Lastniki Triglava potrdili dokapitalizacijo

Čas branja: 2 min
21.06.2011  13:48  Dopolnjeno: 21.06.2011 16:10
Delničarji največje slovenske zavarovalnice bodo prejeli 40 centov dividende na delnico. V Triglavu poteka preiskava o odtekanju informacij ob prevzemu Slovenijalesa

Obveščaj me o novih člankih:  

borut jamnik

Na današnji 35. skupščini Zavarovalnice Triglav, vodi jo Matjaž Rakovec (na sliki), so delničarji odločli o uporabi bilančnega dobička, ki je konec lanskega leta znašal 268,6 milijona evrov. Na skupščini je bilo prisotnega 68 odstotkov kapitala.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je imela veliko večino, saj je glasovala v imenu 62 odstotkov kapitala. Tako je imela skupno okoli 90 odstotkov prisotnih glasov na skupščini.

Rakovec je na skupščini povedal, da poteka preiskava o morebitnem odtekanju notranjih informacij o Triglav Naložbah in o prevzemu podjetja Slovenijales.

Izglasovana dokapitalizacija

Delničarji Triglava so danes izglasovali sklep o odobrenem kapitalu. Uprava lahko torej s soglasjem NS za 15 odstotkov poveča kapital družbe.

Še pred tem sta nadzornika Triglava Borut Jamnik in Aljoša Valentinčič AUKN dala pobudo, naj vse pobude tudi oni javno objavljajo. Gre za razne zahteve AUKN, tudi o tem, naj se nadzorniki opredelijo denimo glede zavez o odobrenem kapitalu in podobno.

Vendar pa je uprava tista, ki o dokapitalizaciji odloča, če je v statutu zapisan odobreni kapital. Nadzorni svet odločitev uprave le odobri. V AUKN so odgovorili, da niso javna družba.

triglav-skupsicna6-ih.1308673222.JPG

Delničarjem 40 centov dividende na delnico

Skupščina je sprejela nasprotni predlog AUKN o delitvi bilančnega dobička. Za dividende se bo tako namenilo devet milijonov evrov oziroma 40 centov na delnico, 160 milijonov evrov pa se bo preneslo v druge rezerve iz dobička. O uporabi 99 milijonov evrov preostalega bilančnega dobička se bo glasovalo v prihodnjih letih.

Po predlogu uprave in NS bi se 160 milijonov evrov dobička preneslo v druge rezerve iz dobička, o uporabi preostalega dobička pa se bo odločalo v naslednjih letih.

Nadzorniku 13 tisoč evrov sejnine letno, upravi nagrada

Sklep o sejninah nadzornikov danes ni bil sprejet, je bil pa sprejet sklep AUKN, ki natančneje določa obveznosti nadzornikov in znižuje nadomestila za skupaj nekaj tisočakov. Član NS bo tako namesto 13.200 evrov letno prejel 13 tisoč evrov.

Potrjena je bila tudi nagrada upravi v višini petine letne plače posameznega člana uprave, kar znese med dvajset in 30 tisoč evrov na posameznika.

triglav_skupsicna4_ih

Na mizi predlog za odobreni kapital Triglava

Na dnevnem redu današnje skupščine je bil danes predlog uprave in nadzornega sveta Triglava, po katerem lahko uprava s soglasjem nadzornega sveta poveča osnovni kapital do 11 milijonov evrov z izdajo novih delnic.

Temu predlogu nasprotuje Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) (več v članku aDanes odločitev o možnosti za dokapitalizacijo Triglava). Glede na pojasnila predstavnika AUKN Roberta Bička AUKN ob vsaki dokapitalizaciji pričakuje podrobne elaborate.

Rakovec pravi, da je načrt, da se delnice zavarovalnice, s katerimi se sicer že trguje na borzi, do konca leta uvrstijo v prestižnejšo, z vidika poročanja strožjo prvo kotacijo.

Do konca leta brez povečanja kapitala

Triglav se je pri AUKN zavezal, da v primeru, da AUKN glasuje za odobreni kapital (torej če ima uprava dovoljenje za povečanje kapitala s soglasjem nadzornega sveta), kapitala uprava do konca leta ne bo zvečala. Izjema je, če bi to od njih zahteval regulator trga, ce bi jim grozil padec bonitetne ocene ali kapitalska neustreznost.

Na skupščini je bil sprejet sklep o povečanju osnovnega kapitala za 50 milijonov evrov iz naslova čistega dobička (ta je konec lanskega leta znašal 252,5 milijona evrov).

O povišanju sejnin nadzornikom

Delničarji so odločali tudi o povečanju sejnin nadzornikom Triglava. AUKN je podala dva nasprotna predloga, povezanima s sejninami nadzornikom in določilom, da omejitve višin izplačil ne smejo vplivati na aktivnost nadzornikov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Kaj britanski predlog o dveletnem prehodnem obdobju po brexitu prinaša Slovencem

Lahko predlog britanske premierke o uvedbi dveletnega prehodnega obdobja po brexitu pretrga zastoj v britansko-evropskih pogajanjih? O tem,...

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...