Zidar klonil, SCT gre dokončno v stečaj

Čas branja: 1 min
13.06.2011  12:57  Dopolnjeno: 13.06.2011 15:51
Ivan Zidar je popustil in tudi on pristal, da odvetnik Mirko Bandelj jutri zarana umakne predlog prisilne poravnave, kar pomeni stečaj podjetja

Obveščaj me o novih člankih:  
SCT dodaj
Mirko Bandelj dodaj
Aleksander Meze dodaj
Janez Jamnik dodaj
Uroš Ilić dodaj

Upravni odbor družbe SCT je po besedah prokurista Dušana Mesa danes soglasno sklenil, da odvetnik Mirko Bandelj jutri navsezgodaj umakne predlog za prisilno poravnavo. To pomeni ,da gre SCT v stečaj, nam je povedal Mes, ki ta trenutek razpolaga s pooblastilom celotne uprave.

zidar

Člana upravnega odbora Aleksander Meze in Janez Jamnik sta bila za umik predloga že prej, potrebno pa je bilo soglasje predsednika Ivana Zidarja (na sliki), ki se današnje seje upniškega odbora ni udeležil.

Kot je po seji upniškega odbora povedal njegov predsednik, sicer predstavnik Petrola, Uroš Ilić, so se seznanili z mnenjem Mezeta in Jamnika, da je treba takšen predlog umakniti, ker ni več realnih možnosti za uspešno izvedbo prisilne poravnave.

Zidarjeva neudeležba preprečila sprejem stečaja s strani upniškega odbora

"Glede na statut SCT je za sprejem sklepa o umiku potrebno soglasje predsednika upravnega odbora. Zidarja na današnji seji ni bilo, tako da upniški odbor o odločitvi upravnega odbora ne more sklepati," je povedal Ilić.

Če SCT pred torkovim narokom o ugovorih zoper prisilno poravnavo umakne predlog, naroka ne bo, ker mora po zakonu sodišče v osmih dneh izdati sklep o začetku. V nasprotnem primeru bo sodišče izvedlo narok in odločalo skladno z ugotovitvami na naroku.

Vodstvo SCT lahko predlog umakne do začetka naroka, ki je sklican za torek ob 8.30 na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Upniški odbor je na sejo povabil tudi novoimenovanega prisilnega upravitelja Leona Benigarja Tošiča, a ga na sejo ni bilo, je povedal Ilić.

Sindikati: Majda Šantl je zavlačevala postopek prisilne poravnave

»Obdobje poskusov dokapitalizacije in prevzema SCT je bilo zgolj zavlačevanje postopkov,« pravi sekretar sindikata gradbenih delavcev pri Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Oskar Komac. Bivša uprava družbe je po njegovih besedah ravnala kot veverica, ki pred zimo skriva lešnike, saj je naredila vse, da bi zmanjšala premoženje za stečajno maso in tako oškodovala upnike.

Kot je Komac danes poudaril na novinarski konferenci ZSSS v Ljubljani, je nekdanja prisilna upraviteljica SCT Majda Šantl zavlačevala postopek prisilne poravnave. »Njeni ugovori so bili napisani tako, da je bilo mogoče nanje na sodišču ugovarjati,« je poudaril in dodal, da se je s tem škodilo zaposlenim.Preberite tudi:

13.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Stečaj petih hčera SCT končan, do upnikov pa le drobtinice 1

V SCT nepremičnine ni bilo niti premoženja za začetek stečajnega postopka, v drugih družbah je šla večino denarja za upravitelje in...

FINANCE
Članki
Članki Zidar ne gre na sodišče, bi lahko sodišče prišlo k njemu? 20

Nekdanji šef SCT je menda preslabega zdravja za prihod na sodišče; zakon pravi, da bi ga sodniki lahko zaslišali doma ali v bolnišnici

FINANCE
Članki
Članki Jamnik: Z bratoma nisem nikdar govoril o posojilih Cerkvi ali SCT 33

Alojz Jamnik, bančnik, ki je v NLB dolga leta skrbel za področje velikih podjetij, pred preiskovalno komisijo DZ

FINANCE
Članki
Članki Bitka za ustavitev Zidarjevih postopkov vendarle še ni končana 20

Tožilka Darja Šlibar se je pritožila na sklep sodišča, da je nekdanji šef SCT Ivan Zidar nesposoben za sojenje

FINANCE
Članki
Članki Jereb: Za stanje v bankah krivo tudi pomanjkanje izkušenj s krizo 26

Nekdanji član uprave Abanke Radovan Jereb o vzrokih za današnje stanje v slovenskem bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Stanič: Slaba posojila so deloma tudi posledica nepremišljenih odločitev 19

Nekdanji član uprave NLB in zadnjih direktor LHB Frankfurt Borut Stanič v DZ pojasnjuje svoj pogled na vzroke za stanje v bančnem sistemu

FINANCE
Članki
Članki Prva obtožba zoper Zidarja padla, je sodišče res izčrpalo vse možnosti? 64

Neuradni viri blizu tožilstvu menijo, da bi lahko Zidarjevo dejansko nesposobnost za udeležbo na postopkih presojal še mednarodni...

PRO
Članki
Članki Finančni vodnik 2019: Vse kaže, da ne sledi preteklost

Svež letni vodnik z izbranimi članki o dogajanjih na svetovnih finančnih trgih in s finančnimi nasveti.