Izgorelost lahko napade tudi podjetja

Čas branja: 2 min
21.06.2011  09:55  Dopolnjeno: 21.06.2011 10:45
Nevarno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
gustav grevo dodaj

Nemotivirani zaposleni, vodilni na koncu svojih moči, kopičijo se pritožbe kupcev, obseg naročil se zmanjšuje. Vse to je lahko posledica organizacijske izgorelosti. Po mnenju švicarskega svetovalca Gustava Greva lahko tudi podjetja prizadene izgorelost. V svoji knjigi z naslovom Organizacijska izgorelost opisuje, kaj to je, ugotavlja, kako lahko do tega pride in kako lahko podjetje ozdravi.

graf

Številna podjetja od časa do časa preživljajo hude čase, potem pa krizo prebrodijo in spet se povrnejo nekdanji uspehi. Tistim, ki jih je prizadela organizacijska izgorelost, se to običajno ne posreči.

Izgorelost podjetja ni seštevek posameznih izogrelosti, na primer izgorelosti zaposlenih. Ni namreč nujno, da izgorelost nekaj zaposlenih vpliva na celotno podjetje.

Simptomov organizacijske izgorelosti v posameznih fazah je več. V prvi, latentni fazi se trg na izdelke in storitve podjetja ne odziva več tako kot prej, obenem pa produktivnost upada.

Podjetje porabi čedalje več časa za urejanje notranjih problemov. Še vedno posluje naprej, in to kljub managementu in ne zaradi njega.

V akutni fazi se začne počasi širiti negotovost, dinamika se upočasnjuje. Med zaposlenimi se širi cinizem zlasti na račun vodstva. Zaposleni zavzetost za delo samo simulirajo, inovacij skoraj ni več.

Ko izgorelost preide v kronično fazo, se vodilni izolirajo in se izmikajo vsakodnevnemu poslovanju. Na vseh ravneh prevladuje občutek nemoči in občutek, da je vsako prizadevanje brez smisla. Čedalje več zaposlenih odhaja drugam, podjetje najema nove kadre.

V smrtni fazi vodilni povsem izgubijo stik z zaposlenimi in izgubijo nadzor. Širi se nejasna želja po novem začetku, hkrati pa tudi občutek brezupa. Nazadnje podjetje propade, lahko bi rekli, da v globoki depresiji naredi samomor.

Posledice organizacijske izgorelosti so številne. Podjetje zapustijo najboljši strokovnjaki, tisti zaposleni, ki ostanejo, pa popolnoma odpovejo. Tako podjetje izgublja znanje in pripravljenost za delo. Vse to so postopni koraki v stečaj.

Avtor izčrpno opiše, zakaj pride do izgorelosti. Pogosto je podjetje razvejeno zaradi svojih dotedanjih uspehov in pozabi, da se razmere na trgu spreminjajo in da imajo tudi kupci drugačne potrebe.

Uspeha ni več, začne se smrtonosna spirala navzdol. Izgubljena sta karizma in energija managementa, ta začne uvajati brezciljne akcije in nima nobenih strategij. To vodi k napačnim odločitvam.

Avtor navaja celo vrsto nasvetov, kako preprečiti izgorelost podjetja in kako jo zdraviti, na uspeh pa lahko upajo le podjetja, v katerih vlada zaupanje. Če se v podjetju širi nezaupanje, se začnejo uvajati nadzorni mehanizmi. Če je zaupanje v nezmotljivost managementa in v pravilnost njegovih odločitev veliko, do izgorelosti sploh ne pride.

Avtorica: Anamarija Urbanija

Članek je bil objavljen v reviji Manager, maj 2011.

Kaj prinaša junijski Manager?

manager-naslovnica.1307460941.jpg

Na voljo je Manager, junij 2011

Revijo lahko kupite v prosti prodaji za 10,85 EUR (DDV vključen), ali pa se na njo naročite in s tem pridobite tudi do 50% popusta.

Za naročilo kliknite tukaj.Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delavci
Delavci Boste zaradi dela (i)zgoreli? 5

V nasprotju z delovno izčrpanostjo, ki je običajna po pretiranih delovnih obremenitvah in stresu pa tudi minljiva, je izgorelost že...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Izgorevanje je, v nasprotju z izčrpanostjo, psihična motnja 9

Psihologinja Andreja Pšeničny razlaga, kakšen psihološki profil je najbolj dovzeten za izgorevanje in kaj lahko proti temu stori vsak...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...