Komentar

Kaj se lahko naučimo od Barcelone

02.06.2011  22:30
Nogometni klub Barcelona bo še nekaj let nepremagljiv - ne zaradi kakovosti igralcev, temveč ker nihče ne more prej kot v treh letih vzpostaviti takšnega timskega duha, kot so ga ti

Če imaš najboljši kader, to še ne pomeni, da imaš najboljšo ekipo. Razlika med enim in drugim je v sinergiji, ki jo rezultatom ekipe ali podjetja da lahko le timski duh.

S tem mislim na zdaj najboljši nogometni klub na svetu. Že vnaprej sem bil prepričan, da nima nihče drug niti najmanjših možnosti za zmago. A ne le zaradi najboljših igralcev, Messija in preostalih, niti ne zaradi njihovega menedžerja in trenerja Guardiole. Preprosto zaradi njihovega timskega duha.

nogomet barcelona messi
Nogometni klub Barcelona bo še nekaj let nepremagljiv - ne zaradi kakovosti igralcev, temveč ker nihče ne more prej kot v treh letih vzpostaviti takšnega timskega duha, kot so ga ti.

V vseh športih se trudijo v svoje klube vključiti najboljše posameznike. To delajo v vseh športnih klubih po svetu. Enako delajo tudi kadrovske službe v podjetjih - poskušajo pridobiti najboljše posameznike, ki bi se zaposlili pri njih. Pri tem pa pozabljajo, da najboljši posamezniki niso vedno najprimernejši kader, saj ni nujno, da se najboljši posamezniki lahko vklopijo v organizacijsko kulturo v podjetjih.

Kakšna je odločilna razlika med klubi

Če pogledamo razliko med najdražjimi nogometnimi klubi na svetu, kot so Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Manchester City, in Barcelono na drugi strani, je razlika več kot očitna. Prvi imajo v svojih vrstah najdražje posameznike, a nimajo timskega pristopa k igri. Barcelona ima sicer nekaj izjemnih igralcev, ki pa vedno delujejo kot eden. Medtem ko prvi vlagajo vso energijo v pridobivanje in nakupe še dražjih igralcev, drugi vlagajo v razvoj timskega duha svojih igralcev - gradnjo tima.

Ko se je menedžer in trener Real Madrida ob porazu z Barcelono pred kratkim spraševal, zakaj, ko je ob vseh svetovnih zveznikih v svojih vrstah le nemo opazoval, kako so jih igralci Barcelone povsem osmešili, sem dobil odgovor tudi na enako vprašanje iz slovenskega gospodarskega vsakdanjika. Odgovor je preprost: če imaš najboljši kader, to še ne pomeni, da imaš najboljšo ekipo. Razlika med enim in drugim je v sinergiji, ki jo rezultatom ekipe ali podjetja da lahko le timski duh.

Slovenija je družba delitev

Ko gledamo igro pravega tima, skupine posameznikov, ki igrajo drug za drugega, se zdi, kot da igrajo z dvema ali tremi igralci več kot druge ekipe. Te sinergije, ki v športu očitno pomeni velikansko prednost, manjka v naših podjetjih. Zelo malo menedžerjev se v resnici zaveda pomena gradnje takšnega timskega duha, še manj jih deluje v to smer. V našem gospodarstvu, na žalost, prevladuje načelo "deli in vladaj", ne glede na to, da je glavna naloga menedžerjev razvoj kadra.

V Sloveniji se vsi delimo na naše in vaše, na partizane in domobrance, na verne in neverne, na Slovence in Bosance, da poplave delitve po strankarski pripadnosti niti ne omenjam. Kako lahko ob takšnih delitvah sploh pomislimo na to, da bi skupaj, kot tim, delovali za dobro celotne družbe, podjetij in s tem tudi vseh posameznikov, ki prebivajo v naši državi? Mi smo družba delitev.

Temelj so zdravi odnosi

Vedno je bilo tako, da je zdrav kolektivni duh premagal individualističnega. To velja tako za športne ekipe kot za podjetja. Glavni pogoj za gradnjo tima, ki diha in deluje kot eden, so zdravi odnosi med vsemi zaposlenimi v podjetju. Zdravi, ne dobri. Za dobrimi odnosi se ponavadi skrivata hinavščina in nojevstvo.

V naši celotni družbi in celotnem gospodarstvu bi morali težiti k zdravim odnosom. Odnosom, ki so odkriti in kjer se vsakdo zaveda, da s svojimi interesi navadno trči ob interese preostalih udeleženih posameznikov. Odnosom, ki so pozitivno naravnani, ki spodbujajo kolektivni duh in s tem tudi kolektivno zavest, tako v podjetjih kakor v celotni družbi.

