Madžarski MOL in Sanader zavrnila navedbe o domnevni podkupnini

Čas branja: 2 min
21.06.2011  09:44  Dopolnjeno: 21.06.2011 15:18
V zameno za deset milijonov evrov podkupnine naj bi madžarska MOL dobila pravico do večinskega upravljanja v hrvaški naftni družbi INA. Madžari odločno zanikali podkupovanje.

Obveščaj me o novih člankih:  
Ivo Sanader dodaj
MOL dodaj
INA dodaj
Dražen Bošnjaković dodaj
Zsolt Hernady dodaj

Bivši predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader (na sliki) naj bi leta 2008 od predsednika uprave madžarske naftne družbe MOL Zsolta Hernadyja prejel podkupnino v višini deset milijonov evrov, poroča Jutarnji List.

V zameno za podkupnino naj bi si MOL zagotovil večinske upravljavske pravice v hrvaški naftni družbi Ina, kljub temu da je imel v lasti le 47 odstotkov delnic.

Dogovorjeno naj bi bilo tudi izločanje plinarske divizije - hrvaška vlada naj bi Molu pustila dobičkonosni del poslovanja s plinom, nedobičkonosnega pa bi izločila iz Ine in bi z njim upravljala sama. Primer preiskuje protikorupcijski urad.

Preiskovalci naj bi prve informacije o denarju, ki ga je Hernady izplačal Sanaderju, dobili od predsednika družbe Dioki Roberta Ježića, sicer prijatelja bivšega hrvaškega premiera in lastnika Novega lista.

ivo sanader

Sanader: 'Gre za laži in konstrukte.'

Sanader je preko svojega odvetnika Čeda Prodanovića zavrnil navedbe, da bi sprejel podkupnino od Mola. Poudaril je, da gre za "laži in konstrukte", s katerimi ni povezan.

"Očitno gre za še enega v vrsti primerov, v katerih posamezniki kupujejo svobodo in ugodnosti v kazenskem postopku na račun Sanaderja," je izjavil Prodanović, pri čemer je pojasnil, da ima v mislih Ježića. Sanaderjevi odvetniki so potrdili, da je bivši premier danes prejel novi nalog za preiskavo proti njemu.

Mol napoveduje ukrepe

"Mol odločno zavrača vse navedbe in obtožbe glede omenjenega vprašanja. Sprejeli bomo stroge pravne ukrepe proti vsem, ki razširjajo takšne navedbe in obtožbe," so sporočili iz Mola.

V Molu so zanikali kakršna koli izplačila ali dogovore o plačilu s komerkoli na hrvaški politični sceni "ne neposredno niti posredno ne pred niti po podpisu delničarske pogodbe".

V pripravi zahteva za pridržanje Hernadyja

Hrvaško državno pravobranilstvo naj bi že pripravljalo zahtevo za pridržanje in izročitev Hernadyja. Hkrati je v teku tudi preiskava proti Ivu Sanaderju, ki je osumljen, da je kljub seznanjenosti s škodo, ki jo je sporazum povzročil Republiki Hrvaški, zagotavljal vladi in predsedstvu HDZ, da je dogovor z MOL ugoden in ga morajo sprejeti.

Pomembna naj bi bila tudi vloga bivšega podpredsednika vlade Damirja Polančeca, ki je vodil pogajanja med hrvaško vlado in Molom o spremembi delniške pogodbe. Polančeca naj bi protikorupcijski urad bremenil za pomoč Sanaderju pri zlorabi položaja in pooblastil.

Obtožnica zoper Sanaderja bo razširjena

"V postopku izročitve Iva Sanaderja Hrvaški bo upoštevana tudi zahteva za razširitev obtožnice zoper bivšega hrvaškega predsednika vlade," so za Večernji List povedali na avstrijskem ministrstvu za pravosodstvo. Podrobnosti niso želeli izdati.

V pogajalski skupini za spremembe delničarske pogodbe tudi pravosodni minister

Hrvaška vlada pa je na zaprtem delu seje danes dopolnila odločitev o soglasju za vodenje pogajanj med vlado in Molom zaradi sprememb delničarske pogodbe med Ino in Molom ter naknadnih sprememb in dopolnil omenjene pogodbe.

Željo po spremembi pogodbe o upravljavskih pravicah v Ini je v začetku junija izrazila vlada. V vladni pogajalski skupini bo med drugim tudi pravosodni minister Dražen Bošnjaković.Preberite tudi:

27.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ozadja ciprskega premetavanja Petrola

Trije scenariji, zakaj je slabih osem odstotkov prostora na ciprski družbi J & T

FINANCE
Članki
Članki Intervju z Ivico Todorićem: Izkoristite me 30

Popolnoma vseeno mi je, ali imam v Agrokorju 100, 93, 43 ali pa 10 odstotkov, po prevzemu Mercatorja in pred prvo javno ponudbo delnic...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (intervju) Petrol stopil korak stran od konkurentov v regiji

Janez Grošelj, direktor Energetike in okolja v Petrolu, d. d.

MANAGER
Manager
Manager Arbitražni sporazum v megli. Kaj zares lahko storimo? 11

Ali lahko vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško kljub arbitraži dolgotrajno obtiči na mrtvi točki? Pravnica, politolog in...

MANAGER
Slovenija
MLADI
V ŽIVO (iz MONZE): 10. dan: SPOZNAJTE DEKLETA – Ina in Besa v popoldanski izmeni pomagata gostom

Pravijo, da nam je v novem delovnem okolju na začetku včasih malce lažje in manj stresno, če koga poznamo – saj veste, da malo...

OGLAS
FINANCE
Zlato je najdražje v zadnjih 6 letih + Brezplačen vodič “Kako trgovati online s ceno zlata”

Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca predhodnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15%.