, da bi Evropska komisija seveda porabo teh sredstev pozorno nadzorovala.

Jeseni o evropskem davku za finančni sektor

nedar roka euro evro plačaj davki davek

Barroso je danes za jesen napovedal zakonodajni predlog za obdavčitev finančnega sektorja v EU. "V odzivu na gospodarsko krizo mora prispevati vsak sektor, in to nobeden bolj kot finančni sektor," je poudaril danes v Bruslju.

Barroso je evropski davek za finančni sektor napovedal že v ponedeljek v pismu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu in voditeljem članic unije pred vrhom konec tedna, danes pa je ta predlog vnovič izpostavil ob predstavitvi pričakovanj glede bližajočega se vrha.

Ne smemo zahtevali le žrtev, pokazati moramo pot do rasti

To je mogoče razumeti kot odziv šefa komisije na stalne proteste in stavke v Grčiji pa tudi po Evropi proti ostrim varčevalnim ukrepom, ki prizadenejo v glavnem navadne državljane. Od teh ne smemo le zahtevati žrtev, temveč jim pokazati pot do rasti, je menil Barroso.

K finančni injekciji v pomoč Grčiji iz proračuna EU je v minulih dneh že pozval tudi šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra, luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Brez alternative za varčevanje

Juncker je predlagal, naj Grčija dobi določene subvencije v okviru evropskih sredstev ob ugodnosti, da Atenam projektov, za katere bi dobili evropska sredstva, ni treba sofinancirati, kot je sicer pravilo v EU.

Barroso je sicer danes tudi poudaril, da ni nobene alternative varčevalnim ukrepom. "Razumemo, kako težko je. Če bi obstajala lažja pot iz krize, bi šli po njej. A ne obstaja," je poudaril.

Za grško vlado danes nujna podpora parlament

Izpostavil je tudi, da je ključno, da nova grška vlada dobi podporo parlamenta, saj je nacionalni konsenz glede o varčevalnih ukrepih in daljnosežnih reformah nujen za nadaljnjo pomoč tej državi, čeprav ni formalen pogoj.

"Naslednji teden bo napočil trenutek resnice. Grčija bo morala pokazati, da je resnično predana ambicioznemu svežnju nadaljnjih fiskalnih ukrepov in privatizaciji, ki jih je predlagala vlada v dogovoru z EU in Mednarodnim denarnim skladom," je še poudaril.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

22.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki Posel bolj skrbi nemirna Ukrajina kot grexit 2

Bo politka zmogla bolj prožna stališča v korist gospodarstva?

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih 6 letih + Brezplačen vodič “Kako trgovati online s ceno zlata”

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca predhodnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15%.