Spletna stran prevozi.org spet deluje normalno

Čas branja: 2 min
03.06.2011  09:04  Dopolnjeno: 03.06.2011 18:57
So govorice o globi študenta-voznika le del politične igre pred nedeljskim referendumom? Prometni in tržni inšpektorat primera nista obravnavala

potovalnje, cesta, avto štop, ženska, potovalka, kovček
Foto: Shutterstock

Potem ko je spletni portal prevoz.org zaradi domnevnega kaznovanja voznice začasno zamrznil storitev ponudbe in povpraševanja po prevozih, ki jo večinoma uporabljajo študenti, se je zdaj izkazalo, da ne tržni ne prometni inšpektorat nista izvedla nobenega tovrstnega inšpekcijskega postopka. Stran deluje normalno.

Dva inšpektorata z zadevo prevoz.org nista imela nič

Spletni portal Prevoz.org, kjer so lahko študenti, ki so se za vikend vračali v domače kraje, med sovrstniki poiskali prevoz domov, je po mnenju inšpekcijskih služb nezakonit. Storitev iskanja prevoza prek portala je zato do nadaljnjega onemogočena.

Portal ob tem navaja primer inšpektorja, ki se je predstavljal kot študent, nato pa je ob plačilu prevoza oglobil voznika. Vir teh informacij je bil Radio Študent.

Na tržnem inšpektoratu so za portal povedali, da je ponudnik kršil zakon o delu na črno. Problem vidijo v tem, da se je prevoz oglaševal na spletni strani.

Inšpektorat zanika, da bi izvajali postopek v zadevi prevoz.org

andrejka grlić

Iz tržnega inšpektorata, ki ga vodi Andrejka Grlić, so medtem sporočili, da so po pregledu inšpekcijskih evidenc in izdanih plačilnih nalogih ugotovili, da tržni inšpektor študenta-voznika, ki naj bi preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval, niti ni izrekel nobenega ukrepa.

"Prav tako iz evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper kateregakoli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršenkoli inšpekcijski postopek."

Lahko bi šlo za delo na črno

Prevoz.org se je preselil na Facebook

Študentski portal prevoz.org se je že preselil na socialno spletno omrežje Facebook. Najdete ga na tem naslovu


Na inšpektoratu sicer menijo, da v kolikor "študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno". To bi po njihovem lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost.

Sporočili so še, da nadzor nad določili zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno opravljajo inšpekcijski organi v okviru svoje stvarne pristojnosti. Na področju prevozov opravlja nadzor nad delom na črno Prometni inšpektorat RS.

Tudi prometni inšpektorat ni imel nič z zadevo

Iz prometnega inšpektorata, kjer so nam sprva odgovor obljubili za ponedeljek, se je popoldne v izjavi za javnost odzval glavni inšpektor Jurij Kos.

"Prometni inšpektorat primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevozi.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa," je zapisal Kos.

Čuhaleva tržni inšpektorat ni prepričal

Za komentar izjave tržnega inšpektorata smo poklicali Jureta Čuhaleva, upravljavca portala prevoz.org, ki pa ga sporočilo tržnega inšpektorata ni prepričalo. Kot pravi, so le preložili odgovornost na prometni inšpektorat.

Da bi šlo le za "politično zaroto" pred nedeljskim referendumom o preprečevanju dela na črno, Čuhalev posebej ni komentiral.

Posredno je zanikal le, da bi za zaroto stal portal. Kot pravi, na portalu ne želijo izpostavljati svojih uporabnikov s takim ravnanjem. Portal do nadaljnega ne bo obratoval, saj kot pravi Čuhalev, iz izjave inšpektorata izhaja, da bi dejavnost portala lahko potencialno predstavljala delo na črno, kar pomeni, da bi se lahko zgodil tudi naslednji inšpekcijski nadzor.

Čuhalev: Študenti naj varčujejo za avto ali karte za vlak

Kot nam je Čuhalev povedal dopoldne, na portalu čakajo mnenje ministrstva za gospodarstvo, do tedaj pa portal ne bo opravljal storitev. Čuhalev nam ni potrdil, da bi bile informacije radia študent točne, saj novinar svojega vira ni želel izdati.

Če bo ostalo pri tem, bodo študente pozvali naj varčujejo za nov avto ali karte za vlak, pravi Čuhalev. Čudi ga, da so tarče inšpektorjev, saj se je država zavezala k zmanjševanju prometa tudi s pomočjo uvedbe skupnih prevozov. Takšne rešitve, ki jih je omogočal njihov portal, pa se po njegovem uporabljajo povsod po Evropi.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

FINANCE
Članki
Članki Pogledi Slovenije bodo, če bo denar 68

Na seji programskega sveta o stroških in prihodkih posameznih oddaj. Svetniki razpravljajo o razlogih za ukinitev Pogledov Slovenije in...

FINANCE
Članki
Članki Konkretnih ukrepov od nikoder, Bratuškova pa: 'Vse gre po načrtu' 132

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki z vladno ekipo pripravlja nabor ukrepov za konsolidacijo javnih financ, pravi, da je časa še...

FINANCE
Članki
Članki Bratušek: Obdavčene bodo VSE nepremičnine 54

Nepremičninski davek bo veljal za popolnoma vse nepremičnine, drugi tir se bo moral poceniti, pokojnine in plače v javnem sektorju so za...

FINANCE
Članki
Članki Erste Card: nove kartice Diners bomo poslali 20. avgusta 5

Dosedanjim uporabnikom bo kartica aktivirana po vrnitvi podpisane ponudbe, o čemer bodo obveščeni po sms-u, telefonu ali elektronski...

FINANCE
Članki
Članki Štrukelj o prihodu 'črnega hudiča v deželo' 28

Premierka je po besedah sindikalista Branimirja Štruklja ostala pri abstraktnih trditvah, a vseeno so se dogovorili, da se ponovno...

FINANCE
Članki
Članki Anketa: Kaj izidi nemških volitev pomenijo za Slovenijo 2

Marko Jaklič iz Ekonomske fakultete meni, da bi Nemčija morala prevzeti vlogo voditeljice v razvoju nove ekonomije v državah evropskega...

PRO
Članki
Članki Štiričlanska družina in dva tisočaka: Kam na morje?

V tem cenovnem razponu se osredotočite na domače oziroma hrvaško morje, morda pa tudi na dopustovanje na obalah Sredozemlja, Španije,...