K uspehu pripomorejo vsi, ne le najboljši

Vsako podjetje in vsaka družba sta sestavljena iz različnih posameznikov, ki imajo svoje individualne lastnosti, svoje znanje, svoje sposobnosti. Težava je v tem, ker se ne zavedamo, da sta poslovni rezultat vseh posameznih podjetij in BDP celotne družbe vedno odvisna od seštevka vseh lastnosti, znanja in sposobnosti vseh zaposlenih v podjetjih oziroma vseh prebivalcev neke države. Vseh, ne le najboljših oziroma, kar je še slabše, ne le od posameznih privilegiranih posameznikov. Če temu nezavedanju dodamo še nezdrave odnose, je naša realnost več kot razložljiva.

Vsi v našem gospodarstvu bi se morali zavedati, da je rezultat podjetja odvisen od vseh zaposlenih v njem. Na izdelkih in storitvah, ki jih podjetja prodajajo, piše ime blagovne znamke, ime podjetja. Nikoli še nisem videl, da bi na izdelkih pisala imena najboljših posameznikov v nekem podjetju, na primer Jože, Mojca ali Marija. Če se tega zavedamo, je jasno, da je poslovni rezultat odvisen od vseh zaposlenih. Čemu potem menedžerji ne delujejo v tej smeri? V smeri gradnje timskega dela, izobraževanja vseh zaposlenih v podjetju in razvoja posameznikov. Le tako lahko izvlečemo našo celotno gospodarsko družbo iz krize. Le s timskim duhom lahko podjetja ustvarijo ekstra dobičke. Le tako lahko postanemo uspešni tudi kot družba.

Vsak zaposleni je človeško bitje, ki si že po naravi želi biti del uspešnega tima, uspešnega podjetja in posredno tudi uspešne družbe. Vsak si želi, da bi bil na delovnem mestu slišan. Vsak zaposleni v podjetju si prizadeva za boljše odnose s sodelavci, saj na delovnem mestu preživimo skoraj dve tretjini našega budnega dneva. Zakaj te želje posameznikov menedžerji ne znamo izkoristiti?

Timski duh je nepremagljiv

Ne glede na to, ali spremljate šport ali ne, nekaj je jasno. Barcelona bo še vsaj nekaj let nepremagljiva - ne zaradi kakovosti igralcev samih, temveč predvsem in zaradi tega, ker nihče ne more prej kot v dveh, treh letih vzpostaviti takšnega timskega duha med igralci, kot so ga ti. Timski duh, ki je prežet z zdravimi odnosi, kjer tudi med najboljšimi posamezniki v ekipi veljajo le rezultati celotne ekipe oziroma podjetja, bi moral biti vedno glavni strateški cilj vsakega menedžerja. Saj dobri rezultati podjetja ali celotne družbe nikoli niso in ne morejo biti cilj pravih menedžerjev. Dobri oziroma najboljši rezultati so vedno le posledica. Posledica pravih odločitev in delovanja celotnega tima.

Če bo kdorkoli od menedžerjev oziroma trenerjev posameznih nogometnih klubov hotel premagati Barcelono, mora poskrbeti za pravi timski pristop k igri že danes. Kdaj boste začeli vi?

Robert Ličen je lastnik svetovalnega podjetja Profit Plus.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Brez računa, prosim! 99

Dokler mi ne boste ponudili vsaj kančka verjetnosti, ne v besedah, ampak v dejanjih, da veste, dragi politiki, zakaj ste plačani - mi,...

FINANCE
Članki
Članki Cherchez la femme* 67

Prihod ženske za krmilo deluje kot »spin«, s katerim se hoče politična elita izogniti globljim, strukturnim in sistemskim spremembam.

FINANCE
Članki
Članki (galerija) Janša svari pred totalitarno ideologijo 553

Janša: "Napadene so bile prav tiste institucije, ki zagotavljajo korektiv grobemu delovanju trga oziroma pri nas tovarišijskega...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova s 55 glasovi izvoljena za mandatarko 607

Poslanko PS Alenko Bratušek so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju s 55 glasovi za in 33 proti potrdili za mandatarko slovenske...

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Kupiti želimo Croatio Osiguranje 9

Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav

FINANCE
Članki
Članki Gaber: Kmali bomo videli, ali kdo igra s figo v roki 98

Slavko Gaber meni, da bi Alenki Bratušek lahko uspelo združiti tako različne stranke, Matej Lahovnik pa v to dvomi

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Ne bi rinil nazaj in ne naprej v komunizem 7

Na Brdu pri Kranju predsednik države gosti razpravo o Sloveniji 2030