Partnerstvo in prepiri o denarju

Čas branja: 2 min
21.06.2011  08:24
Psihologija denarja

Vsi vemo, da se pari, ki živijo skupaj, pogosto prepirajo o denarju. Tisti, ki se profesionalno ukvarjajo z zakonskim oziroma partnerskim svetovanjem in psihoterapijo, povedo, da je eden izmed najpogostejših razlogov za zakonske krize prav različen pogled na denar. Medtem ko ženska misli, da je treba denar porabiti za eno zadevo, je moški prepričan, da se mora za nekaj drugega; nesporazum je torej povezan s tem, čemu daje posameznik prednost.

Je pa v teh primerih najpomembnejše predvsem to, da partnerja nesporazuma ne povezujeta z obstojem ali neobstojem ljubezni: "Če bi me imel/a resnično rad/a, bi se strinjal/a s tem, da kupiva, kar sem predlagal/a." Če gre za tovrstno povezovanje, potem vsak prepir o denarju pomeni dokaz, da ljubezni v odnosu ni. Toda treba se je zavedati, da so občasni konflikti v zvezi z denarjem povsem normalen del skupnega življenja. Seveda je tudi normalno, da partner ni navdušen, če njegov predlog ni sprejet, toda življenje gre naprej.

partnerstvo

Da bi partnerja živela skladno, morata imeti podoben pogled na pomembna življenjska vprašanja oziroma na lestvico osnovnih življenjskih vrednot. Recimo, da je njemu na prvem mestu denar (nikoli to ni samo denar, temveč tisto, kar vidi v denarju - na primer večja varnost v življenju). Denimo, da je zanjo na prvem mestu ljubezen, denar pa na sedmem. Jasno je, da bosta imela težave tako v zvezi z denarjem ("O bog, kako si razsipna!") kot tudi ljubeznijo ("Ko bi me vsaj imel tako rad, kot imaš denar!"). Moški bo v skladu s svojo najvišjo vrednoto veliko časa posvetil služenju denarja, varčevanju in vlaganju denarja. Partnerica pa bo od njega po drugi strani zahtevala, da neha toliko noreti za denarjem in se bolj posveti njej in otrokom ter jim s tem pokaže več ljubezni.

Ker njega, ki služi denar, nikoli ni doma, se ona počuti osamljeno in lahko zato odkrije radosti nakupovanja. Ko bo kupila kaj zase ali za dom, se bo mogoče počutila bolje. Ker pa zadovoljstvo z na novo kupljeno stvarjo lahko hitro mine, ga bo poskusila vzdrževati z vedno novimi in novimi nakupi. Na to njeno navado partner seveda gleda kot na razsipavanje težko zasluženega denarja, kar pa seveda vodi do novih prepirov. Partner o njej misli, da je nezrela in razvajena, ker ne razume vrednosti denarja, ona pa o njem, da je sebičen materialist, ki poskuša z denarjem pozdraviti travme pomanjkanja ljubezni iz svojega otroštva.

Tisti, ki se profesionalno ukvarjajo z zakonskim oziroma partnerskim svetovanjem in psihoterapijo, povedo, da je eden od najpogostejših razlogov za zakonske krize prav različen pogled na denar.

Številni preprosto pričakujejo, da jim bo partner kar bral misli in da bo njegov pogled na denar vedno razumel kot najboljši mogoč vidik. Toda to seveda ne gre. Treba je vedeti, da ljudje v denarju vidijo zelo različne stvari in imajo zelo različne zamisli, kaj z njim početi. Zato je treba o svojem in partnerjevem pogledu na denar najprej razmisliti vsak sam pri sebi, potem pa sesti skupaj in se o tem odkrito pogovarjati.

V pogovoru se bodo seveda pojavljale nekatere skupne točke, pa tudi razlike. Če obojestranskega dogovora zaradi prevelikih razlik ni mogoče doseči, potem naj vsak partner denar upravlja zase. A se je kljub temu zaradi skupnega življenja vendarle treba dogovoriti tudi o skupnih, družinskih financah. V tem primeru pa vsekakor pomaga, če razlika v finančni pismenosti vendarle ni prevelika.

Avtor: Zoran Milivojević

Članek je bil objavljen v reviji Moje finance, maj 2011.

Izšla je junijska številka Mojih financ. Kaj prinaša nova izdaja revije, si lahko ogledate v galeriji.

moje finance 6

Na voljo je revija Moje finance, junij 2011

Revija je naprodaj v prosti prodaji, lahko pa se nanjo tudi naročite oziroma kupite žetone za vpogled v posamezen ali več člankov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Italijanska vlada je padla – premier Conte je napovedal svoj odstop 5

Kaj morate vedeti o razpletanju italijanske politične krize – na kaj je računal Salvini iz skrajno desne Lige, kakšno računico ima Di...

FINANCE
Se obetajo ležarine na depozite fizičnih oseb? O tem govori šef NLB Blaž Brodnjak 5

Prvi človek NLB v intervjuju za STA spregovoril o okolju nizkih obrestnih mer in posledicah, ki jih imajo te za banke

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Predlogi davčnih sprememb kmalu na vladi; kaj pričakujejo gospodarstveniki, obrtniki?

Največ vroče krvi bo pri predlogih za obdavčitev dobička podjetij in kapitala posameznikov

FINANCE
Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij … 2

V primeru predora Markovec je Dars za barvni premaz plačal 573.005 evrov dodatnih stroškov oziroma 68,5 odstotka prvotne pogodbene...

FINANCE
Bo pri javnih naročilih kaj manj kraj in izigravanja?

Učinkovitejše javno naročanje in večja odgovornost vseh vpletenih – to bi bil pravi čudež. Vanje pa ne verjamemo.

FINANCE
V Adrii spet brez plač, z rezervacijami na TRR in številnimi obljubami - na vrhuncu sezone 5

V letalskem prevozniku so se zavili v molk: Ničesar ne komentiramo

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema

TOP JOB
Delavci
Delavci Bi raje videli, da vas zamenja robot ali človek?

V Sloveniji bo avtomatizacija v prihodnjih 15 do 20 letih vplivala na dobro polovico delovnih mest

MANAGER
Manager
Manager Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen

Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se...

DRAŽBE
Članki
Članki 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih