Slovenija naj Grčiji postavi pogoje za nadaljnjo pomoč

Čas branja: 2 min
21.06.2011  12:22
Grčija je dejavnik nestabilnosti v Evropi, tako finančne in politične. O finančni nestabilnosti zadnje leto govori vsa Evropa. O političn......

Grčija je dejavnik nestabilnosti v Evropi, tako finančne in politične. O finančni nestabilnosti zadnje leto govori vsa Evropa. O politični pa nič.

S pogojevanjem spremembe imena Makedonija ustvarja Grčija politično nestabilnost na Balkanu, v regiji, katere stabilnost je tudi v strateškem interesu Slovenije. Zaradi vztrajanja pri spremembi imena Grčija Makedoniji blokira pot v Nato in Evropsko unijo. Makedoniji se zaradi tega, ker je izključena iz integracij, ki so - priznali ali ne - vsaj deloma dejavnik stabilnosti, izogibajo tuji investitorji. "Kdo bi investiral v državo, ki nima evropske perspektive, ki nima varnostnih garancij, a je tudi zaradi gospodarske neperspektivnosti venomer na robu izbruha novih mednacionalnih konfliktov?", mi je pred časom tarnal priznani makedonski novinarski kolega.

In sprememba imena je več kot lahko od neke države nekdo zahteva. Spomnite se, koliko vznemirjenja je bilo med Slovenci zaradi španskega kompromisa, ki je dovoljeval nakup nepremičnin (nekaj) Italijanom in drugim državljanom članic EU. In sedaj si predstavljajte, da bi Italijani ali Avstrijci od nas zahtevali še spremembo imena države?! Makedonci so potisnjeni v kot. In država, ki jih potiska v kot, ogroža ne le finančno prihodnost Evropske unije, ampak z vztrajanjem pri "zgodovinski pravici" do imena Makedonija potencialno ogroža tudi stabilnost v tako nemirni regiji, kot je Balkan - njegova stabilnost pa bi morala biti zaradi dogodkov v zadnjih 20. letih v posebnem interesu Evropske unije.

In kaj lahko za stabilnost Balkana stori Slovenija? Kot (zaenkrat) edina članica Evropske unije, ki je izšla iz nekdanje Jugoslavije, naj svoj nadaljnjo pomoč Grčiji (poleg zagotovil Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, da bo dobila nazaj denar, ki ga bo posodila oziroma zanj garantirala) pogojuje tudi s tem, da Grčija preneha z blokado Makedonije zaradi njenega imena.

Kaj s tem pridobi Slovenija? Velik ugled na Balkanu, ki je še vedno eden naših ključnih trgov. Marsikdo bo rekel, da bo s tem Slovenija hazardirala s svojim ugledom v Evropski uniji, a Slovenija bi s tem pokazala, da je lahko tudi država s hrbtenico. Država, ki se je v preteklosti res uklanjala "italijanskim" španskim kompromisom, ki si ni upala (in se še vedno ne upa) zahtevati nasledstva po Avstrijski državni pogodbi, a je kot članica Evropske unije postala vsaj dejavnik stabilnosti na Balkanu: tako z arbitražnim sporazumom s Hrvaško kot z zahtevo Grčiji, ki bi prinesla več stabilnosti južnemu delu Zahodnega Balkana.

Konkretna situacija, ko lahko Slovenija Grčijo diplomatsko stisne v kot, je odlična priložnost, da pokaže, da lahko mlada in maloštevilna država razmišlja dolgoročno - kajti toliko, kot je dolgoročno v interesu Evropske unije preživetje evra, kar je odvisno tudi od Grčije, je dolgoročno v interesu EU tudi stabilnost Balkana. Ta je od Grčije verjetno odvisna bolj kot to, da Hrvaška in Srbija pošljeta v Haag še zadnje obtožence za vojne zločine.

Slovenija lahko najbolj zadolženi državi evroobmočja zagrozi z domino efektom odpovedi pomoči, v EU in predvsem v državah nekdanje Jugoslavije pa si z drzno, a premišljeno zastavljeno akcijo, povrne del izgubljenega ugleda. Naložb ima v bivši Jugoslaviji Slovenija več kot v Grčiji. Je ideja utopična? Nič bolj kot je utopično v mednarodni politiki obnašati se tako otročje kot se obnaša najstarejša balkanska demokracija - ki se ima za izumiteljico političnega sistema, na katerem naj bi temeljil moderni svet, a je dejansko ena najbolj nezrelih držav zahodnega sveta, kar se odraža v dojemanju države, ki izplačuje pokojnine pokojnikom, ki plačuje dodatke zaposlenim v javnem sektorju za pravočasen prihod na delo, obenem pa na veliko nakupuje orožje in še kar upa na vedno novo pomoč ne glede na svoje obnašanje!?

Slovaška za svoj NE Grčiji brez razlogov ni utrpela očitnih posledic, Slovenija ima razloge, da Grčiji postavi pogoje. Ali si jih upa postaviti, gospod premier?

avtor: Martin Tomažin

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nekaj nasvetov, kako do uspeha in zmage v nišni dejavnosti

Na 6. konferenci slovenskih izvoznikov smo se dotaknili tudi nišnih dejavnosti

FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 4

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 11

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti

FINANCE
(Adriin petek) Končno so se oglasili iz Adrie Airways. Kaj pravi najbolj odgovoren za varnost in kdo to je? 36

Kateri Adriini leti za danes so že odpovedani, kateri se izvajajo? Kaj se še dogaja? Pogodbe za letala je odpovedal lizingojemalec, je...