Spletna stran prevozi.org spet deluje normalno

03.06.2011  09:04  Dopolnjeno: 03.06.2011 18:57
So govorice o globi študenta-voznika le del politične igre pred nedeljskim referendumom? Prometni in tržni inšpektorat primera nista obravnavala

potovalnje, cesta, avto štop, ženska, potovalka, kovček
Foto: Shutterstock

Potem ko je spletni portal prevoz.org zaradi domnevnega kaznovanja voznice začasno zamrznil storitev ponudbe in povpraševanja po prevozih, ki jo večinoma uporabljajo študenti, se je zdaj izkazalo, da ne tržni ne prometni inšpektorat nista izvedla nobenega tovrstnega inšpekcijskega postopka. Stran deluje normalno.

Dva inšpektorata z zadevo prevoz.org nista imela nič

Spletni portal Prevoz.org, kjer so lahko študenti, ki so se za vikend vračali v domače kraje, med sovrstniki poiskali prevoz domov, je po mnenju inšpekcijskih služb nezakonit. Storitev iskanja prevoza prek portala je zato do nadaljnjega onemogočena.

Portal ob tem navaja primer inšpektorja, ki se je predstavljal kot študent, nato pa je ob plačilu prevoza oglobil voznika. Vir teh informacij je bil Radio Študent.

Na tržnem inšpektoratu so za portal povedali, da je ponudnik kršil zakon o delu na črno. Problem vidijo v tem, da se je prevoz oglaševal na spletni strani.

Inšpektorat zanika, da bi izvajali postopek v zadevi prevoz.org

andrejka grlić

Iz tržnega inšpektorata, ki ga vodi Andrejka Grlić, so medtem sporočili, da so po pregledu inšpekcijskih evidenc in izdanih plačilnih nalogih ugotovili, da tržni inšpektor študenta-voznika, ki naj bi preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval, niti ni izrekel nobenega ukrepa.

"Prav tako iz evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper kateregakoli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršenkoli inšpekcijski postopek."

Lahko bi šlo za delo na črno

Prevoz.org se je preselil na Facebook

Študentski portal prevoz.org se je že preselil na socialno spletno omrežje Facebook. Najdete ga na tem naslovu


Na inšpektoratu sicer menijo, da v kolikor "študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno". To bi po njihovem lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost.

Sporočili so še, da nadzor nad določili zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno opravljajo inšpekcijski organi v okviru svoje stvarne pristojnosti. Na področju prevozov opravlja nadzor nad delom na črno Prometni inšpektorat RS.

Tudi prometni inšpektorat ni imel nič z zadevo

Iz prometnega inšpektorata, kjer so nam sprva odgovor obljubili za ponedeljek, se je popoldne v izjavi za javnost odzval glavni inšpektor Jurij Kos.

"Prometni inšpektorat primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevozi.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa," je zapisal Kos.

Čuhaleva tržni inšpektorat ni prepričal

Za komentar izjave tržnega inšpektorata smo poklicali Jureta Čuhaleva, upravljavca portala prevoz.org, ki pa ga sporočilo tržnega inšpektorata ni prepričalo. Kot pravi, so le preložili odgovornost na prometni inšpektorat.

Da bi šlo le za "politično zaroto" pred nedeljskim referendumom o preprečevanju dela na črno, Čuhalev posebej ni komentiral.

Posredno je zanikal le, da bi za zaroto stal portal. Kot pravi, na portalu ne želijo izpostavljati svojih uporabnikov s takim ravnanjem. Portal do nadaljnega ne bo obratoval, saj kot pravi Čuhalev, iz izjave inšpektorata izhaja, da bi dejavnost portala lahko potencialno predstavljala delo na črno, kar pomeni, da bi se lahko zgodil tudi naslednji inšpekcijski nadzor.

Čuhalev: Študenti naj varčujejo za avto ali karte za vlak

Kot nam je Čuhalev povedal dopoldne, na portalu čakajo mnenje ministrstva za gospodarstvo, do tedaj pa portal ne bo opravljal storitev. Čuhalev nam ni potrdil, da bi bile informacije radia študent točne, saj novinar svojega vira ni želel izdati.

Če bo ostalo pri tem, bodo študente pozvali naj varčujejo za nov avto ali karte za vlak, pravi Čuhalev. Čudi ga, da so tarče inšpektorjev, saj se je država zavezala k zmanjševanju prometa tudi s pomočjo uvedbe skupnih prevozov. Takšne rešitve, ki jih je omogočal njihov portal, pa se po njegovem uporabljajo povsod po Evropi.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Čudež: Tudi v Sloveniji obstaja zdrava pamet 41

Ne le en čudež, v tednu dni sta se zgodila kar dva. Upravno sodišče je odločilo: nezakonita odločba tržnega inšpektorata

FINANCE
Članki
Članki Brez računa, prosim! 99

Dokler mi ne boste ponudili vsaj kančka verjetnosti, ne v besedah, ampak v dejanjih, da veste, dragi politiki, zakaj ste plačani - mi,...

FINANCE
Članki
Članki Cherchez la femme* 67

Prihod ženske za krmilo deluje kot »spin«, s katerim se hoče politična elita izogniti globljim, strukturnim in sistemskim spremembam.

FINANCE
Članki
Članki Tržni inšpektorat nad gostince in trgovce v Planici 24

Nadzirali bodo izdajanje računov, označevanje cen, oglaševanje alkoholnih pijač in njihovo prodajo mladoletnikom.

FINANCE
Članki
Članki Čander: Nekoč bodo med poslanci sedeli tudi drugje zaposljivi strokovnjaki 36

Spremljamo Poglede Slovenije, kjer je govora o razmerah v Sloveniji v obdobju razpada levih in desnih političnih elit

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Kupiti želimo Croatio Osiguranje 9

Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Spet nad sosedsko delo? Ministrica ne zanika 34

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je bila državna sekretarka v tem resorju, ko je njen takratni šef Ivan Svetlik izgubil štiri...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki GDPR: katero dokumentacijo bo potrebovalo vaše podjetje

Splošna uredba o varstvu podatkov posameznikom prinaša več varnosti, podjetjem pa strožja pravila in višje kazni– predvsem ne...