''Premalo se zavedamo odločilnega položaja NLB''

Čas branja: 1 min
21.06.2011  10:48
V kolikor je ocena NLB slaba, je zelo težko, da bi dobila posamična banka iz Slovenije dobila dobro oceno, ne glede na naš dejanski položaj, pravi predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Gorazd Trček dodaj
Gorenjska banka dodaj
nlb dodaj

Predsednik uprave Gorenjske banke, ki tudi v kriznih časih uspešno posluje, Gorazd Trček (na sliki) je v pogovoru za Krizno ogledalo izpostavil, da se premalo zavedamo, da je položaj Nove Ljubljanske banke (NLB) odločilnega pomena za ves slovenski bančni sistem. Ob tem je Trček kritičen do odgovora vlade na krizo.

gorazd trček

»NLB je sistemska banka in ko tujina oziroma predvsem tuje banke, presojajo posamezno banko, tudi Gorenjsko, se ta presoja začne z oceno splošnega gospodarsko-političnega okolja, v katerem banka deluje, torej države, potem položaja glavne, vodilne banke, to je NLB,« pravi Trček. »V kolikor so te ocene slabe, je zelo težko, da bi dobila posamična banka iz tega okolja ne vem kako dobro oceno. In to ne glede na naš dejanski položaj,« dodaja.

Slovenija brez resnih strukturnih premikov

Del odgovornosti za krizo je po Trčkovem mnenju tudi na bankah, ki so v času nenormalnih rasti in evforije pozabile na temeljna pravila pri odobravanju posojil. »Razloge za krizo lahko spoznavamo tudi preko današnjih stanj, saj ugotavljamo, da je premalo vlaganj v raziskave in razvoj, podjetja nimajo perspektivnih, izvozno konkurenčnih programov, programov z nadpovprečno dodano vrednostjo. Posledično je konkurenčnost slovenskega gospodarstva vse slabša in s tem oživljanje počasnejše,« meni Trček.

V Sloveniji vsaj zaenkrat še ni prišlo do resnih strukturnih premikov, probleme pa imamo z identifikacijo programov in dejavnosti, ki bi dale vzpodbudo celotnemu gospodarstvu, pravi Trček. »Ocenjujem, da je preveč resursov uporabljenih za ohranjanje obstoječih sistemov, pogosto pa se enostavno skrijemo za krinko nacionalnega interesa in sploh ne sprejmemo nobenih odločitev,« še dodaja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Naj vložimo ovadbo ali ne? Medji pri tem vprašanju svetuje Drago Kos. 10

Podjetje Draga Kosa za NLB izvaja forenzične preiskave sumljivih posojilnih pogodb. Plačilo? 218 evrov na uro z DDV.

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo novi Bine Kordež 2

'Dražje zadolževanje bo podjetjem tudi letos odneslo sto milijonov evrov.

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki (iz arhiva) Jazbec in jazbečarji 262

Novopečeni liberalec Tonin je seveda pozabil povedati, da smo imetnike podrejenih obveznic, če že kdo, okradli davkoplačevalci.

FINANCE
Članki
Članki Mejra Festić: Če ne bo sodnega epiloga, bo BS vedno capljala za tistimi, ki delajo nepravilno 5

Ko se podjetja prezadolžijo in se ne ukvarjajo več z osnovno dejavnostjo, pride do podcenjevanja tveganj, poudarja viceguvernerka BS

FINANCE
Članki
Članki Zaradi bank frči perje v preiskavi tudi na Irskem 3

Tudi Irci se sprašujejo, ali so dali preveč denarja za sanacijo bank

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema